Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Γιατί μαμά;

 
   Ένα απο τα έργα που ανεβάζει το θέατρο "Studio Μαυρομιχάλη" στα Εξάρχεια είναι και ο μονόλογος της θεατρικής συγγραφέως Τζωρτζίνας Τζήλιου "Γιατί μαμά;", σε σκηνοθεσία Αριστοτέλη Μαγουλά. Ένας μονόλογος αρκετά επηρεασμένος απο τα άγχη της σημερινής κοινωνίας, με έντονους ψυχικούς κραδασμούς που παρουσιάζουν την απόγνωση, την εξάρτηση, το φόβο και την επιθυμία για συγχώρεση.
 
giatimama01
 
   Η Λίζυ ξανθοπουλου υποδυόμενη την Αλίκη μας περίμενε στην μαύρη πολυθρόνα της, μέχρι να κάτσουμε στις θέσεις μας. Μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, φορώντας μαύρο φουστάνι και μαργαριτάρια στο λαιμό, έπλεκε. Η μουσική συνοδευε υπέροχα το έργο που θα ξεκινούσε, την οποία έχει επιμεληθεί ο Νικόλας Καρίμαλης (Razastarr). Μόλις ακούστηκε η πόρτα να κλείνει, "σήμα" για να ξεκινήσει η ηθοποιός, χτύπησε το τηλέφωνο και έτσι ξεκίνησε μία μακρά, ειλικρινής, συνομιλία - εξομολόγηση, μεταξύ μητέρας και κόρης.
 
   Ένας εκτενής διάλογος που δεν άφησε τίποτα απ'έξω. Η Αλίκη, κρατώντας πάντα το ακουστικό του τηλεφώνου, μίλαγε, μίλαγε, μίλαγε με την ανάγκη να εξιλεωθεί, να βγάλει από πάνω της ό,τι την πνίγει. Αγχώνεται γιατί δεν μπορεί να φτάσει τις προσδοκίες της μαμάς της, που δεν τρώει τόσο σωστά όσο θα ήθελε, ανησυχεί για τη μαμά της που ανησυχεί γι’ αυτήν... μα πάντοτε τη συγχωρεί. Κατανοεί τον άγωνα της μάνας να την καλοπαντρέψει, να της κάνει ένα εγγονάκι και να γίνει ευτυχισμένη, να κάνει οικογένεια, να μήν είναι πλεον μόνη της.
 
   "Ξέρεις τι μου λένε όλοι, μαμά; Οτι είμαι ιδιαίτερος άνθρωπος. Και ξέρεις τι σημαίνει αυτό, μαμά; Οτι είμαι δυστυχισμένη".
 
giatimama02
 
   «Δεν είμαι σκληρή» θέλει να φωνάξει στο ακουστικό… αντιθέτως, είναι πολύ ευαίσθητη. Ευαίσθητη γιατί οι τεχνες της ανοιξαν την καρδιά και πλέον δεν συγκινείται ευκολά, δεν ξεγελιέται και δεν συμβιβάζεται από τα "πρέπει" της κοινωνίας. Θα μπορούσε να παντρευτει τον κοιλαρά δικηγόρο που της προξενεύει η θεία της, μα θα ήταν μάταιο. Μία ακόμη δυστυχισμένη οικογένεια. Θελει να φωνάξει στο ακουστικό… «Καλύτερα μόνη μου»!
 
   Μα δεν καταλαβαίνει η μαμά της πόσο δύσκολο ειναι αυτό που της ζητάει; Να πάει κόντρα στην καρδιά της όταν οι ίδιοι της οι γονείς ήταν ξεκάθαρα ένα παράδειγμα προς αποφυγή και όχι προς μίμηση. Η Αλίκη δεν είναι κατά της οικογένειας, είναι όμως υπέρ μιας οικογένειας που έχει σύμμαχο την αγάπη και τα παιδία της να μαθαίνουν να ζουν με αυτό το ρόλο.
 
   Ένας μονόλογος ενενήντα καθηλωτικών λεπτών, με την Αλίκη να τρέχει σε όλη τη σκηνή πάνω -  κάτω, δημιουργώντας την αντίστοιχη ένταση. Η κινησιολογία της ηθοποίου έπαιξε μεγάλο ρόλο στην έκφραση των συναισθημάτων. Άλλες στιγμές να μιλάει στο κοινό προκαλώντας γέλιο και να μας σοκάρει με την ωμή  της αλήθεια, την ίδια κιόλας στιγμή.

   Ένα έργο γεμάτο συμβολισμούς με θέμα την εξάρτηση, το άγχος που κουβαλά ενας άνθρωπος να ικανοποιήσει τον περίγυρό του και να προσαρμοστεί παράλληλα σ' αυτό που έχει η κοινωνία ως γενικά αποδεκτό.

   Η Αλίκη, πότε μικρό παιδί να κλαίει στα πατώματα για να επιστρέψει η μαμά της στο σπίτι, πότε ενήλικη πια, να ζει με τη μοναξιά της… ως κοινό παρακολουθούμε αρκετές εναλλαγές της Αλίκης με τέρμα την απόλυτη ανατροπή!
 
Έφη Αργυρού
 
Ταυτότητα Παράστασης
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Αριστοτέλης Μαγουλάς
Κείμενο: Τζωρτζίνα Τζήλιου
Ερμηνεία : Λίζυ Ξανθοπούλου
Video Art: Γιώργος Συμεωνίδης & Άρτεμις Σταθάκου
Μουσική Σύνθεση - sound design: Νικόλας Καρίμαλης (Razastarr)
Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ
Επικοινωνία, γραφείο τύπου: Χρύσα Ματσαγκάνη
Η παράσταση είναι αυστηρά ακατάλληλη για παιδιά
 
Πληροφορίες
Studio Μαυρομιχάλη | Μαυρομιχάλη 134, Νεάπολη Εξαρχείων
Από 9 Οκτωβρίου έως 11 Δεκεμβρίου
Κάθε Κυριακή στις 19:00
Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 10€ | Μειωμένο, ατέλεια 8€
 

Θεατρικές Παραστάσεις