Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση (ξανά) θεατρικής παράστασης: Γιατί μαμά

 
   Μια σχέση μάχης θανάτου και ζωής, η μάνα και η κόρη - το παιδί. Φίλες και αντίζηλες, βοηθούν και ανταγωνίζονται η μια την άλλη κάθε ώρα που περνάει. Μια σχέση εξάρτησης με τα θέλω της μιας και την προέκταση των θέλω της άλλης.
 
giatim222
   Η μάνα είναι όλα όσα έχουμε στην ψυχή μας – τα καλά στοιχεία μας, ενώ μπλέκονται με ό,τι φοβόμαστε και αποφεύγουμε να δούμε. Και αυτή η φωνή που καίει μέσα δυνατά, πώς αλλάζει με το χρόνο και από στήριξη γίνεται κραυγή; Με αφορμή ένα τηλέφωνο που κρέμεται, γνωρίζουμε την ηρωίδα μας, η οποία μέσα από μια ιστορική αναδρομή στο παρελθόν μας ανοίγει την καρδιά της και τις πόρτες των πιο δυνατών σκέψεών της.

   Γιατί μαμά με έκανες ελεύθερη και δυνατή, γιατί με έκανες εύθραυστη και σπάω; Και είναι και αυτή η μυρωδιά της καθαριότητας, αυτή που κάθε φορά θυμάμαι σαν σε φέρνω στο μυαλό μου.

   Ποια θέλω θα επικρατήσουν και πόσο κοστίζουν οι επιλογές μας; Ένα τηλέφωνο εξομολόγηση και παραλληλισμός για όσα θα θέλαμε να πούμε αλλά ποτέ δεν το τολμήσαμε. Για κατηγορώ που σχίζουν το σκοτάδι, μα και για σ’ αγαπώ που αν και σιωπηλά έκαναν τόσο κρότο… Υπάρχουν φορές που η μάνα γίνεται σκιά όλων όσων πετύχαμε ή αποτύχαμε, άλλοτε την μετατρέπουμε σε κατηγορώ και άλλοτε σε ευχαριστώ για όλα όσα πήραμε και γίναμε. Και αυτή η τόσο ιδιόρρυθμη και δύσκολη σχέση παίρνει σάρκα και οστά μέσα από το έξυπνα δομημένο κείμενο της Τζωρτζίνας Τζήλιου.
 
giatim223
   Η ταλαντούχα Λίζυ Ξανθοπούλου τόλμησε και παιδεύτηκε, χάθηκε μέσα στον πόνο και ξαναγεννήθηκε μέσα από τις απαντήσεις που διακαώς έψαχνε να βρει, κερδίζοντας το ενδιαφέρον και την προσοχή  μας και χαρίζοντας στην ίδια την απόλυτη ερμηνεία. Με άρτια τεχνική χρησιμοποίησε όλα τα εκφραστικά μέσα που ένας ηθοποιός διαθέτει, εμπλουτίζοντάς τα με πάθος και μοναδική ενέργεια. Εξελίχθηκαν στη μια ώρα που διήρκησε πολλοί αυτοσχεδιασμοί σωματικού θεάτρου, μετατρέποντας τη γυναίκα σε νήπιο και ύστερα, μέσα σε δευτερόλεπτα, σε σκιά και πάλι από την αρχή.

   Ο σκηνοθέτης Αριστοτέλης Μαγουλάς κατάφερε να τη συνδυάσει με αντικείμενα του σκηνικού - πολλές φορές και με εμάς τους ίδιους - έτσι ώστε να της αποδώσει με έξυπνο τρόπο τη βαρύτητα του ρόλου της μητέρας και των αλληλεπιδράσεών τους, ακόμα και αν δεν υπήρχε φυσική παρουσία, αλλά και της ίδιας της ιστορίας της. Η τάση της φυγής και η ασφυχτική διάθεση, αλλά και όλα τα έντονα συναισθήματα που κατέκλυζαν το χώρο  οπτικοποιήθηκαν με τόσο περίτεχνο τρόπο που πολλές φορές να αισθανθήκαμε οι ίδιοι πρωταγωνιστές αυτής της αλλόκοτης παράστασης.

   Η μουσική του Νικόλα Καρίμαλη, σε συνδυασμό με τα φώτα και τα video, έντυσε και ενίσχυσε τα συναισθήματα, προσδίδοντας στο έργο μια ουσία πιο βαθιά από αυτή που οι απλές αισθήσεις σε αφήνουν να κατανοήσεις.

   Αποτελεί μια επιλογή που ο θεατής υποχρεούται να είναι εκεί ψυχή και σώμα και μια εμπειρία ανατρεπτική και λυτρωτική συνάμα. Χωρίς καμία επιφύλαξη σας καλούμε να μην γυρίσετε την πλάτη σας και να μην τη στερήσετε από τις καλλιτεχνικές σας προτιμήσεις.

Καλή σας θέαση!

Χάρις Μολυβιάτη

Πληροφορίες Παράστασης:
Κείμενο : Τζωρτζίνα Τζήλιου
Ερμηνεία : Λίζυ Ξανθοπούλου
Μουσική – Σύνθεση – sound desk : Νικόλας Καρίμαλης (Razastarr)
Video Art: gel.dp productions
Σκηνοθεσία : Αριστοτέλης Μαγουλάς
Φωτογραφίες : Γεωργία Σιέττου – Στέλιος Δανιήλ
Χώρος Τέχνης 14η Μέρα
Καλλιρρόης 10
Γενική είσοδος : 10€
Μειωμένο 8€ - Ατέλεια 5€
Κρατήσεις 210 9210077, 693219539
Από 15/01/2017 κάθε Κυριακή στις 19:00
Ακατάλληλο για Ανήλικους
 

Θεατρικές Παραστάσεις