Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Γυναίκες


   Η ξύλινη σκηνή στο θέατρο Βαφείο – «Λάκης Καραλής» γέμισε από μικρές κυρίες στην επίσημη πρεμιέρα της. Αυτή ήταν η πρώτη μου σκέψη από την εικόνα των έξι γυναικών που αντίκρισα. Άραγε οι γυναίκες που βλέπω γύρω από το τραπέζι να έχουν τα ίδια βιώματα με τις μικρές κυρίες της Λουίζα Μέι Άλκοτ; Ο ελληνικός καφές που φούσκωνε μέσα στο παλιό μπρίκι έκανε τη μύτη μου να αμφιβάλει. Αυτό που πρόκειται να παρακολουθήσουμε είναι μια ιστορία που έχει βαθιά τις ρίζες της στην ελληνική κουλτούρα, Ιστορίες που αφορούν πέντε γυναίκες και για μένα πιο σημαντικό το ότι είναι πέντε αδερφές, ενωμένες από μία «αλυσίδα» που θυμίζει την κοινή τους προέλευση, μία αλυσίδα η οποία είναι έτοιμη να σπάσει σε πέντε διαφορετικά σημεία, που μας δείχνει την διαφορετική τους πορεία στη ζωή.
 
gyn447
   Η Γαλάτεια Καζαντζάκη έγραψε το μυθιστόρημα «Γυναίκες» το 1933, παρουσιάζοντάς μας μια εικόνα των γυναικών της τότε εποχής μέσα από τη δική της ματιά. Εδώ δύο πράγματα σε κάνουν να αναλογιστείς. Πρώτον, πόσο πρωτοποριακή ήταν η προσέγγισή της γύρω από τη γυναικεία ψυχοσύνθεση αλλά και η επαναστατική της τοποθέτηση στο χαρακτήρα των ηρωίδων της, που σε κάνουν να ταυτίζεσαι ακόμα και σήμερα. Και δεύτερον, πώς είναι δυνατόν ένα τέτοιο έργο να μην έχει μεταφερθεί στο θέατρο και παλιότερα. Οπότε, με λίγα λόγια, είναι μία παράσταση που βλέπουμε για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι, η οποία ήρθε και έδεσε σε μία χρονιά που θα λέγαμε ξεκάθαρα πως είναι χρονιά των γυναικών και ταιριάζει απόλυτα!

   Εδώ να πω πως ήταν μία πρωτοβουλία του Πέρη Μιχαηλίδη, σκηνοθέτη της παράστασης. Ο οποίος, όπως έχει πει σε συνέντευξή του, η παρέμβαση του σκηνοθετικά θεωρείται έως και μηδαμινή και αυτό που ουσιαστικά έκανε ήταν να βοηθήσει τις ηθοποιούς να αποδώσουν, σκηνικά, το κείμενο της Γαλάτειας Καζαντζάκη.
 
gyn445
   Πέντε ηθοποιοί υπό τον ήχο των πλήκτρων στο ακορντεόν, ξεδιπλώνουν την ψυχή τους, που έχει τα πάντα, από παιδικές αναμνήσεις, κρυφές ελπίδες και όνειρα έως επαναστατικές ιδέες, αγάπη και έρωτα και ένα τεράστιο κενό που μένει να καλύπτει και τις πέντε, ως μόνο κοινό.

   Ζεστά πρόσωπα, χωρίς υπερβολές και μελοδράματα, διηγούνται τη ζωή τους μέσα από γράμματα που στέλνουν η μία στην άλλη. Η σκληρότητα και η ευαισθησία συνυπάρχουν στις περιγραφές τους, που έχουν ως ζητούμενο να μάθουν ποιες είναι πραγματικά και ποια είναι η ευτυχία. Κάποιες αδικούν τον εαυτό τους με το να αναζητούν την ευτυχία σε λάθος μέρη και κάποιες άλλες αδικούνται από ανθρώπους που τους εμπιστεύτηκαν. Το ερώτημα είναι… το δέσιμό τους θα είναι αρκετό ώστε να σώσει η μία την άλλη από τη δυστυχία;
 
Έφη Αργυρού
 
gyn446
Η ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία: Πέρης Μιχαηλίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελεάννα Γρηγορίου
Ενδυματολόγος: Δέσποινα Χειμώνα
Παίζουν: Δήμητρα Μπάσιου, Βασιλική Σαραντοπούλου, Κατερίνα Σούλη, Βιβή Τάγαρη, Δώρα Χάγιου
Συμμετέχει η μουσικός Έλσα Στουρνάρα με το ακορντεόν της

Μουσική επιμέλεια: Έλσα Στουρνάρα, Βασιλική Σαραντοπούλου
Φωτογραφίες: Κατερίνα Αρβανίτη
Βίντεο: Κωνσταντίνος Ξενάκης
Graphic Design: Αριάδνη Μιχαηλάρη
Προβολή-Επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Διάρκεια: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

-Ευχαριστούμε θερμά τον Γιώργο Ζιώγαλα για την πολύτιμη βοήθειά του.
-Ευχαριστούμε θερμά τον Πολυχώρο Beton7 για τη στήριξη και τη βοήθειά του.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018 στις 21.00
Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018 στις 21.00
Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018 στις 21.00
Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018 στις 21.00
Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018 στις 21.00
Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018 στις 21.00
Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018 στις 21.00
Τιμές εισιτηρίων
Κανονικό: 10,00 ευρώ
Μειωμένο (φοιτητικό-ανέργων-ατέλειες): 5,00 ευρώ

Για πληροφορίες-κρατήσεις θέσεων
Τηλ.: 694 7559638 (καθημερινά από 09.00 έως 13.00)

Facebook group παράστασης
 

Θεατρικές Παραστάσεις