= Ανταπόκριση από την Επίδαυρο: Οιδίπους επί Κολωνώ
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση από την Επίδαυρο: Οιδίπους επί Κολωνώ

 
   Ο Οιδίπους είναι ίσως η πιο τραγική φιγούρα ανθρώπου από καταβολής των τραγωδιών. Ο Σοφοκλής ασχολήθηκε τόσο με τον ίδιο το βασιλιά της Θήβας και γεννήτορα όλων των κακών που έπεσαν πάνω στην πόλη-κράτος, όσο και με τα παιδιά του (Ετεοκλής, Πολυνείκης, Αντιγόνη, Ισμήνη). Ο πρώην άναξ, αυτό-τυφλωμένος και εξόριστος πλέον, φτάνει στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στη συνοικία του Κολωνού. Μαζί του βρίσκεται η Αντιγόνη. Δεν περνά πολύς χρόνος και εντοπίζεται από τους γέροντες του μέρους εκείνου. Με το που γίνεται γνωστή η ταυτότητά του, του ζητείται να φύγει, εκείνος όμως επικαλείται χρησμό και ζητά τη βοήθεια του βασιλιά των Αθηνών, του Θησέα. Ο τελευταίος του επιτρέπει να μείνει, καθώς, όπως ο ίδιος ο Οιδίποδας αναφέρει, ο τόπος αυτός θα είναι και ο τελευταίος του στον πάνω κόσμο.
 
oidipous523 
   Ο Κρέων καταφθάνει στο ίδιο μέρος και προσπαθεί να κάνει τον Οιδίποδα να επιστρέψει στη Θήβα. Διαπιστώνοντας πως ο πρώην βασιλιάς δεν το επιθυμεί, απαγάγει τις κόρες του, την Αντιγόνη και την Ισμήνη, η οποία έχει έλθει για να βρει το γονιό της. Παρεμβαίνει, ευτυχώς, ο Θησέας, ο οποίος επιστρέφει στον ταλαιπωρημένο πατέρα τα δυο παιδιά του… Ο Οιδίπους, πλέον, μπορεί να πορευθεί προς το θάνατό του χωρίς να φοβάται, χωρίς να αφήνει έγνοιες πίσω του. Ο ίδιος πάλι έχει αρνηθεί πριν λίγο να συγχωρέσει το γιο του Πολυνείκη, λέγοντάς του πως είναι προσωποποίηση του κακού πάνω στη γη… Οι κεραυνοί του Δία δίνουν το σήμα για την αντίστροφη μέτρηση…
 
oidipous524
   Ο ιερός τόπος του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου αποπνέει συγκίνηση, δέος και όλα τα υπέροχα συναισθήματα που μπορεί να κατακλύσουν έναν άνθρωπο, ο οποίος θα βρεθεί σε τούτα τα χώματα, σε τούτα τα μάρμαρα. Ομολογώ πως ήταν η πρώτη φορά για μένα και όταν έσβησαν τα φώτα για να ξεκινήσει η παράσταση, αισθάνθηκα πως είχα διακτινιστεί στο 1938, τότε που το Θέατρο ξεκινούσε για πρώτη φορά μετά την ανασκαφή του… Η ατμόσφαιρα είναι μοναδική και εμπνέει το ίδιο θεατές και ηθοποιούς.

   Το Φεστιβάλ Συρακουσών ανέλαβε να μας παρουσιάσει μία παράσταση με Ιταλούς ηθοποιούς, σε ιταλική γλώσσα, με απόλυτο σεβασμό στο κείμενο και το μεγαλείο του δημιουργού. Υπέρτιτλοι στα ελληνικά και τα αγγλικά βοήθησαν το κοινό να παρακολουθήσει, ενώ το Θέατρο γέμισε από ένα θίασο τριάντα και πλέον ατόμων. Προσπάθησα να μετρήσω όλο αυτό τον κόσμο, αλλά δεν ήταν και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο… Θεώρησα καλό να περιμένω να το κάνω στην παρουσίαση, αλλά ήμουν πολύ απασχολημένος με το να χειροκροτώ. Οι Ιταλοί απέδωσαν μέσα από την ψυχή τους. Μπορεί να θεωρώ ότι τα αθάνατα κείμενα του Σοφοκλή δεν είναι δυνατό να «περάσουν» σε μας μέσα από τα ιταλικά, αλλά οι άνθρωποι αυτοί μας κέρδισαν. Ερμηνείες από καρδιάς λοιπόν, έντονα συναισθήματα, ξανά συγκίνηση και ο σκηνοθέτης Γιάννης Κόκκος, ένας ταξιδευτής του κόσμου, ένας καλλιτέχνης με πολλές ευαισθησίες, ο οποίος επιμελήθηκε και τα σκηνικά.
 
oidipous525

   Το δημοσιογραφικό ξεκίνησε λίγο μετά τις ένδεκα, με προορισμό την Αθήνα. Μέσα στα σκοτάδια έβαλα με το νου μου να ξαναθυμηθώ αυτά που έζησα. Είχα πάει παιδάκι στο Θέατρο, είχα δει και ακούσει για τα μεγαλεία του και περίπου διακόσια χρόνια μετά αξιώθηκα να δω και μια παράσταση εκεί. Πρόκειται για ένα υπέρ-θέαμα, πέρα και πάνω από κάθε σχολιασμό και κριτική. Ό,τι κι αν διαβάσετε για τη συγκεκριμένη παράσταση, κρατείστε το στα υπόψη, μέχρι να πάτε οι ίδιοι να δείτε. Και τότε θα καταλάβετε… πολλά… Ίσως και όλα.

Κώστας Κούλης
 
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία-Σκηνικά: Γιάννης Κόκκος
Συνεργαζόμενος σκηνοθέτης: Alfio Scuderi
Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Annick Blancard
Βοηθός σκηνοθέτη: Stephan Grögler
Κοστούμια: Paola Mariani
Φωτισμοί: Giuseppe Di Iorio
 
oidipous522
Ερμηνεύουν: Massimo De Francovich (Οιδίποδας), Sebastiano Lo Monaco (Θησέας), Roberta Caronia (Αντιγόνη), Stefano Santospago (Κρέοντας), Fabrizio Falco (Πολυνείκης), Eleonora De Luca (Ισμήνη), Danilo Nigrelli (Άγγελος), Sergio Mancinelli (Ξένος), Davide Sbrogiò (Κορυφαίος)
Χορός γερόντων: Massimo Cimaglia, Francesco Di Lorenzo , Lorenzo Falletti, Eugenio Santovito, Carlo Vitiello, La Vecchia Tatu
Χορός νέων: Tommaso Garrè, Salvatore Ventura, Danilo Carciolo, Federico Mosca, Emanuele Carlino
Χορός γυναικών: Guilia Oliva, Chiara Ciancola, Vittoria Scuderi, Maria Chiara Pellitteri, Miriam Scala, Greta D’ Antonio, Noemi Scaffidi, Silvia Trigona, Guilia Messina
Συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και INDA (Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ Συρακουσών)
 
Υπό την Υψηλή Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και της Α.Ε. του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας κυρίου Sergio Mattarella και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτιστικών Αγαθών και Δράσεων της Ιταλίας.
 
Με τη στήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.
 
Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.
Οι ελληνικοί υπέρτιτλοι είναι σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη.
 
Joomla Social by OrdaSoft!