= Ανταπόκριση συγκινητικής παράστασης: Οι Φάλαινες του Αυγούστου
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση συγκινητικής παράστασης: Οι Φάλαινες του Αυγούστου

 
   Στο θέατρο Χώρα, η Λίμπι και η Σάρα περιμένουν τις Φάλαινες του Αυγούστου. Οι δύο αδερφές παραθερίζουν στο σπίτι τους στο Μέιν. Θυμούνται τα παιδικά τους χρόνια αλλά και τα μετέπειτα. Θυμούνται τις φάλαινες που περνούσαν τον Αύγουστο και αυτό σήμανε πάντα την είσοδο του φθινοπώρου.
 
falaines1922
   Η Λίμπι έχει χάσει το φως της… είναι κυνική και προσμένει το θάνατο ως λύτρωση της κατάστασής της. Δείχνει να μην βρίσκει νόημα σε τίποτα πια. Το πέρασμα των χρόνων την έχει σημαδέψει ολοκληρωτικά. Ίσως να φταίει και η καθήλωσή της σε μια αναπηρική καρέκλα. Ίσως ο κυνισμός της να είναι η δική της άμυνα. Συμπεριφέρεται κυνικά και στους γύρω της, με αποτέλεσμα να γίνεται εύκολα αντιπαθητική.

   Η Σάρα, από την άλλη, είναι ρομαντική και καλοσυνάτη. Μπορεί τα χρόνια να έχουν περάσει, μπορεί τα μαλλιά να είναι πια λευκά, αλλά η ελπίδα και η θέληση για ζωή είναι ακόμα έντονη. Αγαπά και γιορτάζει με το δικό της τρόπο την επέτειο του γάμου της. Δεν σταματά στο γεγονός ότι ο σύζυγος της έχει φύγει εδώ και χρόνια από τη ζωή. Τιμά τις αναμνήσεις και την αγάπη που βίωσε μέσα από το γάμο της. Είναι στήριγμα για την αδερφή της και τους γύρω της.
 
falaines1923

   Οι μικροκαβγάδες είναι καθημερινό φαινόμενο, με τη Λίμπι να υπαινίσσεται ότι το τέλος της φτάνει, ότι δεν είναι μακριά και τη Σάρα να τη μαλώνει και να προσπαθεί να της δείξει πως η ζωή είναι γλυκιά και δεν γίνεται να παραδίδεις τα όπλα. Θέμα καβγά γίνεται και ο ξεπεσμένος πια αριστοκράτης και γείτονας των δύο γυναικών, Νικόλαος Μάρανοφ. Η Σάρα δείχνει μια ιδιαίτερη «αδυναμία» σε αυτόν, καθώς πιστεύει πως είναι ένας άνθρωπος ευγενικός που έχει ζήσει μια γεμάτη ζωή με χιλιάδες ιστορίες για να αφηγηθεί και η Λίμπι τον θεωρεί οπορτουνιστή και συμφεροντολόγο. Ίσως να ζηλεύει το γεγονός πως το ενδιαφέρον της αδερφής της το μοιράζεται με κάποιον άλλον ή να φοβάται πως μπορεί ο κύριος αυτός να την τραβήξει μακριά από εκείνη.

   Ο χρόνος για αυτές τις δύο γυναίκες δεν είναι σύμμαχος. Τα γηρατειά είναι εδώ και ο φόβος του θανάτου αλλά και η αποδοχή αυτού είναι δύσκολο στη διαχείρισή του. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουν αυτή τη κατάσταση οι δυο αδερφές είναι εκ διαμέτρου αντίθετος. Αν θα διασταυρωθούν σε κάποιο σημείο; Αυτό θα το αποκαλύψει το τέλος της παράστασης.
 
falaines1924
   «Οι Φάλαινες του Αυγούστου» είναι μια από τις πιο συγκινητικές παραστάσεις που έχω δει. Μπροστά σου διαδραματίζεται μια ιστορία που κρύβει μοναξιά, αγώνα, ελπίδα αλλά και φόβο για το γήρας που έρχεται για όλους μας. Ο τρόπος που ο καθένας μας θα το αντιμετωπίσει θα είναι σίγουρα διαφορετικός, αλλά τα ερωτήματα που θα θέσουμε στους εαυτούς μας θα είναι τα ίδια. Η ζωή τρέχει, μαζί της και εμείς, με αποτέλεσμα να χάνουμε τη στιγμή. Η παράσταση είναι ένα δυνατό ταρακούνημα για όλες τις ηλικίες. Η κυρία Ρουσσέα είναι επιβλητική στο ρόλο της Λίμπι. Ο σαρκασμός της ηρωίδας που υποδύεται είναι το αλατοπίπερο της παράστασης. Είναι μια από τις μεγαλύτερες εν ζωή ηθοποιούς μας και αξίζει όλο μας το σεβασμό και το δέος. Η κυρία Μαλικένζου, η γλυκύτατη Σάρα, είναι η ανάσα αλλά και το πάθος για τη ζωή. Ήταν υπέροχη στο ρόλο της. Μοναδικός στο ρόλο του και ο κύριο Γαλανός στο ρόλο του αριστοκράτη Μάρανοφ. Αυτή η γαλήνια αύρα του, η σταθερή και επιβλητική φωνή του, αλλά και το δέος να αντικρύζεις ένα τόσο τεράστιο ηθοποιό, είναι συναισθήματα που δεν θα ξεχάσω ποτέ.

   «Οι Φάλαινες του Αυγούστου» είναι ένα έργο που θα σας καθηλώσει και βγαίνοντας από το θέατρο θα νοιώσετε ότι παρακολουθήσατε μια από τις καλύτερες παραστάσεις της ζωής σας.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
falaines1926
 
Ταυτότητα παράστασης:
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Σκηνικά- Κοστούμια: Αναστασία Αρσένη
Μουσική Παναγιώτης Αυγερινός
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου

Πρωταγωνιστούν:
Τζένη Ρουσσέα
Έρση Μαλικένζου
Νίκος Γαλανός
Μαρία Αντουλινάκη
Μάκης Πατέλης
Γιάννης Μαρίνος
 
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 18:30, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00,
Κυριακή στις 18:30
Διάρκεια: 120’ (με διάλειμμα)
 
Χώρος: Θέατρο ΧΩΡΑ
Αμοργού 20, Κυψέλη
Τηλέφωνο, 2108673945
Joomla Social by OrdaSoft!