Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ


   Το συνεργατικό καφενείο το «Υποβρύχιο» σας λέει τίποτα; Είναι ένας υπόγειος καφενές, πίσω από το Πολυτεχνείο στην Αθήνα. Ένα υπο-βρύχιο, σε ένα υπό-γειο, το πιάσατε ή μόνο εγώ, επειδή έπιασα για τα καλά το κρασάκι εκεί; Αν δεν έχετε δει ξανά παράσταση, με κρασί και μεζέ, χάνετε! Με ρέγουλα όμως το κρασί, πρώτα το πνεύμα και μετά το οινόπνευμα.

   Μπροστά από τη μικρή σκηνούλα δύο επί τρία βρίσκονται σκόρπια τραπεζάκια, με παπαγάλους και λουλούδια, ζωγραφισμένα στη στρογγυλή τους επιφάνεια, με περισσευούμενες καρέκλες, για να φιλοξενήσουν όλη την Αθήνα, αν το θέλει. Εκτός από την «υποβρύχια» διακόσμηση του τύπου σωσίβια κρεμασμένα στα παράθυρα και υποβρύχια ζωγραφισμένα στους τοίχους, υπήρχε και μια «καρναβαλίστικη» διάθεση, που μας προετοίμαζε για το τριώδιο.
 
kyrades236   Ένα προβληματάκι στον ήχο μας έκανε να περιμένουμε αρκετά, αλλά ποιος νοιάστηκε; Σχεδόν ξεχάσαμε γιατί πήγαμε. Και αφού ξεκίνησε το μουσικό κομμάτι - σήμα αρχής της παράστασης, αφήσαμε τα λόγια μεταξύ μας και στραφήκαμε όλοι προς τη μικρή σκηνούλα να παρακολουθήσουμε τις «Εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

   Πρώτη είσοδο έκανε ο «Σερ Τζων Φάλσταφ», διορθώνω, πρώτα έκανε την εμφάνισή της η τεράστια κοιλιά του και μετά ο ίδιος. Το «μότο» του, θα μπορούσε να είναι «Άντρας χωρίς κοιλιά, σπίτι χωρίς μπαλκόνι» και έχει, ως σκοπό, να κλείσει όχι ένα αλλά δύο σπίτια και να γκρεμίσει και τα μπαλκόνια τους άμα λάχει, για να πετύχει τους σκοτεινούς σκοπούς του. Και ποιοι είναι αυτοί; Μα, να γεμίσει τις τσέπες του με λίρες φυσικά. Και επειδή το ύφασμα του παντελονιού είναι ήδη στην τσίτα, έχει ένα άδειο τσουβάλι για την περίσταση, φτάνει να χορτάσουν ερωτόλογα οι κυράδες, που έχει βάλει στο μάτι και να το χρηματίσουν για τις «ευγενικές» του, κατά τ’ άλλα, υπηρεσίες.

   Δύο οι κυράδες, με πλούσιους και ευσεβείς συζύγους. Έκανε τους υπολογισμούς του και είπε «Πολυάσχολοι και πλούσιοι σύζυγοι, τι μας μένει; Οι πλούσιες και παραμελημένες γυναίκες τους». Η κυρία Πέιτζ και η κυρία Φορντ σίγουρα δεν βαριούνται τη ζωή, κάθε άλλο. Είναι αυθεντίες στις πλάκες και τα γέλια έρχονται αβίαστα, που δικαίως τις κάνουν... εύθυμες κυράδες του Ουίνσδορ!

   Μια παράσταση για να πιείτε στην υγειά του εναλλακτικού. Καλή ή κακή, εσείς θα το κρίνετε αυτό, με κρασί ή χωρίς. Ο καλλιτέχνης όμως, παραμένει καλλιτέχνης, ακόμα κι αν τα μέσα είναι λιγοστά, ακόμα κι αν τα σκηνικά είναι μία από τις περισσευούμενες καρέκλες του καφενείου και τα ρούχα, από την προσωπική τους γκαρνταρόμπα. Η τέχνη ανταμείβεται με ό,τι περισσεύει από τον καθένα μας, οπότε το χάρτινο κουτί πριν την έξοδό, μας υπενθυμίζει να ρίξουμε τον οβολό μας, πριν αποχαιρετήσουμε το υπόγειο κεφενεδάκι με τη μικρή σκηνούλα.

Έφη Αργυρού
 
Πολιτιστικό Στέκι Π.Α.Σ. Υποβρύχιο
Μπουμπουλίνας 34
Πίσω από το Πολυτεχνείο Αθήνα
Γιά κρατήσεις θέσεων τηλ. επικ. 6972531319
 
Joomla Social by OrdaSoft!