Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Γκυγιώμ, γλυκιά μου

 
   Ένα έργο συγκινητικό και κωμικό συνάμα, το οποίο καταπιάνεται με ένα θέμα κοινωνικού ταμπού. Ένα αγόρι μεγαλώνει σε μια οικογένεια, η οποία προβάλει πάνω του τις επιθυμίες των μελών της. Μια σεξουαλική ταυτότητα που αποδόθηκε πριν από την ώρα της. Ένα αγόρι που ωριμάζει και γίνεται άντρας μέσα σε μια κοινωνική και σεξουαλική παράνοια. 
 
   Ο Γκυγιώμ μεγάλωσε με μια μητέρα, τολμώ να χρησιμοποιήσω την έκφραση, «ολίγον» χειριστική. Στην ανάγκη της για κόρη (έχοντας ήδη δυο μεγαλύτερους γιους) και στην ανάγκη του ιδίου να κερδίσει μια διαφορετική θέση της καρδιάς της, η μια παρεξήγηση ακολουθεί την άλλη και κάπου οι ρόλοι χάνονται.
 
gygiom
   Ο Γκυγιώμ δεν είναι σαν τα αδέλφια του, τύπος αθλητικός και πολύ αρρενωπός. Ο ίδιος παρουσιάζει χαρακτηριστικά πιο «θηλυκά». Είναι ευαίσθητος, του αρέσει να παρατηρεί τις λεπτομέρειες και αναπτύσσει έντονη εν-συναίσθηση. Θαυμάζει όλες τις γυναίκες της οικογένειάς του, μα πιο πολύ από όλα δεν θέλει να πληγώνει και να απογοητεύει τη μητέρα του.

   Η μητέρα του για τον ίδιο έχει αποκτήσει έναν ρόλο με πολλά επίπεδα. Είναι στην οικογένειά του ο στύλος και η κινητήρια κρυφή δύναμη. Εκείνη είναι η κατανόηση, η παρηγοριά και η αγάπη. Εκείνη είναι και ό έλεγχος και ο κριτής. Στην προσπάθειά του να γιατρέψει τη σχεδόν μόνιμη θλίψη της, χωρίς καν να βρίσκεται σε θέση να μπορεί να το συνειδητοποιήσει, της προσφέρει αυτό που πάντα ήθελε, δηλαδή μια κόρη. Εκείνη ανοίγει την αγκαλιά της και αποδέχεται σχεδόν αυταρχικά το δώρο του μικρού της γιου. Έτσι, ο Γκυγιώμ μεγαλώνει με την αποδοχή και την αδυναμία των γυναικών της οικογένειάς του – μάνα και γιαγιά – αλλά παράλληλα με την απόρριψη και το χοντροκομμένο χαρακτήρα των αντρών. Το πιο επίπονο όμως στάδιο είναι ότι μεγαλώνει χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει ποιος πραγματικά είναι. Κατά τη διάρκεια αυτής της αλλοπρόσαλλης διαδρομής αυτογνωσίας και σεξουαλικού προσδιορισμού, ο Γκυγιώμ, μαθαίνει να ακούει, να αγαπάει, ακόμα και μιμείται τη γυναικεία γοητεία. Μια γοητεία που κερδίζει το θαυμασμό του και την προσοχή του.

   Στην προσπάθειά του να αποδεχτεί τον εαυτό του, με σεβασμό προς την προσωπικότητά του και αποφεύγοντας να καταλήξει σκιά ή καρικατούρα, απευθύνεται στο θέατρο. Στο μόνο μέρος που μπορεί κάποιος να είναι τα πάντα, χωρίς περιορισμούς και άγρυπνα επικριτικά βλέμματα. Μέσα λοιπόν από την αφήγηση και την ανασκόπηση του παρελθόντος, γινόμαστε κοινωνοί σε μια εξέλιξη άκρως απρόσμενη και ανατρεπτική.

   Ο Περικλής Λιανός μεταμορφώνεται σε Γκυγιώμ Γκαλλιέν και σε όλα τα πρόσωπα που αποτέλεσαν σταθμό στη ζωή του. Μας προσφέρει μια παράσταση κοινωνικό σεισμό στα στερεότυπα και μας προβάλει όλα τα συναισθήματα σε πρώτο πλάνο. Η κωμωδία εναλλάσσεται με την τραγικότητα, το γέλιο με τη συγκίνηση, οι αναμνήσεις ντύνονται και προβάλλονται μπροστά μας ως παρωδία. Εξαιρετικός, μοναδικός και υπέροχος.

   Το έργο του Γάλλου ηθοποιού της Comédie Française Γκυγιώμ Γκαλλιέν, εμπεριέχει πολλά βιωματικά στοιχεία και επιπλέον είναι ένα κείμενο άκρως ευφυέστατο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κινηματογραφική του μεταφορά σάρωσε τα βραβεία Σεζάρ. Βόμβα στους οικογενειακούς δεσμούς και στην επιρροή πάνω στην εξέλιξη και την εξατομίκευση του ανθρώπου, με μια μάνα άγρυπνο παρατηρητή. Μια παράσταση για τη διαφορετικότητα, την ομοιότητα και το χάος που επικρατεί σαν συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε αυτές τις δυο έννοιες. Μην την χάσετε!

Καλή σας θέαση!
Χάρις Μολυβιάτη

19 Νοε - 15 Ιαν 2019
Θέατρο Αλκμήνη
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30.
Σκηνοθεσία: Άννα Χατζησοφιά
Μετάφραση: Δήμητρα Κονδυλάκη
Σκηνικά-κοστούμια: Έβελυν Σιούπη
Μουσική: Ιάκωβος Δρόσος
Γκιγιώμ: Περικλής Λιανός

Παραγωγή: The Artists
Διάρκεια : 70 '
Τιμές εισιτήριων Γενική είσοδος 10€
Μειωμένο εισιτήριο 5€| άνεργοι| πολύτεκνοι| ατέλειες | AΜΕΑ
Προπώληση viva 8€
 
Joomla Social by OrdaSoft!