= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Οι γειτονιές του κόσμου
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Οι γειτονιές του κόσμου

 
«Σκέψου η ζωή να τραβάει το δρόμο της και συ να λείπεις,
να ‘ρχονται οι Άνοιξες με πολλά διάπλατα παράθυρα και συ να λείπεις,
να ‘ρχονται τα κορίτσια στα παγκάκια του κήπου με χρωματιστά φορέματα
και συ να λείπεις,
οι νέοι να κολυμπάνε το μεσημέρι και συ να λείπεις,
ένα ανθισμένο δέντρο να σκύβει στο νερό»…

   Έψαχνα να βρω πώς θα ξεκινήσω την ανταπόκρισή μου. Δύσκολη η αποστολή αυτή τη φορά. Δεν βρήκα λοιπόν καλύτερο τρόπο από αυτόν που σας παραθέτω. Στίχοι από το έργο του Γιάννη Ρίτσου «Οι γειτονιές του κόσμου». Το μεγαλειώδες αυτό έργο, ενός από τους σημαντικότερους ποιητές της Ελλάδας, γράφτηκε στα χρόνια της εξορίας του, αναφέρεται στην Κατοχή, στην Αντίσταση, στην Απελευθέρωση, στα Δεκεμβριανά και έπειτα στο πιο μελανό σημείο της ελληνικής ιστορίας, τον εμφύλιο.
 
geitonies2077
   Η διασκευή και η σκηνοθεσία είναι της Νάντιας Δαλκυριάδου, δραματοποιεί τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου και μας μεταφέρει μέσω τεσσάρων εξαίρετων ηθοποιών (Λάζαρος Βαρτάνης, Στέφανος Παπατρέχας, Βασιλική Σαραντοπούλου και Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης) στο πνεύμα της πολυτάραχης αυτής εποχής.
Θα ήθελα να περιγράψω με λίγα λόγια αυτό που βίωσα γιατί, πολύ απλά, θα χαθεί όλη η μαγεία αν αφεθώ (και ομολογώ πως το έχω εύκολο σε αυτή την περίπτωση) και να σας κουράσω. Το θέατρο κατάμεστο, ο κόσμος σαν άνοιξε η πόρτα να περάσουμε στις θέσεις μας, έτρεξε κυριολεκτικά να καθίσει, με αποτέλεσμα να γίνει ένας μικρός χαμός.

   Οι ηθοποιοί επάνω στην σκηνή, με ρούχα της εποχής που μας περιγράφει το ταξίδι αυτό των στίχων του Γιάννη Ρίτσου, καλωσόριζαν τον κόσμο με μια κιθάρα και τραγούδια. Έδειχναν πόσο το απολάμβαναν… και το έδειχναν με το χαμόγελό τους. Βέβαια, όταν θα δείτε έως το τέλος την παράσταση, θα καταλάβετε ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Σαν τακτοποιήθηκε ο κόσμος, τα τραγούδια σώπασαν, τα φώτα έσβησαν και ήρθε η στιγμή που όλοι περιμέναμε.
 
geitonies2075
   Οι τέσσερις νέοι ηθοποιοί κατάφεραν με τη συγκλονιστική τους ερμηνεία να κάνουν το κοινό να παγώσει. Η απαγγελία των ποιημάτων του Γ. Ρίτσου, με τη σκηνοθετική ματιά της κυρίας Δαλκυριάδου, όπλισε με πείσμα τα τέσσερα νέα παιδιά. Άλλωστε, ο ποιητής αναφέρεται σε μια εποχή ταραχώδη, βαμμένη με το αίμα αθώων. Μας μιλά για την ειρήνη, για τη δύναμη που αποκτά ο άνθρωπος όταν του στερούν την ελευθερία του, για όλα εκείνα τα ιδανικά που σαν χαθούν ή τα καταπατήσουν μπορούμε να κινήσουμε βουνά ώστε να τα αποκτήσουμε ξανά.

   Τα μάτια του κοινού δάκρυσαν, μείναμε ακίνητοι για όλη την ώρα που οι ψυχές του φώναζαν τον ύμνο προς την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Μια παράσταση εξαιρετική, δυναμική! Το πάθος και το ταλέντο των τεσσάρων ηθοποιών φάνηκε εις το έπακρον και αυτό μόνο είναι ένας λόγος να σπεύσετε να δείτε την παράσταση. Πρόκειται, κατά την ταπεινή μου άποψη, για ένα έπος και παρά το πολιτικό χρώμα που αναγκαστικά αφήνει το στίγμα του καθόλη τη διάρκεια της παράστασης, δεν είναι καθόλου κουραστική. Έμαθα με πολύ χαρά πως πήρε παράταση και όχι άδικα, την προτείνω δίχως κανέναν δισταγμό.

Κατερίνα Σωπύλη-Κονίτσα
 
geitonies2078
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Νάντια Δαλκυριάδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Παναγιωτακοπούλου
Επιμέλεια κίνησης: Μαρίνα Μαυρογένη
Μουσική επιμέλεια: Έφη Ψιαχούλια, Έλσα Στουρνάρα
Φωτογραφίες – Βίντεο: Αγάπη Καλογιάννη, Νίκος Μπίμπιζας
Φωτισμοί: Γιώργος Ψυχράμης
Σχεδιασμός αφίσας: Στέφανος Μιχαηλίδης
Λάζαρος Βαρτάνης
Στέφανος Παπατρέχας
Βασιλική Σαραντοπούλου
Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης

Τοποθεσία: Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής, Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός
Ημερομηνία: Πρεμιέρα: Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019. Ώρα: 20.30. Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη στις 20.30. Διάρκεια: 90 λεπτά
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις