Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση από την Επίδαυρο: Ηλέκτρα του Σοφοκλή


   Η Ηλέκτρα είναι κόρη του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμήστρας. Αδέλφια της είναι η Ιφιγένεια, που θυσίασε ο πατέρας τους, Αγαμέμνων, στην θεά Άρτεμη, για να κατευνάσει την οργή της για το ελάφι που της σκότωσε και να φέρει πίσω τους ευνοϊκούς ανέμους. Η Χρυσόθεμις, ένα πλάσμα φοβικό και συγκαταβατικό, η οποία αποδέχεται τα δεινά της μοίρας και υποτάσσεται στη δύναμη της εξουσίας που την ορίζει, είτε συμφωνεί με αυτή είτε όχι. Τον Ορέστη τον έσωσε από την οργή της μάνας της όταν ήταν μωρό και τον παρέδωσε στον Πυλάδη, φίλο και παιδαγωγό του, με σκοπό μια μέρα να εκδικηθεί για τον πατέρα τους.
 
ilektra022
   Η Ηλέκτρα είναι μια γυναίκα παραδομένη στην εκδίκηση, ο θρήνος της μιλάει για φόνο αντί φόνου, χωρίς να την ενδιαφέρει απαραίτητα η έννοια της δικαιοσύνης. Χαρακτηριστική της έκφραση προς τις γυναίκες του χορού που της ζητούν υπομονή και αυτοσυγκράτηση. «Από τις συμφορές αναγκάστηκα. Από τις συμφορές όλα τα γνωρίζω, ακόμα και την παραφορά μου». Η Ηλέκτρα νιώθει ξένη, αποκομμένη, μια οικονόμος του παλατιού παραπεταμένη. Του σπιτιού του πατέρα της, του δικού της σπιτιού, μόνη και απροστάτευτη, δίχως αντρική παρουσία στη ζωή της, τρέφει τις ερινύες της διψασμένες για αίμα.

   Η Χρυσόθεμις τη συναντά και προσπαθεί να τη νουθετήσει. Όμως τη συμμερίζεται και την αγαπά κι ας είναι μεταξύ τους αλλιώτικες. Την προειδοποιεί για τις συμφορές που ετοιμάζονται να τη βρουν αν δεν σωπάσει και της εκμυστηρεύεται τις φοβίες της μάνας τους. Όσο πιο πολλά λέει η Χρυσόθεμις τόσο πιο πολύ θεριεύει η Ηλέκτρα. Ο λόγος της γίνεται πέλεκυς στο νου και στην καρδιά όσων της αντιστέκονται. Ακολουθεί μια έντονη σκηνή με τη μητέρα της, δίνοντάς της μηδενικό ελαφρυντικό και κατηγορώντας για φόνο δίχως αιτία, ενώ παράλληλα εξυμνεί τον πατέρα της, δικαιολογώντας όλες τους τις ενέργειες και πράξεις.

   Ο Ορέστης επιστρέφει για εκδίκηση. Είναι αποφασισμένος να σκοτώσει τη μάνα του και τον Αίγισθο για τη δολοφονία του πατέρα τους. Μα το σχέδιο θα γίνει μυστικά, θα είναι σχολαστικά σχεδιασμένο. Πρώτα θα φθάσει στο παλάτι ο Πυλάδης, ο οποίος θα ανακοινώσει το θάνατό του και στη συνέχεια ο ίδιος θα αποδώσει δικαιοσύνη στους φονιάδες. Ο θρήνος της Ηλέκτρας για το χαμό του το συγκινεί και του ανατρέπει τα σχέδιά του, τα οποία τα αποκαλύπτει νωρίτερα από όσο υπολόγιζε.
 
ilektra023
   Ηλέκτρα η παράφρων που πολέμους ξεκινά και Ορέστης ο εκτελεστής… Ποτίζουν με αίμα το μύθο των Ατρειδών και συνεχίζουν την ατέρμονη κατάρα του Οίκου τους. Η σκηνή που η Ηλέκτρα συναντά τον Ορέστη υπήρξε καθηλωτική. Πόσο γρήγορα γέμισαν τα μάτια δάκρυα και σκίρτησε το σώμα από αυτές τις μοναδικές ερμηνείες. Ας ξεκινήσω από τα «εύκολα». Το σκηνικό, λευκό του πάγου, επιβλητικό και ατμοσφαιρικό συνάμα. Τα κουτιά των προσφορών σε κυκλικό σχήμα ρολογιού, σε αριθμό δώδεκα. Κάθε κουτί μια προσφορά σε κάποιο νεκρό, κάθε κουτί μια ώρα πιο κοντά στο φονικό που ετοιμάζεται. Πριν την πλοκή και την ώρα της κρίσης έχει πραγματοποιηθεί ένας ολόκληρος κύκλος. Η ορχήστρα ζωντανή, οι ήχοι ολοκλήρωναν τέλεια τη μυσταγωγική ατμόσφαιρα. Άλλοτε τα τύμπανα προμήνυαν τη συνέχεια και άλλοτε τα όργανα ενίσχυαν τον πόνο και τα ουρλιαχτά, απλώς εξαιρετικό!

   Όλοι οι ηθοποιοί ήταν άψογα δεμένοι μεταξύ τους και κυριολεκτικά ένα με το ρόλο τους. Για την Αλεξία Καλτσίκη δεν βρίσκω λέξεις να την περιγράψω ως Ηλέκτρα, ό,τι και να σκεφτώ να γράψω φαίνεται λίγο και φτωχό. Η ερμηνεία της ήταν ανυπέρβλητη και οι χρωματισμοί στον τόνο της φωνής της μοναδικοί, το βλέμμα της πότε βυθισμένο στην παράνοια και πότε λογικό. Η Μαρία Ναυπλιώτου ως Κλυταιμήστρα υπήρξε άψογα ειρωνική και δεσποτική, αξέχαστη η στιγμή που μαθαίνει τα μαντάτα για το θάνατο του Ορέστη. Η Ελένη Μολέσκη εμφανίζεται πρώτη φορά στην Επίδαυρο και ελπίζουμε να τη δούμε και πάλι. Έδωσε στο ρόλο της (Χρυσόθεμις) όλη τη φοβικότητα, ενώνοντας τη δειλία με την τρυφερότητα και την αγάπη. Ο Μάριος Παναγιώτου ως Πυλάδης, πράος και προσηλωμένος στο στόχο του. Ο Αλέξανδρος Μαυρόπουλος ως Ορέστης αποφασισμένος και δυναμικός, συγκινημένος και ευαίσθητος μπροστά στη θέα της Ηλέκτρας. Ο Χρήστος Λούλης ως Αίγισθος δόλιος και δειλός. Όσο για τις κοπέλες του χορού, μάρτυρες της τραγικότητας, πότε να προσπαθούν να κατευνάσουν το θυμό, πότε να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, άψογα συντονισμένες και με υπέροχες φωνές όλες τους. Φυσικά όλα αυτά κάτω από τις οδηγίες του Θάνου Παπακωνσταντίνου, ενός σκηνοθέτη μόλις τριανταπέντε ετών που απ΄ ό,τι φαίνεται, έχουμε πολλά να περιμένουμε να δούμε. Και μην ξεχνάμε τη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά, που διατήρησε την ορμή και την ένταση του λόγου, κάνοντας το κείμενο πρωταγωνιστή των παθών των ηρώων.
 
ilektra024
   Η Ηλέκτρα ξεκινά την περιοδεία της έχοντας στάσεις διάφορες και εμείς σας συμβουλεύουμε να την δείτε όπου την συναντήσετε!
 
Καλή σας θέαση!
Χάρις Μολυβιάτη

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου
Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Σκύλλας
Χορογραφία/σχεδιασμός κίνησης: Χαρά Κότσαλη
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη Α΄: Μάριος Παναγιώτου
Βοηθός σκηνοθέτη Β΄: Βασίλης Βηλαράς
Βοηθός σκηνογράφου/ενδυματολόγου: Κωνσταντίνα Παπακωνσταντίνου
 
Διανομή
Παιδαγωγός: Νίκος Χατζόπουλος
Ορέστης: Αλέξανδρος Μαυρόπουλος
Πυλάδης: Μάριος Παναγιώτου
Ηλέκτρα: Αλεξία Καλτσίκη
Χρυσόθεμις: Ελένη Μολέσκη
Κλυταιμνήστρα: Μαρία Ναυπλιώτου
Αίγισθος: Χρήστος Λούλης
Χορός: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Σοφία Αντωνίου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Νάντια Κατσούρα, Ελένη Κουτσιούμπα, Κλεοπάτρα Μάρκου, Μαρία Μηνά, Ιωάννα Μιχαλά, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου, Νάνσυ Σιδέρη, Καλλιόπη Σίμου, Δανάη Τίκου.
Mουσικοί επί σκηνής: Θοθωρής Βαζάκας, Χρήστος Γιάκας, Μαρία Δελή, Αλέξανδρος Ιωάννου, Γιάννης Κρητικός

Η «Ηλέκτρα» θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και τους αντίστοιχους Δήμους σε νησιά του Βορείου Αιγαίου καθώς και το Ίδρυμα Μπούμπουρα (Μυτιλήνη 26/7, Λήμνο 30/7 και Αϊ Στράτη 1/8).

Στην Επίδαυρο 20, 21 Ιουλίου, αναλυτικά η υπόλοιπη περιοδεία:
• 25 Αυγούστου, Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
• 28 Αυγούστου, Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους
• 4 Σεπτεμβρίου, Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο
• 10 Σεπτεμβρίου, Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο
• 14-15 Σεπτεμβρίου, Βύρωνας
• 19 Σεπτεμβρίου, Παπάγου
 
Joomla Social by OrdaSoft!