Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Οι γαμπροί της Ευτυχίας

 
   Το σενάριο του Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη είναι γνωστό σε όλους. Η κωμική ταινία του 1962, με πρωταγωνιστές τους Νίκο Ρίζο, Βασίλη Αυλωνίτη και Γεωργία Βασιλειάδου, κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.
 
gamproi01
   Η πλοκή είναι μια κλεφτή ματιά στη ζωή των αδελφών Ταρνιάτη. Ο Βαγγέλης Ταρνιάτης προσπαθεί απεγνωσμένα να παντρέψει την αδελφή του Ευτυχία, καθότι είναι και ο ίδιος αρραβωνιασμένος επί οκτώ έτη. Η Ευτυχία όμως δεν είναι μια γυναίκα της εποχής. Πιστή στα ιδανικά της, αρνείται να προσαρμοστεί στο μοντέρνο τρόπο ζωής και να καλλωπιστεί ώστε να γίνει αρεστή στους υποψήφιους γαμπρούς. Ο Κλεομένης είναι ο πρώτος γαμπρός της Ευτυχίας και φίλος του Βαγγέλη. Κωμικές καταστάσεις εξελίσσονται όταν στο σπίτι καταφθάνει ο Κούλης. Δεύτερος υποψήφιος γαμπρός, ο οποίος μπερδεύει την Ευτυχία με την αρραβωνιαστικιά του Βαγγέλη και πιστεύει ότι κερδίζει 120.000 λίρες. Καταφθάνει λοιπόν προκειμένου να ζητήσει το χέρι της Λίνας από το Βαγγέλη. Την πληροφορία για τις κερδισμένες λίρες την εκμυστηρεύεται στον Κλεομένη, ο οποίος αποφασίζει να δώσει τελικά μια ευκαιρία στην Ευτυχία. Όλοι μαζί αποφασίζουν να επισκεφτούν την Ύδρα. Η Ύδρα αποτελεί το αγαπημένο νησί της Ευτυχίας και το μέρος που γνώρισε την πρώτη της αγάπη και μοναδική, το Χαρίλαο. Ο Κλεομένης, κατά την διάρκεια του ταξιδίου τους στην Ύδρα, συνειδητοποιεί πως αγαπάει τη Γιούλα, ανιψιά του Βαγγέλη και της Ευτυχίας και τη ζητάει σε γάμο. Η επιστροφή τους στην Αθήνα βρίσκει την Ευτυχία φανερά πληγωμένη και αποφασισμένη να κλειστεί σε μοναστήρι. Ο Κλεομένης την πληροφορεί για τις λίρες, αλλά τότε καταφθάνει η Σόφη, κομμώτριά της και αρραβωνιαστικιά του Κούλη. Η Σόφη τους ενημερώνει ότι τις λίρες τις έχει κερδίσει η Γιούλα και όχι η Ευτυχία. Λίγο πριν το μεγάλο σπαραγμό και τον εγκλεισμό της σε μοναστήρι καταφθάνει ο Χαρίλαος, που από την ημέρα που την συνάντησε στην Ύδρα ξανά την αναζητούσε και την παντρεύεται.

   Ταινίες ορόσημα και εμβληματικοί ηθοποιοί που τις στοιχειώνουν αποτελούν πάντα ένα τεράστιο θεατρικό στοίχημα, κατά την προσωπική μου άποψη. Το θέατρο όμως με την τηλεόραση μοιράζονται μια εντελώς διαφορετική δυναμική. Ομολογώ πως ήμουν διστακτική. Όχι φυσικά όσον αφορά το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Τον κ.Μπέζο τον παρακολουθώ χρόνια και ως ηθοποιό και ως σκηνοθέτη. Το αποτέλεσμα είναι πάντα εγγυημένο. Ήμουν δισταχτική ως προς το αν αυτό που θα δω θα μου δημιουργήσει οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα πέρα από νοσταλγία. Από τη νοσταλγία για μια εποχή που όλοι δηλώνουμε περήφανοι που μας ακολουθεί, αλλά σχεδόν κανείς δεν τη γνωρίζει. Το θέατρο είναι ο κύριος εκφραστής των παλμών της εκάστοτε εποχής και λειτουργεί άλλοτε ως βάλσαμο στις ψυχές και άλλοτε σαν κριτής και δυνάστης.
 
