Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Χαιρετίσματα στη Μπέρθα

 
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: Χαιρετίσματα στη Μπέρθα
 
   Στο Studio Μαυρομιχάλη «έδεσαν» με απόλυτη αρμονία τρία μονόπρακτα του Τενεσί Ουίλιαμς και μας τα απέδωσαν σαν μια ιστορία. Πρόκειται για τα «Το σκοτεινό δωμάτιο», «Γιατί καπνίζεις τόσο πολύ Λίλλυ» και «Χαιρετίσματα από την Μπέρθα».

   Βλέποντάς τα, παρατήρησα ότι πραγματικά θα μπορούσαν να είναι μια ιστορία και κάθε μονόπρακτο θα μπορούσε να ήταν και ένα κεφάλαιο από την ζωή της Μπέρθα.
 
bertha01
   Η παράσταση ξεκινά με τη φωνή του πατέρα της Μπέρθα (η μελαγχολική και αγαπημένη φωνή του Νινιού) να σε κάνει να ανατριχιάζεις σε κάθε πρόταση. Καταπιεσμένος από τη σύζυγο, ποιητής, ένας άνθρωπος που η μοναξιά ήταν η μόνη του γαλήνη… Και στη σκηνή εμφανίζεται η μητέρα, να πλέκει και μια κυρία από την Πρόνοια να καταγράφει και να ρωτά τη μαμά της Μπέρθας λεπτομέρειες για την οικογένειά της. Η μητέρα σε φανερά νευρώδη κατάσταση έδινε απαντήσεις που ειλικρινά έδειχναν την ανυπαρξία του μητρικού φίλτρου. Εξιστορούσε με κυνικότητα και με ειρωνεία ίσως πως η κόρη της επί έξι μήνες ήταν κλειδωμένη στο σκοτεινό δωμάτιο, μετά από ερωτική απογοήτευση. Δεν της «καιγόταν καρφί» για την κόρη και δεν έδειχνε ουδεμία αγάπη ή έστω συμπόνοια (τέτοιοι άνθρωποι δεν θα έπρεπε ποτέ να γίνονταν γονείς, φέρνουν στο κόσμο ταλαιπωρημένα ψυχικά και δυστυχισμένα παιδιά). Σειρά είχε το επόμενο «δεμένο» μονόπρακτο, στο οποίο ακούγαμε τη γνωριμία της Μπέρθα και του Τσάρλι από τη φωνή της Βάσιας Χρονοπούλου και του Λευτέρη Βενιάδη. Στη σκηνή η Μπέρθα να καπνίζει ασύστολα, η μητέρα να ωρύεται και να προσπαθεί να την πείσει πως πρέπει να βγει από το σπίτι, να βρει άνδρα για να σωθούν οικονομικά, να εκθειάζει την υποτιθέμενη βοήθεια και ανατροφή που της έχει δώσει (ο παραμυθάς και το μεγαλείο του) και η Μπέρθα ειρωνική (πρότυπο ανατροφής, όπως τα μάθεις τα παιδιά λένε, ό,τι δουν αυτό θα κάνουν και άλλα τέτοια μου περνούσαν από το μυαλό) να αντικρούει τη μητέρα και να προσπαθεί να μοιάσει στον πατέρα ή σε αυτό που νόμιζε πως ο ίδιος συμβολίζει. Η καταπίεση, η μοναξιά, η τρέλα αλλά και η μη σωστή αντίληψη της ζωής καταφέρνουν να την τυλίξουν σε ένα κυκεώνα από τον οποίο δεν μπορεί να λυθεί. Στο τρίτο μονόπρακτο τη βλέπουμε σε άθλια κατάσταση σε οίκο ανοχής, να διαπληκτίζεται με τη «μαντάμ» γιατί εκτός των υπολοίπων έχει γίνει και αλκοολική, η ζωή της οδεύει στο τέλος με μαθηματική ακρίβεια και εκείνη αρνείται να την πάρει στα χέρια της. Το τελείωμα μας βρίσκει με τη Μπέρθα να «στέλνει» Χαιρετίσματα από τη Μπέρθα με πολύ αγάπη στον Τσάρλι και να ακούγεται ένας στίχος που αγαπούσε η Μπέρθα από την εφηβική ζωή της.
 
bertha02
   Εκπληκτική παράσταση, με αντικρουόμενα τα συναισθήματα και για τις δύο υπέροχες πρωταγωνίστριες. Απέδωσαν με μεγάλο πάθος τους ρόλους τους και μας έκαναν να ταυτιστούμε, να νευριάσουμε, να σκεφτούμε καταστάσεις, να κατανοήσουμε πράγματα που ίσως και να έχουμε συναντήσει στο περιβάλλον μας. Η μοναξιά αλλά και η καταπίεση είναι μεγάλες «αρρώστιες» και της σημερινής εποχής. Όμως η ζωή είναι μια αιώνια μάχη και εμείς οι πολεμιστές της. Κάθε βήμα μας είναι και ένας αγώνας. Μπορεί να μην είναι εφικτό να έχουμε συνεχώς νίκες, οι ήττες είναι αυτές που μας δίνουν μαθήματα. Δεν πρέπει ποτέ να το βάζουμε κάτω γιατί στην επόμενη γωνία μας περιμένει άλλη μια μικρή ή μεγάλη «μάχη» που θα έχουμε τη δυνατότητα να νικήσουμε. Τα λάθη, τα πάθη, οι ήττες μας κάνουν σοφότερους, καλύτερους και πιο δυνατούς. Αγαπήστε τη ζωή λοιπόν και νικήστε την.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
bertha03
 
Ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση: Θωμαΐς Κρητικού, Μάρω Μελισσάρη
Απόδοση-Διασκευή-Σκηνοθεσία: Έφη
ΡευματάΦωτισμοί: Δημήτρης Μπαλτάς
Κοστούμια: Ιόλη Μιχαλοπούλου
Μουσική: Λευτέρης Βενιάδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Βάσια Χρονοπούλου
Προβολή-Έπικοινωνία: Νατάσα Παππά
Διάρκεια: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Παίζουν: Θωμαΐς Κρητικού, Μάρω Μελισσάρη
 
Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Δευτέρα & Τρίτη στις 21.15
Πρώτη παράσταση: Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017
Τελευταία παράσταση: Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017
Τιμές εισιτηρίωνΚανονικό: 10,00 ευρώ
Φοιτητικό-Θεατών άνω των 65: 8,00 ευρώΑνέργων-Ατόμων με ειδικές ανάγκες-Ατέλειες: 5,00 ευρώ
 
 
Facebook page της παράστασης hLps://www.facebook.com/xaire\smatas\nmpertha/Για κρατήσεις θέσεων-πληροφορίες
 
Τηλ.: 210 6453330 (ώρες ταμείου, 10.00-13.00 και 17.00-21.00)
 

Θεατρικές Παραστάσεις