= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Φύλο-Νικία
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Φύλο-Νικία

 
   Ως ένστικτο λέμε την εγγενή τάση ή ορμή ενός ζωντανού οργανισμού προς την κατεύθυνση συγκεκριμένων συμπεριφορών ή αντιδράσεων, υπό συνθήκες. Αυτή η τάση προϋπάρχει της μνήμης που προέρχεται από τη μάθηση. Όταν λοιπόν η μάθηση απουσιάζει, κυριαρχούν τα αποκαλούμενα και «πρωτόγονα». Της ανάγκης για φαγητό, για επιβίωση, για αναπαραγωγή. Με τη μάθηση, τον «εκπολιτισμό» του ατόμου, αυτά χαλιναγωγούνται ή τιθασεύονται ή μπορεί και να γίνονται πιο επικίνδυνα. Ο άνθρωπος λοιπόν ως ον, ακολουθεί τη διαδικασία της μάθησης ώστε να εξελιχθεί, να μορφωθεί, να επιβιώσει πιο εύκολα. Όταν είναι σε καθεστώς μοναξιάς, προσαρμόζεται και την απολαμβάνει. Όταν γνωρίζει έναν άλλο άνθρωπο, αντίθετου φύλλου, ανακαλύπτει τις διαφορές και ξυπνάει μέσα του το ένστικτο της αναπαραγωγής, το συναίσθημα του πόθου, της ηδονής, της απόλαυσης και ανεβαίνει επίπεδο, ζητά περισσότερα από αυτή την επαφή. Όταν γνωρίζει έναν άλλο άνθρωπο του ιδίου φύλλου, ανακαλύπτει τις ομοιότητες αλλά και τους κοινούς στόχους και ξυπνάει μέσα του το ένστικτό της ανάγκης για κυριαρχία στο χώρο του, το συναίσθημα της κτητικότητας και της ζήλιας. Όταν δε ανακαλύπτει ότι υπάρχουν και άλλα όντα του αντίθετου φύλλου, ενώνονται όλα τα προηγούμενα και τα θέλει όλα γι’ αυτόν. Στις ανθρώπινες κοινωνίες αυτά έχουν αντιμετωπιστεί με τη δημιουργία ηθικών και πρακτικών νόμων και κανόνων, που με αυτούς εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους από τη στιγμή της γεννήσεώς τους και μέχρι να αποκτήσουν πλήρη συνείδηση (κάποιοι δηλαδή εκπαιδεύονται για πάντα). Τι θα γινόταν όμως αν οι κανόνες ήταν μόνο δύο. Να εκτελούμε πάντα και χωρίς καμία αντίρρηση της εντολές της Φωνής και να μην βγάζουμε όλα τα ρούχα μας όσο το φως είναι ανοικτό. Μπορείτε καν να το φανταστείτε; Πώς θα αντιδρούσαν π.χ. νέοι άνθρωποι κοντά στα είκοσι, που δεν θα είχαν ποτέ καμία επαφή με άλλο ανθρώπινο ον από τη στιγμή της γέννησής τους, αντικρίζοντας άλλους ανθρώπους;
 
filonikia1922
 
   Αυτό ακριβώς και πραγματεύεται η παράσταση ΦΥΛΟ_ΝΙΚΙΑ σε μετάφραση – διασκευή και σκηνοθεσία της Αλεξάνδρας Βουτζουράκη. Ένας άνθρωπος, ένας κόσμος, όλα αγνά, παιδικά, τρυφερά. Με την προσθήκη δευτέρου ανθρώπου όλα αλλάζουν, προς το καλύτερο. Και εκεί παρεμβαίνει η Φωνή, θέτοντας το ερώτημα (ίσως το μεγαλύτερο απ’ όλα). Αν μάθεις ότι υπάρχει και άλλο άτομο εκτός από αυτό που γνώρισες, ότι είστε περισσότεροι από δυο, θα νιώθεις το ίδιο «για πάντα», για το «σ’ αγαπώ» που είπες μόλις τώρα; Και προτού αλέκτωρ λαλήσει τρεις, ένα τρίτο άτομο εμφανίζεται και η συνέχεια είναι... η αναμενόμενη σε κάθε περίπτωση, αφού μιλάμε για ανθρώπους. Τα ένστικτα καθοδηγούν τις πράξεις των πρωταγωνιστών και το αποτέλεσμα δεν αργεί να αποκαλυφθεί, μαζί με τον σκοπό του «πειράματος».

   Είναι μια παράσταση που λέει πολλά, χωρίς να χρειαστεί να πει τίποτα. Παραθέτει και ξεγυμνώνει τις ανθρώπινες συμπεριφορές, που όσο και να εκπολιτιστούμε δύσκολα θα σβήσουμε απ’ το DNA μας. Οι ηθοποιοί είναι πειστικότατοι στους ρόλους τους, τρομερά κινητικοί και εκφραστικοί, με άψογη συμπεριφορά ακόμα και στις προκλητικές – δύσκολες σκηνές, που προσπαθούσαν να ανακαλύψουν ο ένας το κορμί του άλλου, παρουσιάζοντας όλα τα αρχέγονα ένστικτα με τον κατάλληλο τρόπο. Μας βάζει στο κλίμα των έργων επιστημονικής φαντασίας του παρελθόντος, που παρακολουθούσαμε από την ένδοξη ΕΡΤ, όπου τα πάντα ήταν θέμα μελέτης.
 
filonikia1923
   Ποιος ξέρει, ίσως να είναι και ακόμα έτσι, με τον ίδιο τρόπο και όχι με μελέτες Πανεπιστημίων με ερωτήσεις στο κοινό μέσω τηλεφώνων. Πάντα θεωρούσα λογική μια κατάσταση Matrix. Αλλά ποιος είμαι εγώ στην τελική; Ο συγγραφέας πάντως και η σκηνοθέτις μάλλον συμφωνούν.

Νάσος Κονίτσας

Η ταυτότητα της παράστασης
Πρωταγωνιστούν (με σειρά εμφάνισης) : Βέρα Μακρομαρίδου, Γιάννης Τριαντάκης, Νίνα Τουμαζάτου, Λυκούργος Μπάδρας, Αναστασία Τσιλικιώτη
Μετάφραση / Διασκευή / Σκηνοθεσία : Αλεξάνδρα Βουτζουράκη
 
filonikia1924 
Μουσική : Γιάννης Μαδούρος
Φωτογραφίες – Βίντεο : Χρήστος Παναγόπουλος
Γραφιστικά / Δημιουργικά : Γιώργος Σπήλιος
Σκηνικά / Κοστούμια : Fn’F Team
Επικοινωνία : Νατάσα Παππά
Βοηθός Σκηνοθέτη : Αναστασία Τσιλικιώτη
Οργάνωση Παραγωγής : Γιάννης Τριαντάκης
Παραγωγή : Αθηναϊκή Σκηνή
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά
 
Θέατρο «Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου-Καλαμπόκη»
Αθανασίου Διάκου & Τζιραίων 13 (έξω από το μετρό Ακρόπολης)
 
filonikia1954
 
Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων
Σάββατο : 21.00
Κυριακή : 20.00
 
Τιμές Εισιτηρίων
Γενική Είσοδος : 12 ευρώ
Φοιτητικό - Ανέργων : 10 ευρώ
Facebook page παράστασης: https://www.facebook.com/filonikia/
Πληροφορίες - Κρατήσεις θέσεων
Tηλ. θεάτρου: 210 92 22 300 & 6980579927
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις