= Ανταπόκριση εξωγήινης παράστασης: Η φαλακρή τραγουδίστρια
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση εξωγήινης παράστασης: Η φαλακρή τραγουδίστρια

 
   Η εξάδα των πρωταγωνιστών εισέρχεται στη σκηνή αλά μπρατσέτο και ολοχαμογελαστή. Τραγουδιστά προφέρουν τα γράμματα της εγγλέζικης εγγλέζικης (στοχευμένα το επί δύο, μη φοβού) αλφαβήτου. Στο «Ο» όμως κολλούν. Βλέπετε, βρίσκουν πάνω στις κολώνες εκατέρωθεν της σκηνής και πρέπει να γυρίσουν πίσω. Επιφωνήματα από την εξάδα. «Όου»! Η παράταξη αλλάζει πλευρά και συνεχίζει να προχωρά με χορευτικά βήματα και να αλφαβητάρει το αλφαβητάρι με μελωδικό τρόπο. Μέχρι τα επόμενα «Ο» και «Όου»… Στη συνέχεια η ομάδα ακροβολίζεται στις θέσεις τις. Το πρώτο ζευγάρι, αυτών των Σμιθ, αναφέρεται σε μύρια θέματα, στο θάνατο του Μπόμπι Γουότσον και της Μπόμπι Γουότσον και στο τι θα απογίνουν τα άμοιρα παιδιά των, οι Μπόμπι και Μπόμπι Γουότσον. Αγόρι και κορίτσι, ναι; Για να μην τα μπερδεύουμε.
 
falakri1901

   Πάντα πίστευα ότι το «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για έναν ηθοποιό. Ναι, συμφωνώ, υπάρχουν άπειρες παραστάσεις, οι οποίες είναι δύσκολες στην αποτύπωση και ερμηνεία και μας φαίνονται εξωπραγματικές. Με μια διαφορά… Εμείς ΔΕΝ είμαστε ηθοποιοί! Αυτά τα πλάσματα αντιλαμβάνονται εντελώς διαφορετικά ό,τι μας φαίνεται εμάς πανδύσκολο, αφού αποτελεί μέρος της αγαπημένης τέχνης τους. Εδώ λοιπόν, αφού είδα και απόλαυσα, σκέφθηκα πως «Η φαλακρή τραγουδίστρια» ίσως να είναι η πρόκληση των προκλήσεων για έναν ηθοποιό, προκειμένου να ατακάρει και να σιωπά μέσα σε όλο αυτό το απίστευτο γαϊτανάκι εξωτερίκευσης. Πάω στοίχημα ότι τούτα τα έξι διαμάντια μάτωσαν πραγματικά για να μπορέσουν να παρουσιάσουν αυτό το εκπληκτικό θέαμα.

   Μάριος Παναγιώτου και Φωτεινή Παπαχριστοπούλου ήτοι οι Σμιθ. Εμπνευσμένο παίξιμο και εκπληκτικό μπρίο. Ιδίως οι γκριμάτσες και τα «ακαταλαβίστικα» του κυρίου Σμιθ… Επικά! Οι Μαρτέν ήτοι ο Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου και η Μαρία Παρασύρη ήταν και εκείνοι εξωγήινοι πάνω στη σκηνή. Και μόνο ο τρόπος που εξέφεραν τις λέξεις είναι για σεμινάριο. Μιλάμε για ανάλυση ρόλων στη νιοστή. Έκαναν πράματα και θάματα κατά τη διάρκεια του έργου. Και πάμε στο τρίτο ζευγάρι της ομάδας. Η Σοφία Μαραθάκη, η οποία υποδύεται την υπηρέτρια Μαίρη και η οποία σκηνοθέτησε την παράσταση και ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης, ο αρχί-πυροσβέστης, έδεσαν τους ρόλους τους σταυρόκομπο και μας έπεισαν ότι ο κόσμος μας κάπως έτσι πρέπει να είναι… Ο τρόπος που απέδωσαν μάλλον θα πρέπει να αποτελέσει υπόδειγμα για τις σύγχρονες ερμηνείες. Μα βάση ένα κείμενο το οποίο είναι έτσι κι αλλιώς αλλού γι’ αλλού, με βάση έξι χαρακτήρες που έφεραν το γκροτέσκο στο απελπιστικά σύνηθες με μια ανάσα, αυτή η λαμπρή ομάδα ηθοποιών κατέστησε σαφές ότι το τάλαντο και η ΠΟΛΛΗ μελέτη και δουλειά συνθέτουν το μωσαϊκό των επιτυχιών. Αξίζουν επίσης πολλά συγχαρητήρια στη Δήμητρα Κονδυλάκη, η οποία μετέφρασε το κείμενο με τρόπο που αποσπά πολλά θαυμαστικά.
 
falakri1905

   Ο κόσμος διασκέδασε, γέλασε, κέφαρε και στο γυρισμό μπορεί και να αναρωτήθηκε. Μπορεί και να πήρε τηλέφωνο γνωστούς και φίλους. Για να τους ακούσει. Για να βεβαιωθεί ότι δεν τρελαίνεται. Για να είναι σίγουρος ότι καμία φαλακρή τραγουδίστρια δεν θα τον ταλαιπωρήσει στο εγγύς μέλλον. Συστήνεται ανεπιφύλακτα και… να σας πω κάτι σιγά-σιγά στο αυτάκι. Αν θέλετε να γίνετε ηθοποιοί, αυτή η παράσταση θα σας πείσει να το δοκιμάσετε.

Κώστας Κούλης
 
falakri1906
 
Μετάφραση: Δήμητρα Κονδυλάκη
Σκηνοθεσία: Σοφία Μαραθάκη
Συνεργάτης δραματολόγος: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Σκηνικό- Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική: Βασίλης Τζαβάρας
Κίνηση: Βρισηίδα Σολωμού
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη
Φωτογραφίες: Andrea Bonetti
Καλλιτεχνική συνεργασία: Εύα Μαραθάκη
Εκτέλεση παραγωγής: POLYPLANITY Productions / Γιολάντα Μαρκοπούλου & Βίκυ Στρατάκη
 
falakri1907
 
Παίζουν:
Κος Σμιθ: Μάριος Παναγιώτου
Κα Σμιθ: Φωτεινή Παπαχριστοπούλου
Κος Μαρτέν: Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου
Κα Μαρτέν: Μαρία Παρασύρη
Μαίρυ: Σοφία Μαραθάκη
Ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής: Κωνσταντίνος Μωραἴτης
 
Μια συμπαραγωγή της Ομάδας Θεάτρου ΑΤΟΝΑλ και του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.
Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.
 
falakri1908
 
Παραστάσεις: Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Φρυνίχου 14, Πλάκα)
13 Μαΐου – 11 Ιουνίου 2019
Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Δευτέρα 13 και Τρίτη 14/5 21.15
Τρίτη 21/5 στις 21.15, Τετάρτη 22/5 στις 20.00, Πέμπτη 23, Παρασκεή 24 και Σάββατο 25/5 στις 21.15
Τρίτη 28/5 στις 21.15, Τετάρτη 29/5 στις 20.00, Πέμπτη 30,Παρασκεή 31/5 και Σάββατο 1/6 στις 21.15.
Τρίτη 4/6 στις 21.15, Τετάρτη 5/6 στις 20.00, Πέμπτη 6, Παρασκευή 7 και Σάββατο 8/6 στις 21.15, Κυριακή 9/6 στις 20.00
Τιμές εισιτηρίων
15 ευρώ γενική είσοδος , 10 ευρώ μειωμένο
Προπώληση https://www.viva.gr/tickets/mainnavigation/εισιτηρια-θεατρου/plays/η-φαλακρη-τραγουδιστρια3e5f8739-9be5-4669-b304-4ce/
 
Joomla Social by OrdaSoft!