Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Επείγοντα περιστατικά: Εχθροί εξ' αίματος – βιολογικός μετανάστης

 
   Το γνωστό αυτό έργο του Αρκά παίρνει σάρκα και οστά στο Από Κοινού Θέατρο. Τα κόμικς συναντούν το θέατρο. Η κωμική, αλλά κι έντονα κοινωνικοπολιτική πένα του Αρκά, μας βρίσκει θεατές σε μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε. Το έργο πραγματεύεται ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα ενός ανθρώπου, όμως δεν το βλέπουμε αυτό απ’ έξω, αλλά «από μέσα». Τι παθαίνει ένα σώμα σ’ ένα επείγον περιστατικό; Τα όργανά του έρχονται να μας εξηγήσουν. Ναι, καλά καταλάβατε. Τα όργανα. Εδώ οι ήρωες είναι όργανα που όχι μόνο μιλάνε, αλλά αλληλοεπιδρούν, νιώθουν, γελάνε, στενοχωριούνται και τσακώνονται. Πόσοι από σας έχετε σκεφτεί ότι ίσως τα ζωτικά όργανά μας έχουν μια μικρή κοινωνία μέσα μας, που κατοικούν κι επικοινωνούν σαν εμάς ή πόσοι έχετε σκεφτεί ότι ίσως εμείς, οι άνθρωποι, κατοικούμε σ’ έναν μεγαλύτερο οργανισμό κι άρα είμαστε τα όργανά του; Αυτές σίγουρα ήταν κάποιες από τις ερωτήσεις που κάνεις στον εαυτό σου βλέποντας αυτή την παράσταση.
 
arkas1966
arkas1968   Πρωταγωνιστές είναι το λεπτό έντερο, το παχύ έντερο, ο σπλήνας, η χολή, το συκώτι και το νεφρό. Μετά από ένα ατύχημα λοιπόν, ο εγκέφαλος πέφτει σε κώμα. Τα υπόλοιπα όργανα προσπαθούν να εκτιμήσουν τη ζημιά και κατά πόσο κινδυνεύουν κι αυτά, μέσα από ξεκαρδιστικούς διαλόγους, αντιπαραθέσεις και τσακωμούς. Όλα κυλάνε ομαλά, μέχρι που μια ανακοπή της καρδιάς φέρνει τα πάνω κάτω. Σχέδιο ή πραγματικότητα; Τα όργανα με καχυποψία προς όλους σκέφτονται μήπως είναι κάποιο κόλπο των οργάνων που μπορούν να μεταμοσχευτούν σε άλλο σώμα. Η μεταμόσχευση γίνεται κι εκεί ξεδιπλώνονται όλες οι απόψεις για τον «ξένο» που μπήκε στο άλλο σώμα. Σκηνές και διάλογοι τραγελαφικοί, που λίγο απέχουν από καταστάσεις που ζούμε κι εμείς. Ο «ξένος» λοιπόν, ενώ μπήκε για να βοηθήσει τον οργανισμό και τα υπόλοιπα όργανα να συνεχίσουν να ζουν, είναι το μήλο της έριδος, καθώς πολλοί δεν το θέλουν με τη μόνη δικαιολογία ότι είναι ξένος. Το αποτέλεσμα; Το μόσχευμα σκοτώνεται, απορρίπτεται και ο οργανισμός νοσεί ξανά. Ο Αρκάς μ’ έναν κωμικό τρόπο, μας προβάλλει την ηλιθιότητα και την αυτοκαταστροφικότητα του ρατσισμού και φυσικά του εθνικισμού, σε όποια κοινωνία κι αν υφίσταται.

   Οι ηθοποιοί κλήθηκαν να υποδυθούν δύσκολους και αναπάντεχους ρόλους, πράγμα που το έκαναν μ’ επιτυχία. Όλοι ξεχωριστοί και με αγάπη γι’ αυτό που υποδύονται κι ας είναι ένα έντερο. Σε καθηλώνουν μέχρι το τέλος, τόσο που δεν θέλεις να τελειώσει. Η σκηνοθεσία μαζί με την κινησιολογία απογείωσαν την παράσταση. Εφευρετικά σκηνοθετικά τεχνάσματα σε κάνουν να έχεις ένα πνίξιμο και μια οριοθέτηση σα να βρίσκεσαι πράγματι μέσα σ’ έναν οργανισμό. Απλά εξαιρετικό. Μην το χάσετε.

Στέλλα Κοκκινέλη
 
Συντελεστές:
Συγγραφέας: Αρκάς
Σκηνοθεσία: Μπάμπης Κλαλιώτης
Σκηνικά-Κοστούμια: Μανταλένα Τίγκιλη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μένια Ορφανίδου
Κινησιολογία: Στέλιος Γιδάκος
Φωτισμοί: Νίκος Καλαντζής
Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ

Ερμηνεύουν: Στέλιος Γιαννακός, Στέλιος Γιδάκος, Παναγιώτης Γουργουλιός, Μένια Ορφανίδου
 
Πληροφορίες:
Από Κοινού Θέατρο Ευπατριδών 4, Γκάζι Τ.Κ. 11854
Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων: 211 4057249
Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Παραστάσεις: Από Πέμπτη 06/12/2018 και κάθε Πέμπτη στις 21:00.
Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνεργοι),
5 ευρώ (ατέλειες)
Facebook Page: : https://www.facebook.com/ΑΡΚΑΣ-Επείγοντα-Περιστατικά -2130030803990624/
Με μετρό: Στάση Κεραμεικός
Πληροφορίες wikipedia: Ο Αρκάς είναι Έλληνας καλλιτέχνης που ασχολείται με την τέχνη των Κόμικς. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ και στο ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα - πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.
Joomla Social by OrdaSoft!