= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Επανάσταση σε αναμονή
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Επανάσταση σε αναμονή

   Επανάσταση! Επανάσταση; Ποιος, πού, πότε και γιατί; Πάνω από όλα ΓΙΑΤΙ; Ποιος έχει λόγο για επανάσταση; Μήπως ο εδώ και δύο-τρία χρόνια άνεργος, που όλο τον απορρίπτουν οι εργοδότες; Ή μήπως αυτός που παίρνει τρεις και εξήντα (κυριολεκτικά), δουλεύοντας σε ένα τηλεφωνικό κέντρο; Ή μήπως ο νέος που βλέπει ότι με αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να κάνει οικογένεια και αποφασίζει να μεταναστεύσει; 

   Ο Μήτσος Πανελληνάρας είναι ένας τέτοιος νέος. Άνεργος, τριαντάρης πια, που ζει με τους γονείς και συντηρείται από το επίδομα τυφλού του παππού, που έχει πεθάνει εδώ και χρόνια. Στην Ελλάδα του 2030 το πολίτευμα έχει αλλάξει. Η κοιτίδα της δημοκρατίας έχει για άλλη μια φορά δικτατορία. Τρία εκατομμύρια Έλληνες έχουν μεταναστεύσει και η τεχνολογία ελέγχει τη ζωή των υπολοίπων. Η πρώτη κίνηση της νέας κυβέρνησης είναι το δωρεάν internet για όλους. Γιατί ποιος χρειάζεται να σε παρακολουθεί αν εμείς οι ίδιοι δημοσιεύουμε οικειοθελώς τα πιστεύω, την ιδεολογία μας (ή την έλλειψη αυτής), αλλά ακόμα και τα προσωπικά μας στοιχεία;

   Ώσπου μια μέρα η Ελευθερία χτυπά την πόρτα του Μήτσου και τον καλεί να πάρει μέρος στην επανάσταση. Πώς γίνεται όμως μια επανάσταση; Έχει σχέδιο; Και με τι είδους όπλα πολεμάς μια κυβέρνηση που ξέρει που βρίσκεσαι κάθε στιγμή; Αλλά κυρίως, έχει εμπιστοσύνη στην Ελευθερία αλλά και εκείνη σ’ αυτόν για να του εκμυστηρευτεί το σχέδιό της; Έτσι ο Μήτσος ξεκινάει να γνωρίζει και να αναγνωρίζει την Ελευθερία και εκείνη με τη σειρά της το Μήτσο. Ο δρόμος όμως της αναγνώρισης περνάει πρώτα από την αυτογνωσία.

   Το έργο αναφέρεται σε μια Ελλάδα του μέλλοντος. Ενός απίθανου μέλλοντος θέλουμε να ελπίζουμε, το οποίο όμως στην πραγματικότητα είναι μερικές λάθος αποφάσεις μακριά. Γιατί αυτό που σκοτώνει την Ελευθερία δεν είναι η ανεργία ή η κρίση, αλλά η αδιαφορία και ο φόβος να αντιδράσει κανείς. Είναι η ψευδαίσθηση ότι είμαι ασφαλής εγώ, οπότε ο γείτονας δεν με ενδιαφέρει. Είναι η αποξένωση των ανθρώπων, η επικοινωνία μόνο μέσω της τεχνολογίας και βέβαια η πεποίθηση ότι αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους, πετυχημένους ή πλούσιους είναι το νέο iPhone και η smart-TV που μας πλασάρουν.

   Ο Δημήτρης Πανέλης απευθύνεται κυρίως σε νέους, φοιτητές, άνεργους αλλά και άεργους… Με ανοιχτό μυαλό, πολιτική κρίση και πολύ χιούμορ, ξεμπροστιάζει θέματα που οι περισσότεροι τα συζητάμε μεταξύ μας, αλλά πολλοί λίγοι είναι αυτοί που παίρνουν πραγματικά πρωτοβουλία να δράσουν. Η Έλενα Δελακούρα ενσαρκώνει την Ελευθερία αλλά και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, που μόνο όταν τη χάσουμε θα την εκτιμήσουμε πραγματικά.
 
Έφη Τσιμπούκη
 
epanastasi566
 
 - Με κλίμακα από το ένα μέχρι το πέντε, πόσο ικανοποιημένος είσαι από την ζωή σου; 2
-Τι μερίδιο ευθύνης έχεις εσύ γι' αυτό; 2
-Τι μερίδιο ευθύνης έχουν οι εξωτερικοί παράγοντες; 5

   Μια συνέντευξη, τρεις απλές ερωτήσεις... Τρεις απαντήσεις ανθρώπου που ζει μες το φόβο και το ψέμα σε μια χώρα που η παραπλάνηση έγινε συνήθεια και η ελευθερία μετατράπηκε σε ασυδοσία και ύστερα χάθηκε. Μια συνέντευξη σε αναμονή. Ένα βιογραφικό σε αναμονή. Μια επανάσταση σε αναμονή. Μια ζωή σε αναμονή.
 
