Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση υπέροχης παράστασης: Επικίνδυνες Σχέσεις

 
   Πρεμιέρα την Παρασκευή και όλος ο καλός κόσμος έκανε την εμφάνισή του στο δεύτερο όροφο του θεάτρου Άλμα. Μέσα σε αυτούς ο γλυκύτατος Γιώργος Παπαδάκης της πρωινής ζώνης του ΑΝΤ1, ο πολυτάλαντος Τάκης Ζαχαράτος και ο υπέροχος σκηνοθέτης/ηθοποιός Μιχάλης Ρέππας.
 
epik653
 
   Η αλήθεια είναι ότι με είχε συναρπάσει η ιδέα να δω στο θέατρο τις Επικίνδυνες Σχέσεις, ένα βιβλίο που είχα διαβάσει χρόνια πριν, από τις εκδόσεις Άγρα. Σχετικά με το βιβλίο λοιπόν, πρωτοεκδόθηκε στο Παρίσι το 1782. Η κοινωνία αντιμετώπισε το γεγονός ως σκάνδαλο. Η πρώτη έκδοση εξαντλήθηκε σε μερικές μέρες, το ίδιο και οι επόμενες εκδόσεις. Ένα αντίτυπο, χωρίς τίτλο στο εξώφυλλο, βρέθηκε αργότερα στα προσωπικά υπάρχοντα της Μαρίας Αντουανέτας. Η κυκλοφορία τους επιτράπηκε επί Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ και των διαφόρων επαναστατικών κυβερνήσεων που ακολούθησαν. Απαγορεύτηκε με την κατηγορία του "επικίνδυνου" το 1825, επί βασιλείας του Καρόλου Ι΄, μαζί με τα έργα του Βολτέρου, του Ρουσσώ, του Μοντεσκιέ και του Μπωμαρσαί. Η απαγόρευση ίσχυσε ουσιαστικά σε όλον τον 19ο αιώνα. Ο Λακλό είναι ένας καταδότης των ονείρων. Αποκάλυψε τα όνειρα της εποχής του, δίδοντάς τους ζωή, εισάγοντάς τα στον ευρύ χώρο των συλλογικών ονείρων, στον χώρο όπου τα προνομιούχα πρόσωπα, που έστω και για μία στιγμή μπόρεσαν να κατευθύνουν τη μοίρα τους, δίδουν τροφή στα όνειρα των κοινών θνητών.
 
   Οι "Επικίνδυνες σχέσεις" χαρακτηρίστηκαν ως "έργο εξοργιστικής ανηθικότητας", "βιβλίο άξιο θαυμασμού και κατάρας", ο δε συγγραφέας τους θεωρήθηκε ότι "επειδή σκιαγραφούσε τέρατα, έπρεπε να είναι τέρας ο ίδιος". Στον 20ό αιώνα το βιβλίο απέκτησε μεγάλη κριτική εκτίμηση και δημοτικότητα, αν και η ιδέα του "κινδύνου" και του σκανδάλου παρέμεινε. Έχουν γυριστεί τρεις κινηματογραφικές ταινίες - του Roger Vadim το 1959, του Stephen Frears και του Milos Forman το 1988-1989, ενώ ο Ανατολικογερμανός συγγραφέας Heiner Muller έγραψε το "Κουαρτέτο", θεατρικό έργο με βάση τις "Επικίνδυνες σχέσεις".
 
   Καταλαβαίνετε τώρα γιατί είχα τόση αγωνία να δω αυτό το αμφιλεγόμενο έργο επί σκηνής.Το casting της παράστασης ήταν αρκετά δελεαστικό, το βιβλίο “επικίνδυνο” και η παράσταση εξελίχθηκε σε μια αποκάλυψη. Αν και μεταφέρθηκε σε άλλη περίοδο, δεν αποτέλεσε κανένα εμπόδιο διότι η σήψη της κοινωνίας είναι “διαχρονική”.
 
