Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση από την Επίδαυρο: Βάτραχοι

 
Βάτραχοι του Αριστοφάνη

   Ο Διόνυσος, Θεός του δράματος και του παιχνιδιού, απογοητευμένος από την τροπή της πολιτείας, αποφασίζει να κατέβει στον Άδη με σκοπό να βρει τους παλιούς και άξιους τραγικούς ποιητές, που όλοι τους έχουν αποβιώσει. Κύριο μέλημά του είναι να αναστήσει τον καλύτερο και να αναβιώσει το θέατρο αλλά και τον πολιτισμό. Μεταμορφώνεται λοιπόν σε Ηρακλή, το μοναδικό που έχει καταφέρει να επιστρέψει ζωντανός από τον Άδη και ξεκινάει το παράτολμο ταξίδι του.

   Μαζί του, στον πηγαιμό προς τον Κάτω Κόσμο, έχει τον πιστό βοηθό του Ξανθία. Προτού ξεκινήσουν κάνουν μια στάση στον Ηρακλή και ζητάνε τις πολύτιμες συμβουλές του. Θεός και δούλος κατά τη διάρκεια της παράστασης, εναλλάσσουν τους ρόλους τους προκειμένου να αποφύγουν κακοτοπιές και κακώς κείμενα. Οι βάτραχοι εμφανίζονται μοναχά μια φορά κατά την διάρκεια του έργου, με ένα τραγούδι χαρούμενο τονίζοντας την κενότητα και την έλλειψη βάθους της εποχής. Εντούτοις το έργο βαπτίζεται από αυτό το αλλοπρόσαλλο πλήθος μάλλον με σαρκαστική διάθεση.
 
vatrahoi

   Το έργο ασκεί κριτική στους νέους τραγικούς ποιητές αλλά και τον ίδιο τον Ευριπίδη, ενώ ως πολιτικό μήνυμα θεωρείται ότι προτρέπει τον κόσμο στην επιστροφή της ολιγαρχίας. Ο Αριστοφάνης προφανώς θεωρεί το θέατρο και την ποίηση ως το μοναδικό τρόπο σωτηρίας σε μια πόλη που παρακμάζει και γι αυτό από τον Κάτω Κόσμο προτιμά να αναστήσει έναν τραγικό ποιητή. Ο πολιτισμός γεννάει αξίες και πολιτεύματα…

   Αναμφίβολα, οι βάτραχοι σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου είναι ό,τι καλύτερο ανέβηκε φέτος από Αριστοφάνη. Σκηνοθετικά χρησιμοποιήθηκε το σωματικό θέατρο, κυρίως από το χορό, ο οποίος είναι το βασικό συστατικό της παράστασης. Ο χορός μέσα από τις κινήσεις του, τις εναλλαγές του τόνου της φωνής του, με χορευτικά και ακροβατικά καθίσταται ως η κομβική ύλη του έργου.

   Οι ηθοποιοί ανεπανάληπτοι, με ερμηνείες που εμπεριέχουν βαθιά γνώση θεάτρου. Τι να πει κανείς για το Δημήτρη Πιατά (σε διπλό ρόλο ως Ηρακλή και Πλούτωνα) και τη Σοφία Φιλιππίδου ως Διόνυσο; Για το Λάκη Λαζόπουλο (σε διπλή διανομή ως Ξανθία και Ευριπίδη) και τον Αντώνη Καφετζόπουλο ως Αισχύλο; Όλοι τους εξαιρετικοί και υπέροχοι, μαζί με το χορό, που αποτελούνταν από καταπληκτικούς νέους και ταλαντούχους ηθοποιούς, μας μετέφεραν σε ένα σουρεαλιστικό καμπαρέ του Κάτω Κόσμου.
Η μουσική ήταν ζωντανή, ενισχύοντας το απόκοσμο σκηνικό και προσδίδοντας στην παράσταση συναίσθημα και ένταση. Το σκηνικό ήταν λιτό και μινιμαλιστικό, με πόρτες και βάθρα πτυσσόμενα και φωτισμούς που δημιουργούσαν μια οπτική πανδαισία.

   Μια παράσταση μοναδική για το μυαλό, την καρδιά και τις αισθήσεις, που δεν πρέπει να αφήσετε να σας διαφύγει. Σε κάθε περίπτωση σας υπόσχεται και σας υποσχόμαστε μαζί της ότι δεν θα βαρεθείτε ούτε ένα δευτερόλεπτο. Μια παράσταση που ο ρυθμός της θα σας συνεπάρει και οι ερμηνείες θα σας εντυπωσιάσουν. Ένα καλοκουρδισμένο σύνολο ανθρώπων εντός και εκτός της σκηνής, που με αγάπη και σεβασμό προσφέρει ένα θέαμα τολμώ να πω άξιο και κατά Αριστοφάνη.

   Ξεκινάει περιοδεία αυτό το υπέροχο θεατρικό «μπουλούκι» και σίγουρα θα το συναντήσουμε και πάλι σε κάποιον προορισμό μας. Αναμένοντας λοιπόν ως προς την επόμενη συνάντησή μας, καταθέτω ταπεινά τα συγχαρητήρια μου και το θαυμασμό μου προς όλους τους συντελεστές και προτρέπω τους αναγνώστες μας να μην το προσπεράσουν.

Καλή σας θέαση!
Χάρις Μολυβιάτη

Ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου
Βοηθός σκηνοθέτρια: Γιώτα Σερεμέτη
Βοηθός σκηνοθέτη: Σήλια Κόη
Σκηνικά – Κοστούμια: Τέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου
Κίνηση: Σοφία Πάσχου
Μουσική: Νίκος Γαλενιανός
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Φωτογραφίες: Πάνος Γιαννακόπουλος

Παίζουν με σειρά εμφάνισης: Λάκης Λαζόπουλος, Σοφία Φιλιππίδου, Δημήτρης Πιατάς και ο Αντώνης Καφετζόπουλος
Μαζί τους οι: Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννης Στεφόπουλος, Γιώργος Συμεωνίδης, Εριφύλη Στεφανίδου, Τάσος Δημητρόπουλος, Γιάννης Γιαννούλης, Δημήτρης Δρόσος, Ειρήνη Μπούνταλη, Φοίβος Συμεωνίδης, Χρήστος Κοντογεώργης, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος
Μουσικοί – περφόρμερ: Σταμάτης Πασόπουλος, Christoph Blum

Στον χορό συμμετέχει όλος ο θίασος
Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες χωρίς διάλειμμα
Joomla Social by OrdaSoft!