   Ο Μήτσος (Δημήτρης) Πανελληνάρας είναι ο άνεργος του 2030. Κοντά στα σαράντα και δυόμιση χρόνια χωρίς δουλειά. Ζει σε ένα μικρό σπίτι, από το οποίο δεν μπορεί να βγει. Απαγορεύεται. Στην Ελλάδα επικρατεί δικτατορία και το ποσοστό της ανεργίας αγγίζει το 60%. Όμως δεν θέλει να φύγει από την πατρίδα του. Αλλά πατρίδα δεν έμεινε. Δεν θέλει να αφήσει την οικογένειά του. Αλλά οικογένεια δεν υπάρχει. Δεν θέλει να αποχωριστεί τους φίλους του, αλλά οι φίλοι έχουν χαθεί. Πόσο δύσκολο είναι να παραδεχτείς ότι δεν σου αρέσει η ζωή σου και ότι ευθύνεσαι ο ίδιος ολοκληρωτικά γι' αυτό; Και πόσο ακατόρθωτο μοιάζει να το αλλάξεις. "Συνηθίσαμε στο φόβο", "Κάναμε επανάσταση του καναπέ", "Να μιλάμε... Να μιλάμε ρε γαμώτο", "Πώς το επιτρέψαμε να γίνει;", "Η ζωή είναι πράξη επαναστατική". Αλλά καμία επανάσταση δεν συνέβη. Βρισκόταν σε αναμονή και περίμενε κάποιος να την ξυπνήσει. Και τότε εμφανίστηκε το ξυπνητήρι της σε μορφή skype. Μια συνέντευξη για δουλειά, όχι τόσο συνηθισμένη όσο οι άλλες. Μια γνωριμία που του άλλαξε τη σκέψη.

   Πόσο δύσκολο είναι για τον Πανελληνάρα να παραδεχτεί τα λάθη του; Να ξεχωρίσει την αλήθεια από το ψέμα; Να αναλάβει την ευθύνη των επιλογών του;

-Με κλίμακα από το ένα μέχρι το πέντε, πόσο ικανοποιημένος είσαι από την ζωή σου; 1
-Τι μερίδιο ευθύνης έχεις εσύ γι' αυτό; 5
-Τι μερίδιο ευθύνης έχουν οι εξωτερικοί παράγοντες; 1. Αν οι επιλογές μου ήταν συνειδητές δεν θα μπορούσαν να με επηρεάσουν.
 
epanasta

   Και έτσι απλά, ο Πανελληνάρας ξυπνάει. Γνωρίζει την Ελευθερία, αναπολεί τη Δημοκρατία, σταματάει να φοβάται, μαθαίνει ότι το πιο σημαντικό πράγμα στην ζωή είναι να αισθάνεσαι και ότι αν και μυρμήγκι μπορεί να αντιμετωπίσει τον ελέφαντα. Κάνει την επανάστασή του. Όχι ενάντια στο καθεστώς, αλλά ενάντια στον εαυτό του.

   Μια παράσταση που καυτηριάζει την παθητική και ευθυνοφοβική συμπεριφορά του μέσου Έλληνα. Που φωνάζει ξύπνα και εκείνος για πρώτη φορά ακούει. Δυο ηθοποιοί που ενσαρκώνουν το ρόλο τους με την δυναμική που του αρμόζει και ένα σενάριο που σε κάνει να γελάς, ενώ ταυτόχρονα συλλογίζεσαι τα λάθη σου. Ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της παράστασης Δημήτρης Πανέλης, γνωστός για την δράση του "Σε Αναμονή", δημιούργησε μια εξαιρετική δουλειά, που όλοι οι νέοι επιβάλλεται να παρακολουθήσουν.

Ασπασία Λανάι
 
Info παράστασης :
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πανέλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκος Παρασκευόπουλος
Ερμηνεύουν: Έλενα Δελακούρα, Δημήτρης Πανέλης
Gueststar: Μίμης Καπέρδος
Φωτογραφίες/trailer: Νίκος Παρασκευόπουλος
Μοντάζ: Ηλίας Νάκας
Παραγωγή: ΕΝ.ΕΛ.Π.Α
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού ( APriori)
Διάρκεια έργου: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Είδος: Κοινωνικοπολιτική κωμωδία / Μανιφέστο

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 12 € |προπώληση μέσω viva 10€, εισιτήρια "σε αναμονή" για ανέργους με την επίδειξη κάρτας ανεργίας και απαραίτητη κράτηση θέσης.
Πρεμιέρα: Πέμπτη 25 Οκτωβρίου & για κάθε Πέμπτη μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου στις 21:30, θέατρο Αλκμήνη
 
Σύντομο βιογραφικό : Δημήτρης Πανέλης
Τον Νοέμβριο του 2015 εμπνεύστηκε και ξεκίνησε την δράση "Σε Αναμονή/OnHold", η οποία αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Σπούδασε Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα και στη συνέχεια στην Δραματική Σχολή «Δήλος» για τρία έτη. Εργάστηκε για αρκετά χρόνια σε ομίλους τηλεπικοινωνιών ενώ παράλληλα είχε τις πρώτες του συμμετοχές σε διαφημιστικά και κινηματογραφικές ταινίες. Πέρυσι διακρίθηκε με δύο βραβεία για την σκηνοθεσία του, στο πρώτο του ντοκιμαντέρ "Stories on Hold" ενώ φέτος σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο πρώτο του θεατρικό έργο με τίτλο «Επανάσταση σε Αναμονή».
 
Για όλες τις παραστάσεις θα τεθούν εισιτήρια
“Σε Αναμονή” για ανέργους.
Link που αφορούν την παράσταση
Link Trailer Παράστασης https://vimeo.com/294932141
Link Ντοκιμαντέρ της δράσης μας "Σε Αναμονή" στην ΕΡΤ στις 10/04/18 https://www.youtube.com/watch?v=fq2Zc3i65T8&feature=youtu.be
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις