= Ανταπόκριση κορυφαίας παράστασης: Γυναίκες του Παπαδιαμάντη
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση κορυφαίας παράστασης: Γυναίκες του Παπαδιαμάντη


   Γυναίκες του εικοστού αιώνα, γυναίκες της διπλανής πόρτας, γυναίκες περήφανες, γυναίκες ευάλωτες, γυναίκες δυνατές και αγέρωχες, γυναίκες φτωχές και όλες μαζί γυναίκες υπέροχες και γυναίκες του Παπαδιαμάντη. Αυτή η παράσταση θα χαραχτεί στη μνήμη σας για καιρό και αποκτήσει εγγυημένα εξέχουσα θέση στις θεατρικές σας αναμνήσεις.

   Η παράσταση αποτελεί συρραφή κειμένων από διηγήματα του Παπαδιαμάντη. Με κεντρικό πρόσωπο τη Φραγκογιαννού ή αλλιώς Χαδούλα ή αλλιώς γνωστή και ως Φόνισσα, παρακολουθούμε τις θύμισές της και γνωρίζουμε γυναίκες που υπήρξαν στη ζωή της. Άλλες τις θαύμασε και άλλες τις λυπήθηκε, όλες τους όμως τις συμπόνεσε και ήθελε να τις βοηθήσει. Η Χαδούλα ήταν μια γυναίκα επαναστάτρια σε μια κοινωνία ανδροκρατούμενη, βιώνοντας βαθιά την αδικία της γυναικείας φύσης. Είναι μια τραγική προσωπικότητα, σκληρή και ευαίσθητη συνάμα. Πρώτα στον δρόμο της βρέθηκε η μάνα της που δεν την συμπόνεσε ποτέ. Απεναντίας την πάντρεψε με έναν άνδρα αδιάφορο και την έκλεψε στην προίκα που της άνηκε, γεγονός που τη βάραινε μέχρι το τέλος. Η Χαδούλα πενθεί για τη μοίρα της γυναίκας και όλων των κοριτσιών αυτής της εποχής. Όσο και αν οι πράξεις της είναι αποτρόπαιες και καταδικαστέες, οι ερμηνευτικές ικανότητες της Νένας Μεντή σε συνδυασμό με την υπέροχη γλώσσα του Παπαδιαμάντη, δεν γίνεται να μην μας πείσουν για τις αγνές και αγαθές προθέσεις της.
 
gynaikes525
   Ο χρόνος σε μορφή γραμμική ενώνει τις εποχές από βαρυχειμωνιά σε άνοιξη ή καλοκαίρι και εναλλάσσει τις γιορτές από Χριστούγεννα σε Πάσχα. Τα διηγήματα που απολαύσαμε υπό τη σκιά της Φόνισσας ήταν το Χριστόψωμο, η Σταχομαζώχτρα, η Χτυπημένη, ο Πολιτισμός εις το χωρίον, οι Ελαφροΐσκιωτοι, τ’ αγνάντεμα, Κοκκώνα θάλασσα, η θητεία της πενθεράς, το νησί της Ουρανίτσας, η Συντέκνισσα, η Στοιχειωμένη καμάρα, η Γυνή πλέουσα και το Καμίνι. Μεταφέροντας τη λογοτεχνία στο θέατρο είναι σα να ξυπνάμε από τη λήθη. Γνωρίζουμε εκ νέου κείμενα που ενδεχομένως είχαν ξεχαστεί και συναντάμε προσωπικότητες ολοκληρωμένες, οι οποίες διαπράττουν πράξεις απόλυτα δικαιολογημένες. Σα να κλέβουμε λιγάκι από τον χρόνο που μας προσπερνά και από τους ρυθμούς της ζωής σήμερα, ο Πέτρος Ζούλιας μας γυρνά με χρονομηχανή στο χτες, υπενθυμίζοντάς μας την εθνική μας κληρονομιά και χαρίζοντάς μας μια παράσταση για να θυμόμαστε στο μέλλον.

   Δεν νομίζω πως υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν επάξια τη Νένα Μεντή. Είναι μια γυναίκα χαμαιλέοντας. Όσες φορές και αν την έχω θαυμάσει στο θέατρο, όπως στην Ευτυχία Παπαγιανοπούλου ή στο Τρίτο Στεφάνι, δεν θα σταματήσει ποτέ να με συγκλονίζει. Θα δανειστώ μονάχα μια έκφραση από τις «Γυναίκες», «Τα ’χες ανέκαθεν καλά με τα στοιχειά εσύ» και θα την περιγράψω ως αερικό, καθώς όταν ανεβαίνει στη σκηνή ξεχνά και χάνει την ανθρώπινη υπόστασή της σα να μην ανήκει εδώ, σα να έρχεται από άλλο κόσμο. Εξαιρετικές όμως ήταν και όλες οι υπόλοιπες ηθοποιοί που τη συνόδευαν, με εκπληκτική την Έρση Μαλικένζου ως μάνα της Χαδούλας και όχι μόνο και την πάντα εντυπωσιακή και υπέροχη Ευγενία Δημητρακοπούλου. Οι Χριστιάννα Μαντζουράνη, Μαριάννα Τουντασάκη και Έφη Σακελλαρίου μοναδικές και υπέροχες. Μας χάρισαν όλες απλόχερα συναισθήματα πόνου, απόγνωσης, λύπης, χαράς και λύτρωσης. Ο Παναγιώτης Αυγερινός ντύνει την παράσταση με μελωδίες που συνεπαίρνουν το θεατή, ενώ η Αναστασία Αρσένη ντύνει το χώρο με σκηνικά ανάλογα της εποχής του έργου και τις ηθοποιούς με ρούχα ανάλογα της βαρύτητας των χαρακτήρων που ερμηνεύουν. Στα φώτα η Κατερίνα Μαραγκουδάκη αποτελεί μια ακόμα πινελιά για μια θεατρική παράσταση με κανένα ψεγάδι.

   Στο θέατρο χώρα οι γυναίκες του Παπαδιαμάντη είναι ζωντανές προσφέροντας αληθινό καλό ποιοτικό θέατρο και σας καλούν να τις γνωρίσετε ξανά. Να τις ακούσετε, να προβληματιστείτε και να βγείτε από τη λήθη..

Καλή σας θέαση!
Χάρις Μολυβιάτη

Ταυτότητα Παράστασης:
Κείμενο- σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Σκηνικά – Κοστούμια: Αναστασία Αρσένη
Φώτα: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Μουσική επιμέλεια: Παναγιώτης Αυγερινός
Πρωταγωνιστούν:
Νένα Μεντή, ΄Ερση Μαλικένζου,Χριστιάννα Ματζουράνη, Ευγενία Δημητροπούλου, Μαριάννα Τουντασάκη, Έφη Σακελλαρίου. 

Παραγωγή: Χώρα ΑΕΒΕ Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Επικοινωνία: Μαρκέλλα Καζαμία
Χώρος: Θέατρο ΧΩΡΑ
Αμοργού 20, Κυψέλη
Τηλέφωνο, 2108673945
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη στις 20:00, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00,
Κυριακή στις 19:00
 
Joomla Social by OrdaSoft!