epik654
 
   Βρισκόμαστε λοιπόν στο Παρίσι του 1933, τον καιρό που ο Χίτλερ εμφανίζεται ως σωτήρας στην καταπονημένη Γερμανία (εδώ με έβαλε το όλο σκηνικό και τα βίντεο σε μεγάλες σκέψεις…). Δύο πρώην εραστές, η μαρκησία Μερτέιγ και ο υποκόμης Βαλμόν, για να διασκεδάσουν τη βαρετή ζωή τους, ξεκινούν ένα επικίνδυνο και ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο ερωτικό παιχνίδι με στόχο τη χειραγώγηση και την αποπλάνηση των ανθρώπων. Η Μερτέιγ προκαλεί το Βαλμόν να αποπλανήσει ένα πολύ νεαρό κορίτσι, ενώ αυτός παράλληλα ασχολείται με την κατάκτηση μίας παντρεμένης κυρίας. Στο τέλος τα επιλεγμένα ανθρώπινα πιόνια τους δυστυχώς ανταποκρίνονται, αλλά οι συνέπειες αποδεικνύονται πιο σοβαρές – και θανατηφόρες – από ό,τι οι ίδιοι οι παίκτες είχαν προβλέψει.
 
   Η αλήθεια γυμνή μπροστά μας, ένα γερό ταρακούνημα διότι οι εποχές αλλάζουν… οι άνθρωποι όμως ποτέ.
 
   Στο ρόλο του υποκόμη ο απίστευτος Γιώργος Κιμούλης και στο ρόλο της μαρκησίας η αγαπημένη μου Εβελίνα Παπούλια. Την παντρεμένη κυρία που τελικά έπεσε σαν ώριμο φρούτο στις αγκάλες του Βαλμόν και μετά στις ράγες του τρένου την ενσάρκωσε η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, την ατυχήσασα νεαρά (βρε, μια χαρά πέρασε…) η γλυκύτατη Νάνσυ Μπούκλη ενώ στο ρόλο της θείας του Βαλμόν είδαμε την εξαιρετική και αγαπημένη Μάρω Κοντού.
 
   Η μουσική επένδυση της παράστασης καθηλωτική ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια των ηθοποιών με εντυπωσίασαν. Εστιασμένη χωρίς τις ανάλογες κουραστικές φανφάρες… Το κοινό παρέμεινε καθηλωμένο καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.
 
   Μια παράσταση που χαρίζει γέλιο, θλίψη και τροφή για σκέψη, ηθοποιοί που παραδίδουν μαθήματα ήθους και ένας χώρος τόσο όμορφος και γεμάτος θαλπωρή, είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας της παράστασης “Επικίνδυνες Σχέσεις“.Σίγουρα μια από τις καλύτερες επιλογές για θέατρο φέτος. Μια εξαιρετική παραγωγή που θα συνεχίσει να μας απασχολεί και το 2017.
 
Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Ταυτότητα Παράστασης
Παίζουν
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
ΕΒΕΛΙΝΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ
ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
ΜΑΡΑ ΔΑΡΜΟΥΣΛΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ
ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΤΕΝΑΒΟΣ
ΝΑΝΣΥ ΜΠΟΥΚΛΗ
και η ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ
Συμμετέχουν
ΧΡΥΣΑ ΚΛΟΥΒΑ
ΑΣΤΕΡΗΣ ΚΡΙΚΩΝΗΣ
ΘΕΟΔΩΡΗΣ ΜΠΟΥΖΙΚΑΚΟΣ
ΣΤΑΘΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΟΥΣΗΣ
ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΑΒΑ
 
Ημέρες και Ώρες παραστάσεων
Τετάρτη στις 8:00μ.μ.
Πέμπτη, Παρασκευή στις 9:15μ.μ.
Σάββατο (2 παραστάσεις) 6:15 μ.μ. (λαϊκή απογευματινή) & 9:15μ.μ. (βραδινή)
Κυριακή στις 8:00μ.μ.
 
Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος 20€ πλατεία και 18€ εξώστης
Σάββατο (βραδυνή) 22€ πλατεία και 20€ εξώστης
(λαική απογευματινή) 18€ πλατεία και 16€ εξώστης.
Μειωμένο (Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, Πολύτεκνοι, άνω των 65) 15€
Ανέργων: 12€ για όλες τις παραστάσεις
 

Θεατρικές Παραστάσεις