gamproi02
   Από το μικρότερο ρόλο μέχρι τον πιο μεγάλο και ολοκληρωμένο παρακολουθήσαμε ανθρώπους που αγαπούν και έχουν πάθος για αυτό που κάνουν. Ένας Μπέζος μιας άλλης εποχής. Επιβλητικός, αστείος και δοσμένος στο έπακρον. Η μεταμόρφωση της κας Λαμπρόγιαννη ήταν εξαιρετική. Η ίδια δε απλά απολαυστική, χτίζοντας για άλλη μια φορά την πεποίθησή μου ότι ανήκει σίγουρα ανάμεσα στις καλύτερες ηθοποιούς της εποχής μας. Ο Γιάννης Στόλας ως Κλεομένης, η Γιάννα Παπαγεωργίου ως Λίνα, η Ντένια Στασινοπούλου ως Γιούλα, ο Σταύρος Μαρκάλας ως Κούλης, η Κωνσταντίνα Νταντάμη ως Σόφη και ο Θανάσης Ισιδώρου ως Χαρίλαος ήταν όλοι τους εκπληκτικοί. Είχα καιρό να δω παράσταση που να μην υπάρχει ούτε μια μικρή παραφωνία σε τίποτα και σε κανέναν. Όλοι τους έδωσαν στους ρόλους την δική τους υπόσταση και κανείς τους δεν θα μπορούσε να ταυτιστεί με τους ηθοποιούς του παρελθόντος. Αυτή νομίζω είναι και η μεγαλύτερή τους επιτυχία. Να βλέπεις ένα έργο που το έχεις δει πάρα πολλές φορές και να νιώθεις πως πρώτη φορά είναι τώρα, σε αυτήν εδώ την σκηνή. Η μουσική είναι του Φοίβου Δεληβοριά και σας εγγυώμαι ότι θα τη λατρέψετε. Μέχρι και στην υπόκλιση θα δείτε ερμηνείες, εκπλήξεις και όταν τα φώτα σβήσουν σίγουρα θα είστε όρθιος και θα φωνάζετε μπράβο.

   Φαρσοκωμωδία που μας θυμίζει ότι δεν χρειάζεται να παίρνουμε και πολύ στα σοβαρά τον εαυτό μας και ότι η ζωή είναι επιλογές και τύχη. Πάντα θα υπάρχει κάτι να μας αποδιοργανώνει και να μην το ελέγχουμε και στο τέλος να ζούμε με αυτό.

   Μην αφήσετε τον χειμώνα να περάσει χωρίς να δείτε αυτή την παράσταση. Μια παράσταση «καλού θεάτρου». Καλή σας θέαση!

Χάρις Μολυβιάτη

Οι συντελεστές:
Κείμενο: Νίκος Τσιφόρος – Πολύβιος Βασιλειάδης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος
Μουσική & Τραγούδια: Φοίβος Δεληβοριάς
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Νικόλ Παναγιώτου
Χορογραφίες: Σοφία Καλπενίδου
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Βοηθός σκηνοθέτη: Ντένια Στασινοπούλου
Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού
Οργάνωση Παραγωγής Ντόρα Βαλσαμάκη
Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

Τους ρόλους ερμηνεύουν:
Γιάννης Μπέζος, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Γιάννης Στόλλας, Γιάννα Παπαγεωργίου, Ντένια Στασινοπούλου, Σταύρος Μαρκάλας, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Θανάσης Ισιδώρου.

Θέατρο Προσκήνιο, Στουρνάρη & Καπνοκοπτηρίου 8, Αθήνα
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη 19.00, Πέμπτη 20.00, Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18.00 και 21.00,
Κυριακή 18:00
Εισιτήρια: Τιμές: 15 ευρώ, 17 ευρώ, 18 ευρώ, 20 ευρώ.
Κρατήσεις: 21082.56.838 (ώρες ταμείου: 10.00-13.30, και 17.00-21.00
εκτός Δευτέρας 10:00-14:00)
 

Θεατρικές Παραστάσεις