= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Faces
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Faces

 
   Τετάρτη βραδάκι… φτάνω στον σταθμό της Δάφνης και ψάχνω να βρω το θέατρο Τεχνοχώρος Εργοτάξιον. Κατεβαίνω προς την αφετηρία των λεωφορείων και από μια χαραμάδα που δημιουργούν δυο θεόρατες μονοκατοικίες βλέπω το μικρό αυτό θεατράκι στον επόμενο δρόμο από αυτόν που βρισκόμουν. Η ώρα εννέα, η παράσταση ξεκινά στις εννέα και μισή, μα δεν με ενοχλεί καθόλου. Συνήθως χαίρομαι να παρατηρώ τα φουαγέ στα διάφορα θέατρα που βρίσκομαι κατά καιρούς. Και εδώ ο χώρος ήταν πολύ ενδιαφέρων. Μπήκα μέσα και σας μιλώ ειλικρινά βρέθηκα σε μια άλλη εποχή. Καναπέδες κλασικοί, τραπεζάκια μαρμάρινα και διάφορα φωτιστικά ρετρό στολίζουν το χώρο. Νόμιζα ότι μεταφέρθηκα στη δεκαετία του 60’. Ο χαμηλός φωτισμός και όλη αυτή η ατμόσφαιρα με έκαναν να ονειρεύομαι πριν ξεκινήσει την παράσταση. Αρχικά νόμιζα πως ήταν στημένο μια και η παράσταση αναφέρεται στο χωρόχρονο…
 
faces1956
   Η ώρα έφτασε. Είχα διαβάσει πως η συγκεκριμένη παράσταση ασχολείτο με σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας ιστορίας και μας αναφέρει κάποια χαρακτηριστικά του χαρακτήρα τους, αλλά και κάποιες κρυφές πτυχές της ζωής του που δεν γνωρίσαμε ποτέ. Αναρωτιόμουνα πώς θα κατάφερναν νέοι ηθοποιοί να υποδυθούν όλους αυτούς τους ανθρώπους! Γιατί πολύ απλά θα έπρεπε να έχουν αγγίξει και την εμφάνισή τους, πέρα από όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της μεγαλοσύνης τους. Γιατί φυσικά μιλάμε για προσωπικότητες όπως Ιωσήφ Στάλιν (Λευτέρης Καλανδράνης), Κατερίνα Γώγου (Αριστέα Ανύση), Νίκολα Τέσλα (Γεράσιμος Κωνσταντουδάκης), Βασίλισα Αμαλία (Ανδριάνα Σταυριδοπούλου), Βασίλισσα Ελισσάβετ (Χριστίνα Μούζη), Μονσεράτ Καμπαγιέ (Μυγδαλιά Ανδρέου), Σοφία Βέμπο (Σόνια Πούλη), Λαγιάλ Αλ Αττάρ (Έφη Μεράβογλου).

Τελικά έμεινα άναυδη…

   Η παράσταση ξεκίνησε πριν ακόμα μπούμε στην θεατρική αίθουσα. Μας κάλεσαν να παραταχθούμε σε μια σειρά όλοι οι θεατές. Ένα σούσουρο κάλυψε όλη την αίθουσα αναμονής, ένα σούσουρο και μια αγωνία για το τι θα ακολουθούσε.

   Ξαφνικά ο θόρυβος που έκαναν οι θεατές ψιθυρίζοντας… έπαψε! Η πόρτα της σκηνής άνοιξε λίγο. Ένα πλάσμα με λευκά ρούχα τράβηξε κυριολεκτικά τον πρώτο θεατή μέσα και έπειτα η πόρτα έκλεισε με δύναμη. Το ίδιο ακολουθήσε με όλους τους θεατές, μέχρι που έφτασε η σειρά μου. Δεν θα πω ψέματα ότι φοβήθηκα. Μα αργότερα κατάλαβα, η παράσταση είχε αρχίσει και όλοι εμείς παίρναμε θέση μέσα στη μηχανή του χρόνου. Καπνός και σκοτάδι κάλυπτε τα πάντα, μια φωνή ψιθυριστά με κάλεσε να καθίσω. Παρατηρώ ότι στην σκηνή βρίσκονται κορμιά ξαπλωμένα δίχως να κατεβαίνω ποιοι χαρακτήρες ήταν. Μουσική που θύμιζε θρίλερ ξεκίνησε απότομα… τα κορμιά άρχισαν να κουνιούνται.
 
