Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: ΦΩΣ… Διονύσιος Σολωμός

 
   Ο Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1798 και πέθανε στην Κέρκυρα το 1857. Πατέρας του ήταν ο κόντες Νικόλαος Σολωμός, από οικογένεια Κρητικών προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στη Ζάκυνθο μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Οθωμανούς και μητέρα του η Αγγελική Νίκλη, υπηρέτρια του κόντε, με καταγωγή πιθανότατα από τη Μάνη. Ο κόντες παντρεύτηκε την Αγγελική λίγο πριν αυτός πεθάνει κι έτσι τα δύο παιδιά, Διονύσιος και Δημήτρης, απέκτησαν δικαιώματα στη μεγάλη πατρική περιουσία. Ο Διονύσιος Σολωμός πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στη Ζάκυνθο και υπό την επίβλεψη του οικοδιδασκάλου του, Santo Rossi, μαθαίνει τα πρώτα του γράμματα στα ιταλικά. Ανατρέφεται δίγλωσσα αφού διαβάζει και μελετά κυρίως στα ιταλικά, ενώ στο σπίτι του, με τη μητέρα του μιλά ελληνικά. Μετά το θάνατο του πατέρα του, ο Διονύσιος στάλθηκε για σπουδές στην Ιταλία, όπως συνήθιζαν τότε οι ευγενείς των Επτανησίων. Ο μόλις 10 ετών Διονύσιος Σολωμός ακολουθεί το δάσκαλό του Rossi στην Ιταλία. Γνωρίστηκε με τα μεγάλα μυαλά της πνευματικής Ιταλίας κι εντάχθηκε στους λογοτεχνικούς κύκλους της εποχής. Όταν γύρισε στη Ζάκυνθο, δραστηριοποιήθηκε στους φιλολογικούς κύκλους. Η καλλιτεχνική παραγωγή του εκείνη την περίοδο αποτελείται κυρίως από ποιήματα γραμμένα στην ιταλική γλώσσα. Τα ελληνικά τα γνώριζε ελάχιστα, αντίθετα γνώριζε πολύ καλά την ιταλική γλώσσα. Όμως κάτι τον ωθούσε να μάθει καλύτερα την ελληνική γλώσσα και πολύ σύντομα γυρίζει στη γλώσσα του λαού και προσπαθεί να συνθέσει σ’ αυτή τη γλώσσα, προσδίδοντάς της βαθύτερο νόημα και ουσία.
 
fos01

   Στην παράσταση όλα αυτά παίρνουν μορφή στο πρόσωπο του Δημήτρη Παναρετάκη, παρουσιάζοντάς μας τις γνωστές αλλά και τις πιο άγνωστες πτυχές της ζωής του ποιητή. Τα χρόνια της ζακυνθινής διαμονής του Σολωμού συμπίπτουν με τον επαναστατικό αγώνα των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία. Από την ομάδα των έργων που συνδέονται άμεσα με τα γεγονότα της επανάστασης ξεχωρίζει ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», γραμμένος με μια ανάσα το Μάιο του 1823, ο οποίος αργότερα θα του δώσει τον τίτλο του εθνικού ποιητή των Ελλήνων. Άλλα ποιήματα που βλέπουμε πώς γράφτηκαν πάνω στη σκήνη είναι «Ο Κρητικός» , «Η φαρμακωμένη», «Η γυναίκα της Ζάκυθος»,«Ελεύθεροι Πολιορκημένοι». Μας δείχνει μ’ευκρίνεια την ιστορία πίσω από κάθε έργο του και το λόγο που το έγραψε.
 
fos02
   Πρόκειται για μία βιογραφική παράσταση που ρίχνει ΦΩΣ σ ’όλους τους παράγοντες που συντέλεσαν στο να δημιουργηθεί ο εθνικός μας ποιητής. Στενά δεμένος με την έννοια της ελευθερίας, το βλέπουμε να συνομιλεί μαζί της και εκείνη να τον ακολουθεί σ’ όλη τη πορεία της ζωής του. Η ελευθερία στην παράσταση είχε κάτι από τη φεγγαροντυμένη του Κρητικού, κλείνοντάς μας έτσι το μάτι για τη γυναικεία αυτή φιγούρα που έχουν γραφτεί τόσα πολλά. Από τη σκήνη δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά ο Ιάκωβος Πολυλάς, συγγραφέας και κριτικός, διάσημος μαθητής και εκδότης του έργου του Σολωμού. Η ανατριχιαστική και γεμάτη δέος αίσθηση, να μπορείς να γίνεις μέρος της συγγραφικής δημιουργίας κι έμπνευσης του Σολωμού, είναι κάτι που κερδίζει σίγουρα το κοινό. Ερμηνείες που στάθηκαν στο ύψος μιας τόσο απαιτητικής μεταφοράς ενός προσώπου που συμβολίζει την ίδια την Ελλάδα, που σε συνδυασμό με τη σκηνοθεσία κατάφεραν να νιώσει ο θεατής την εναλλαγή χώρων, τόπων και χρόνου, παρά το μικρό μέγεθος της σκηνής.

Στέλλα Κοκκινέλη
 
fos03

Πρεμιέρα: Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018 στις 21:00
& κάθε Παρασκευή στις 21:00
Διάρκεια 90’
 
Ερμηνεύουν
Κλεοπάτρα Εμμανουήλ
Γιώργος Καπετανάκος
Πάνος Λουκαΐδης
Δημήτρης Παναρετάκης
 
Ηχογραφημένες συμμετοχές: Μαρίνα Σωκράτη, Βάϊος Καμινιώτης
 
fos04
 
Συντελεστές
Ενορχήστρωση συμφωνικού κομματιού «ΦΩΣ»: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Ηλεκτρική κιθάρα: Ανδρέας Ευριπίδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Ανεμογιάννη
Κινησιολογική επιμέλεια: Ελβίρα Μπαρτζώκα
Σχεδιασμός Φωτισμών: Βαγγέλης Σαγρής
Σκηνογραφία: Δημήτρης Παναρετάκης
Κοστούμια: Parthenis
Φωτογραφίες: Γιάννης Καρνεσιώτης
Γραφιστική επιμέλεια: Αντώνης Χρήστου
Eπικοινωνία : Μαρίκα Αρβανιτοπούλου
 
Τιμές εσιτηρίων
8€ στη μεγάλη αίθουσα (χωρητικότητας έως 100 ατόμων)
10€ στη μικρή αίθουσα (χωρητικότητας έως 45 ατόμων)
Για τα σχολεία 6€ στη μεγάλη αίθουσα (χωρητικότητας έως 100 ατόμων)
 
Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα (μετρό Κεραμεικός)
Τηλ : 210 3455020
Joomla Social by OrdaSoft!