Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Γκάντι – Η δύναμη της ψυχής

 
Τα εφτά που δεν πρέπει να έχεις:
Πλούτο χωρίς μόχθο,
Γνώση χωρίς χαρακτήρα,
Πολιτική χωρίς αρχές,
Απόλαυση χωρίς συναίσθημα,
Εμπόριο χωρίς ήθος,
Επιστήμη χωρίς ανθρωπιά,
Αγάπη χωρίς θυσία.
 
   Τα φώτα σβήνουν και από τις οθόνες, δεξιά και αριστερά της σκηνής, παίζεται το απόσπασμα της δολοφονίας του Γκάντι, από την ταινία του Σερ Ρίτσαρντ Ατένμπορο «Γκάντι». Ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, σε έναν επιβλητικό μονόλογο, ντυμένος στα λευκά, υποδύεται τον εγγονό του Γκάντι, Αρούν Γκάντι. Η αμφίεσή του έρχεται σε αρμονική αντίθεση με το λιτό μαύρο σκηνικό και τον πολύ προσεγμένο φωτισμό της σκηνής.
 
gandi1944
   Η Χρυσάνθη Κορνηλίου σκηνοθετεί αλλά έχει κάνει και τη δραματουργική προσαρμογή του έργου. Έχει σταχυολογήσει πολύ προσεκτικά, από την πλούσια βιβλιογραφία για τη ζωή του Γκάντι, γεγονότα που αναδεικνύουν το μεγαλείο του, το επίπεδο της διδασκαλίας του, ενώ παράλληλα φωτίζουν τη σχέση του με τον εγγονό του και το πόσο καταλυτικά επηρέασε τη ζωή του δεύτερου το διάστημα που έζησαν μαζί. Σκηνοθετεί με μαεστρία το Γιάννη Λαμπρόπουλο, ο οποίος αποδίδει το ρόλο του με ταπεινότητα και ηρεμία.

   Ο Λαμπρόπουλος εξιστορεί περιστατικά από το διάστημα που έζησε ο εγγονός τού Γκάντι με τον παππού του, με φυσικότητα και ρεαλισμό. Πολύ ήρεμος, λιτός στις κινήσεις του, με σταθερή αλλά και ενθουσιώδη φωνή, λάμπει επί σκηνής και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι το τέλος της παράστασης. Δίνει την αίσθηση ότι τα έχει ζήσει ο ίδιος όλα αυτά και μας καλεί να τα βιώσουμε κι εμείς μαζί του. Μεταφερόμαστε στο Άσραμ του Γκάντι. Ακούμε τον ίδιο να μιλά για το πνεύμα της ahimsa (μη-βία), τις σκληρές διαπραγματεύσεις του με την Αγγλία για την ανεξαρτησία της Ινδίας, το κακόβουλο γράμμα ενός στρατιωτικού, το καινούργιο μολύβι που επίμονα ζητά ο εγγονός του, παραδίδοντας μαθήματα ζωής!
 
gandi1945
   Τα περιστατικά αυτά, άλλοτε περισσότερο γνωστά και άλλοτε λιγότερο, διεγείρουν το συναίσθημα του θεατή και πολλές φορές το χαμόγελο εναλλάσσεται με τον έντονο προβληματισμό. Πανανθρώπινες και διαχρονικές αξίες, όπως η ταπεινότητα, η συμπόνοια, η αγάπη, μα πάνω από όλα η αλήθεια, διαπνέουν ολόκληρη την παράσταση. Όλα δοσμένα όμορφα κι απλά, χωρίς διάθεση για ηθική κατήχηση, μέσα από πραγματικά γεγονότα, αποκαλύπτουν το μεγαλείο του Μαχάτμα Γκάντι και την εξαιρετική του ικανότητα να διαχειρίζεται ήρεμα και αποτελεσματικά κάθε κατάσταση.

   Φεύγοντας από την παράσταση δημιουργούνται ερωτήματα και ανάμεικτα συναισθήματα στο θεατή σχετικά με τις συνήθειες του δυτικού τρόπου ζωής, τη θέση που κατέχουν κάποιες αξίες στη δική μας καθημερινότητα, αλλά κυρίως τη στάση που εμείς τηρούμε απέναντι στα δημόσια πράγματα.

«Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να έρθει.»
 
Ελένη Εμμανουήλ

Σκηνοθετεί η Χρυσάνθη Κορνηλίου
Ερμηνεύει ο Γιάννης Λαμπρόπουλος
 
Κάθε Κυριακή και Τρίτη στις 20:30
 
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 12€
Ανεργοι/Φοιτητές/ΑμΕΑ/Άνω των 65: 10€
 
Υπεύθυνος επικοινωνίας : Αντώνης Κοκολάκης
 
Πολυχώρος Πολιτισμού Διέλευσις
Λέσβου 15 και Πόρου, Κυψέλη
http://www.dieleusis.gr/
fb: Πολυχώρος διέλευσις
Τηλ.: 210 86 13 739
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Joomla Social by OrdaSoft!