faces1955
   Θαρρείς και οι αναφερόμενοι ξυπνούσαν από τον αιώνιο λήθαργό τους. Για να ξεκινήσουν να μιλάνε για αυτούς και τα έργα τους. Το συναρπαστικό όλων είναι ότι οι ηθοποιοί είχαν πραγματικά δουλέψει πολύ γιατί έμοιαζαν πολύ με τα πορτραίτα που μας παρουσίαζαν. Τα κουστούμια τους, τα μαλλιά τους και τα χαρακτηριστικά τους (το μακιγιάζ) εξαιρετικά. Κάποιες στιγμές νόμιζα πως είχαν ξεπηδήσει πραγματικά μέσα από την ιστορία… Έμοιαζαν τόσο μα τόσο πολύ με τα πραγματικά πρόσωπα,

   Βρήκα πρωτοποριακό το ότι Ο Νίκολα Τέσλα, η Βασίλισσα Ελισσάβετ και ο Ιωσήφ Στάλιν μιλούσαν στη γλώσσα της γενέτειρας τους, με τη σχετική μετάφραση φυσικά. Τόσα λόγια… θεώρησα πολύ δύσκολο το εγχείρημα αλλά πιστέψτε με, το πέτυχαν και μείναμε όλοι με το στόμα ανοιχτό.

   Θεωρώ το εγχείρημα της Έφης Μεραβόγλου δύσκολο και ταυτόχρονα συναρπαστικό. Μα μετά την εμπειρία μου δηλώνω απερίφραστα ότι πέτυχε ό,τι ήθελε να μας μεταφέρει.

   Μια υπέροχη παράσταση που κανένας δεν πρέπει να χάσει. Γιατί όλοι αυτοί που λίγο πολύ όλοι μας γνωρίζουμε για αυτούς, ήταν άνθρωποι απλοί που όμως με πάθος και επιμονή κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους στην ιστορία.

Κατερίνα Σωπύλη Κονίτσα
 
Σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια : Έφη Μεράβογλου
Κείμενα : Η ομάδα
Παίζουν:
Ιωσήφ Στάλιν : Λευτέρης Καλανδράνης
Κατερίνα Γώγου: Αριστέα Ανύση
Νίκολα Τέσλα: Γεράσιμος Κωνσταντουδάκης
Βασίλισσα Αμαλία: Ανδριάνα Σταυριδοπούλου
Βασίλισσα Ελισάβετ : Χριστίνα Μούζη
Μονσεράτ Καμπαγιέ: Μυγδαλιά Ανδρέου
Σοφία Βέμπο: Σόνια Πούλη
Λαγιάλ Αλ Αττάρ: Έφη Μεράβογλου
Ευχαριστούμε για βοήθειά τους τις Κωνσταντίνα Βάρδα και Στάμπι Πουλαντζά.
Χειρισμός ήχου και φωτισμών: Γιάννης Καραλιάς
Παραγωγή: Η ομάδα
Δημόσιες σχέσεις: Γιώργος Κάλτσας
Στην παράσταση γίνεται χρήση μηχανημάτων καπνού και η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή.
Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Κάθε Τετάρτη στις 21:00 (από 16/10)
Διάρκεια παράστασης: 75’
Τιμή εισιτηρίου : 8 ευρώ (Κανονικό), 5 ευρώ (Μειωμένο. ΟΑΕΔ, Αμεα, στρατιωτικοί, φοιτητές, ατέλειες, άνω των 65, πολύτεκνοι, σπουδαστές εργαστηρίων & δραματικών σχολών)
Τεχνοχώρος Εργοτάξιον
Διογένους 1, Άγιος Δημήτριος (δίπλα στο μετρό της Δάφνης. Έξοδος Στριγγάρη/Αγίου Δημητρίου)
Τηλ. 6983930220
Joomla Social by OrdaSoft!