Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Το φιντανάκι

 
   Μια αυλή σε κάποια αθηναϊκή συνοικία. Οι ένοικοι, οι έρωτες, η φτώχια και τα ήθη. Στην περίοδο του μεσοπολέμου κοιτάμε μέσα από την κλειδαρότρυπα των καθημερινών ανθρώπων και μοιραζόμαστε τις αγωνίες και τα πάθη τους. Ας γνωρίσουμε τους πρωταγωνιστές μας…
 
fintanaki01
   Η κυρία Κατίνα, μια γυναίκα με αξία της το χρήμα. Πάντα πρόθυμη να βοηθήσει και πάντα έτοιμη να κερδίσει μέσα από όποιον πέσει στα δίκτυα της. Η Εύα, όμορφη, νεαρή και χαλαρών ηθών. Όταν βάζει κάτι στο μάτι το πετυχαίνει και το κατακτά με όποιο κόστος.

   Ο κύριος Γιαβρούσης, «θείος» της Εύας και χρηματοδότης. Πλούσιος, παντρεμένος και απόλυτα διατεθειμένος να αγοράζει την ευτυχία των άλλων. Καραδοκεί για να προσφέρει λύση στα προβλήματα και να δημιουργεί ηθικά διλήμματα. Φίλος της κυρίας Κατίνας και συνεργάτης.
 
fintanaki02
   Η Φρόσω, μητέρα της Τούλας και σύζυγος του κύριου Αντώνη. Ονειρευόταν τη μεγάλη ζωή, όχι για την ίδια μα για την κόρη της. Συνέχεια με παράπονο και πίκρα για τα όνειρα που δεν απέκτησαν μορφή. Συνέχεια μπερδεμένη με το τι νιώθει και τι είναι αποφασισμένη να θυσιάσει. Ο κύριος Αντώνης, πατέρας της Τούλας. Αξιοπρεπής, τίμιος και συγκρατημένος. Η τιμή της κόρης του είναι όλη η περιουσία του. Συμπονετικός και ευαίσθητος, εγκλωβισμένος στο μέλλον που του ζητείται και δεν μπορεί να προσφέρει.

   Ο Γιάγκος, νέος, όμορφος και χαρτοπαίχτης. Αποπλανεί την Τούλα και αρραβωνιάζεται την Εύα. Θύμα του πάθους του και θύτης στη ζωή της Τούλας. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να βρίσκει λεφτά για να μπορεί να παίζει. Αυτός αποτελεί την αρχή της ιστορίας, αλλά τελικά είναι και ο ίδιος μονάχα ένα πιόνι στα σχέδια τρίτων.

   Η Τούλα, το φιντανάκι. Η Τούλα είναι μικρή, νέα και αξιοπρεπής. Πάνω από όλα είναι η αγάπη. Και η αγάπη της είναι o Γιάγκος. Για την αγάπη της η Τούλα θα τα αλλάξει όλα. Είναι διατεθειμένη να την ακολουθήσει παντού. Μα πόσο η αγάπη θα αλλάξει την ίδια, όταν αποφασίσει να την εγκαταλείψει και να την προδώσει;
 
fintanaki03
   Επίκαιρο όσο ποτέ, ένα έργο που φαντάζει μακρινό. Τα διλήμματα και οι ηθικές επιλογές στο προσκήνιο. Οι άνθρωποι που εγκλωβίζονται ανάμεσα σε λάθος επιλογές και αδιέξοδα. Το χρήμα που όλα τα σκεπάζει, και οι χαρακτήρες να θυσιάζουν ό,τι πολύτιμο πιστεύουν και αγαπούν. Κωμωδία γλυκόπικρη στα όρια του δράματος, με επίκεντρο την τοξικότητα της φτώχειας και την ηθική αποσύνθεση των ανθρώπων.

