Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Φιλί στα φτερά της

 
   Αγαπημένε μου θεατρόφιλε, εσύ που έχεις επιθυμήσει να δεις μια παράσταση λιτή, απλή… Που όμως θα σου περάσει αρκετούς προβληματισμούς για να σε κάνει να σκεφτείς λίγο παραπάνω και να μην χαζογελάσεις απλά, σου έχω διαμαντάκι να πας να δεις και να απολαύσεις. Όνομα παράστασης “Φιλί στα φτερά της” και θα τη βρεις στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον στη Δάφνη κάθε ΔευτερόΤριτο.
 
fili890
   Το θεατρικό είναι βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο της Wendy Gibbins, η οποία βάζει την υπογραφή της και στην σκηνοθεσία. Και έλα τώρα και στη θέση μου, που δεν ξέρω από που να πρωταρχίσω να γράφω για τη μαγεία της παράστασης. Λοιπόν, το παίρνω από την αρχή αρχή για να βγάλω άκρη! Θα μπεις λοιπόν σε μια αίθουσα σχετικά μικρή, με ένα σκηνικό σχεδόν ανύπαρκτο! Τρεις καρέκλες και αυτό ήταν. Θα κάτσεις στη θεσούλα σου και θα αναρωτηθείς “Τώρα τι θα δω; Πού είναι τα σκηνικά”; Πίστεψέ με φίλε μου, τελικά όσο πιο άδειο είναι σκηνικά ένα θεατρικό έργο τόσο πιο γεμάτο είναι από παραστάσεις, τοπία, μέρη που οι ήρωες θα σε κάνουν να τα δεις μπροστά σου με την απίθανη ερμηνεία τους. Και στη συγκεκριμένη παράσταση οι ήρωες θα σε κάνουν να βρεθείς όπου πάνε και να δεις κάθε λεπτομέρεια μέσα στο χώρο που βρίσκονται την εκάστοτε φορά. Αυτό δεν είναι όμως το θέατρο; Μια μαγεία; Και προχωρώ στο παρασύνθημα. Ο ήρωας-αφηγητής μπαίνει στο χώρο, ξεκινά να διαβάζει μια ιστορία και σε βάζει παράλληλα να σκεφτείς και τις φορές που βιάστηκες να βγάλεις συμπέρασμα και να κρίνεις κάποιον από την πρώτη φορά με τη συμπεριφορά του, χωρίς να ξέρεις τίποτα για το τι κουβαλάει από πίσω του αυτός ο άνθρωπος. Τσακ λοιπόν… Κάνεις και την ψυχαναλυσούλα σου, να έρθεις στα ίσα σου, αμ πώς!
 
fili986
   Και να που σε λίγο μπαίνει η αέρινη ηρωίδα. Το κορίτσι που είναι γεμάτο φως, που έχει φτερά έτοιμα να τα ανοίξει να πετάξει και να ταξιδέψει σε όλο το κόσμο. Και όχι, δεν μιλάει! Ό,τι είναι να πει το λέει ο ήρωας αφηγητής για εκείνη. Αυτή είναι στη σκηνή και με ένα μαγικό χορό σε ταξιδεύει στον κόσμο της. Μα όπως και στη ζωή, έτσι και στην ιστορία το κορίτσι στην πορεία χάνει τα φτερά του. Ήταν γεμάτο φως και γεμίζει σκοτάδι. Εδώ δεν θα σου πω γιατί ακριβώς γίνεται, αλλά υπαίτιος είναι ο δεύτερος άντρας -ήρωας που θα δεις στη σκηνή. Μόλις εμφανίζεται, κυριολεκτικά πίσω του βγαίνει και η μαυρίλα του! Θα καταλάβεις τι εννοώ όταν το δεις, μη τα μαρτυρήσω όλα και στο χαλάσω. Τελικά το κορίτσι θα γεμίσει φως ξανά στην ψυχή της; Θα βρει τα χαμένα της φτερά; Ε, καλά, μην περιμένεις να σου πω! Άστοχα ερωτήματα έγραψα, έτσι απλά, για να σου μεγαλώσω την περιέργεια και αγωνία!
 
fili987
   Ερμηνείες δέκα με τόνο και αν γινόταν θα έβαζα και παραπάνω τόνους! Η Κορίνα Κοσκινά στο ρόλο της Μπεθ δίνει ρέστα που λέμε και στην απλή καθημερινή γλώσσα, όχι μόνο για τη διαβάθμιση των συναισθημάτων της, αλλά και για την αέρινη κίνηση-χορό της! Ο Αθανάσιος Πισιανίδης, επίσης υπέροχος στο ρόλο του αγοριού, τόσο υπέροχος που σε κάνει να τον μισείς! Στέφανος Κακαβούλις στο ρόλο του αφηγητή και νυν συντρόφου της Μπεθ, κρατά το ρόλο του διαιτητή ανάμεσα στο παρελθόν με παρόν (καλό και κακό) τρυφερότητας-βίας, φως-σκοτάδι.
 
fili988
   Εξαιρετική σκηνοθεσία, όπου η κίνηση είναι ένα από τα καθοριστικά σημεία του έργου, αναδεικνύοντας το χορό-θεατρικό χαρακτήρα της παράστασης. Ε, βάλε σε όλα αυτά πίσω να ακούγεται και ένα όμορφο μουσικό χαλί… Φτάνει, δε θες και τίποτε άλλο! Άντε λοιπόν, τι κάθεσαι; Δε θα παίζεται για πάντα. Έως 21 Νοεμβρίου θα μπορείς να το βρεις.

   Καλοί και δημιουργικοί προβληματισμοί λοιπόν, από εκείνους που σε κάνουν καλύτερο από το χθεσινό σου εαυτό, φίλτατε θεατρόφιλε.
 
Λένα Βασιλείου
 
fili989
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κείμενο: WendyGibbins
Μετάφραση: Νέλλα Γιατράκου, Χριστίνα Μπερταμίνι
Σκηνοθέτης: WendyGibbins
Σκηνικά: Μελίνα Βουρνάζου
Κουστούμια: Tricia Daniels
Μουσική:Κωνσταντίνος Παγιάτης
Ερμηνεύουν: Στέφανος Κακαβούλις, Κορίνα Κοσκινά, Αθανάσιος Πισιανίδης

Τεχνοχώρος Εργοτάξιον
Διογένους 1, Άγιος Δημήτριος
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15, έως 21/11
Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό, 7€ μειωμένο
 

Θεατρικές Παραστάσεις