Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση εκπληκτικής παράστασης: Γκέμμα

 
   Φιλοσοφικός στοχασμός και ποίηση σε μια θεατρική παράσταση που προβληματίζει και συγκλονίζει. Εξαιρετικό κείμενο, πλούσιας γλωσσικής έκφρασης. Όλα όσα ο άνθρωπος φοβάται και αναζητά, τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής σε ένα ταξίδι στο χρόνο που ενώνει την αρχαία Ελλάδα με τους κορυφαίους σύγχρονους φιλοσόφους.
 
gemma1966

   Από τον Ευριπίδη, τον Πλάτωνα, τον Πλούταρχο και τον Αριστοτέλη, στον Γκαίτε, στον Κάφκα, στο Φρόυντ και τον Ντοστογέφσκυ. Όλα τα πρόσωπα της ιστορίας, όλες οι επιστήμες, όλες οι τέχνες συναντώνται, ερωτάνε και απαντούν ή τουλάχιστον δίνουν τροφή για σκέψη και απαντήσεις.

«Ο θεός του Ευριπίδη είναι το «πιστεύω» του Φάουστ και του Σταυρόγκιν. Ο μη θεός του Ευριπίδη είναι το «δεν πιστεύω» του Φάουστ και του Σταυρόγκιν…. Είναι ο άνθρωπος της γης που, καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε ζωή και σε θάνατο, αγωνίζεται να κατανοήσει το νόημα της ύπαρξης του μέσα στο σύμπαν».

   Ο θάνατος, ο έρωτας, η αιωνιότητα. Κατακτήσεις και ήττες του ανθρώπινου μυαλού και σώματος στροβιλίζονται μπροστά μας και μας θυμίζουν ό,τι η καθημερινότητα μας κάνει να ξεχνάμε. Η υποταγή στη συνήθεια, ο φόβος στο άγνωστο και το διαφορετικό. Πώς η μαζικοποίηση σκοτώνει ό,τι γεννήθηκε για να την αλλάξει και να την διαφοροποιήσει.

«Ο έρωτας και ο θάνατος είναι δύο στιγμές απόλυτα μοναδικές για τον καθένα μας. Ποτέ δε γίνεται να ζήσουν δύο άνθρωποι την ερωτική τους βίωση με όμοιο τρόπο. Αλλά με όμοιο τρόπο ποτέ δε γίνεται να ζήσουν και τη βίωση θανάτου».
 
gemma1944

   Το σκηνικό θυμίζει θρανία είτε σε σχολείο, είτε κάποιο χώρο μελέτης και εκμάθησης. Και η παράσταση αυτή είναι για να σε μυήσει στα μυστικά της σκέψης, της ανάλυσης και της συνδυαστικής μελέτης. Έχοντας ως σύμμαχο της την υπέροχη μουσική και τα ατμοσφαιρικά βίντεο που προβάλλονται σε video wall, δημιουργείται μια θεατρική μυσταγωγία. Αν και η γραφή ήταν περισσότερο αφηγηματική δεν έλειψε από την παράσταση η θεατρικότητα και το συναίσθημα.

   Οι ηθοποιοί έδωσαν μοναδικές ερμηνείες, παραθέτοντας στο κοινό το ταλέντο τους και την γεμάτη συναίσθημα καρδιά τους. Ο Νίκος Καλογερόπουλος, η Βίκυ Μαραγκάκη, η Αλίκη Ζαχαροπούλου, ο Κωνσταντής Ζημιανίτης, η Κρυσταλλία Κεφαλούδη, η Δανάη Μπερή και ο Γιώργος Νάκος ήταν καθηλωτικοί. Ο Καλογερόπουλος στην ερμηνεία του ως τρελός στο κεφάλαιο «Πέθανε ο Θεός», μας έκανε κυριολεκτικά να ανατριχιάσουμε. Εξίσου υπέροχη και η Βίκυ Μαραγκάκη ως Ήρα σε αντιπαράθεση πολιτισμένη με το Δία, χαρίζοντάς μας γέλιο αλλά και την αγανάκτησή της από τις γνωστές πομπές του.

«Όλα να σου συχωρεθούν, φτωχό - διάβολε! Εξόν από ένα. Αυτό που δίκαια σε κρίνει να 'χεις για σπίτι την Κόλαση. Ότι μαζί με τους πολλούς, μαζί με τις μάζες που γίνανε άνθρωποι με χέρια και νου και φωνή αλλά στην ουσία ποτέ δεν ξεκόρμισαν από το ζώο, αφάνισες στα βαθιά απολιθώματα και τους λίγους, που σαν έγιναν άνθρωποι αγωνίστηκαν πολύ για να μείνουνε τέτοιοι. Εκείνους που πέθαναν αψεγάδιαστοι στο διάλογό τους με τη φύση και στη φιλία τους με τους ανθρώπους».
 
gemma1945

   Το δίχως άλλο η «ΓΚEΜΜΑ» του Λιαντίνη είναι μια παράσταση που αξίζει να τραβήξει την προσοχή και το βλέμμα σας. Από αυτές τις παραστάσεις μικρούς θησαυρούς, που σαν κλείσουν τα φώτα της αυλαίας αποχωρείς πιο πλούσιος και πιο γεμάτος.

Καλή σας θέαση!
Χάρις Μολυβιάτη

Ταυτότητα παράστασης
Ηθοποιοί: Νίκος Καλογερόπουλος, , Βίκυ Μαραγκάκη, Αλίκη Ζαχαροπούλου, Κωνσταντής Ζημιανίτης, Κρυσταλλία Κεφαλούδη, Δανάη Μπερή και ο Γιώργος Νάκος
Θεατρική προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος
Μουσική: Έρρικα Σωτηρόπουλου
Σκηνικά: Γιάννης Ζημιανίτης
Κοστούμια: Λευκή Δεριζιώτη
Σύμβουλος κίνησης: Έρση Πήττα
 
Παραγωγή: Πολιτιστικός Οργανισμός Sound&Picture theatre production
9 - 19 Μαΐου

Θέατρο Βρετάνια (Πανεπιστημίου 7, τηλ. 210 3221579)
Διακεκριμένες θέσεις: 20 ευρώ
Γενική είσοδος: 15 ευρώ
Ειδικές ομάδες: 10 ευρώ
Προπώληση: Στο ταμείο τηλ.: 2103221579 & Viva.gr
Joomla Social by OrdaSoft!