   Το έργο ανεβαίνει στην αυλή του θεάτρου Χυτήριο και μας μεταφέρει ακόμα περισσότερο στο κλίμα της εποχής. Καλοδουλεμένο, με εξαιρετικές ερμηνείες γεμάτες συναίσθημα και κυνισμό. Σκηνοθετικά το έργο κρατάει το ρεαλιστικό ύφος του Παντελή Χορν, δημιουργώντας γέφυρα του παρελθόντος με το σήμερα. Στην αυλή η έννοια της ιδιωτικότητας χάνεται. Οι ηθοποιοί συγκρούονται, αλληλοϋποστηρίζονται και κορυφώνουν τα αισθήματά τους πάντα υπό το βλέμμα και κάποιου τρίτου.

   Η Αγγελική Παρδαλίδου, ως φιντανάκι, είναι μοναδική. Εύθραυστη και ανυπεράσπιστη, μας επιτρέπει να αντιληφθούμε όλη την ωρίμανση και την τραγικότητα των αλλαγών που υπέστη. Μαζί με την Μαρία Αντουλινάκη, ως Κατίνα, νομίζω ότι κερδίζουν τις εντυπώσεις. Η Ευτυχία Αργυροπούλου, ως Φρόσω, ο Μάνος Γερωνυμάκης, ως Γιαβρούσης , η Αλίκη Ζαχαροπούλου, ως μοιραία Εύα, ο Παναγιώτης Καρμάτης, ως καιροσκόπος Γιάγκος και ο Κωνσταντίνος Νιάρχος, ως κύριος Αντώνης, ήταν όλοι τους υπέροχοι. Απέδωσαν τους χαρακτήρες με ακρίβεια και αληθοφάνεια χωρίς να ωραιοποιήσουν κανένα τους στοιχείο, αλλά ούτε και να αποδώσουν μεγαλύτερη δραματικότητα από αυτή που ήδη υπάρχει.
 
fintanaki04
 
   Εξαιρετική, δροσερή πρόταση για ένα βράδυ σε θερινό θέατρο. Γέλιο, προβληματισμός και συγκίνηση αποτελούν σίγουρα μια εξαίρετη επιλογή για έξοδο. Μοναδικό μειονέκτημα τα καθίσματα που είναι σε οριζόντιο επίπεδο. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι θα πρέπει να προσέλθετε νωρίς, ώστε να προλάβετε θέσεις στις τρεις πρώτες σειρές για να μην χάσετε ούτε στιγμή αυτής της καταπληκτικής παράστασης.

Καλή σας θέαση!
Χάρις Μολυβιάτη

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφέας: Παντελής Χορν
Σκηνοθεσία: Ευτυχία Αργυροπούλου
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Μαρία Αντουλινάκη, Ευτυχία Αργυροπούλου, Μάνος Γερωνυμάκης, Αλίκη Ζαχαροπούλου, Παναγιώτης Καρμάτης, Κωνσταντίνος Νιάρχος, Αγγελική Παρδαλίδου
Δραματουργία: Ανοιξιά Μπουντζιούκα
Εικαστική Επιμέλεια [Σκηνογραφία – Ενδυματολογία]: Ελένη Σουμή
Μουσική σύνθεση: Νίκος Κουβαρδάς
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Φώτης Μήτσης
Β. Σκηνοθέτη: Ηλιάννα Μπουζάνη, Παναγιώτα Χαϊδεμένου
Οργάνωση Παραγωγής: Life n Art

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Χώρος Παραστάσεων: Θέατρο ΧΥΤΗΡΙΟ [Αυλή]
Ιερά Οδός 44, ΓΚΑΖΙ [Δίπλα στο Μετρό Κεραμικός]
τηλ. 210 3412313 – www.chytirio.gr
Προπώληση εισιτηρίων πραγματοποιείται τηλεφωνικά ή στο Ταμείο του Θεάτρου
http://www.chytirio.gr/page/tickets
Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€ (ανέργων), 5€ (ατέλεια)
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη στις 19:30 (για το Μάϊο) & 20:00 (για τον Ιούνιο & Ιούλιο)
Από 7 Μαΐου
 

Θεατρικές Παραστάσεις