Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Επανάσταση σε αναμονή


   ΕΣΥ! Ναι εσύ που κοιτάς! Ναι... για σένα μιλάω! Για σένα που κοιτάς «αποσβολωμένος» προς τα δω. Για σένα, το γνωστό σε όλους «Ελληνάρα», που μιλάς και φουσκώνεις με το στήθος σου με αέρα κοπανιστό και κορδώνεσαι, με περίσσια περηφάνια που μάζεψες όλα αυτά τα εκατοντάδες χρόνια (που δεν ζούσες) και δέχεσαι μετά χαράς τα εύσημα όλων των ταλαιπωρημένων προγόνων σου που αγωνίστηκαν και πάλεψαν για το Ιδέωδες, για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Αγαπάς να καυχιέσαι για τους αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους σου αλλά η φράση «Παν μέτρον άριστον» σου είναι παντελώς άγνωστη στην έκλυτη ζωή σου. Μισείς τους ψεύτες άλλα όχι τα ψέματα, δυσανασχετείς με το δημόσιο αλλά δεν θα έλεγες όχι σε μια δουλίτσα, να βολευτείς επ’ αόριστον στο δημόσιο. Κατάλαβες λοιπόν πως μιλάω σε σένα! Εσένα που λίγο-πολύ σε έχουμε μέσα μας σαν μια φωνούλα να μας καθοδηγείς όλα αυτά τα χρόνια.
 
anamoni01
   Συγχαρητήρια! Είσαι ελεύθερος στα χαρτιά, για να μπορείς τώρα να πίνεις τη φραπεδιά σου ατάραχος και να μεταδίδεις την «καγκουροσύνη» σου υπό το φως των selfies, snapchats και live μεταδόσεων με τον υπέρτατο σκοπό των likes και followers.

   Το 2030 δεν αργεί να έρθει και στην παράσταση «Επανάσταση σε αναμονή» έφτασε και επιβεβαίωσε το φόβο όλων για πραξικόπημα. Όσων δηλαδή απέμειναν στην Ελλάδα, γιατί οι περισσότεροι «Πήραν των ομματιών τους» και έφυγαν για μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό. Μια χώρα με το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού της να διαπρέπει έξω και μοναδικούς κατοίκους της τους ηλικιωμένους, που για δεύτερη φορά στη ζωή τους τους απαγορεύεται ρητώς να βγαίνουν από το σπίτι τους μετά τη δύση του ηλίου. Όχι μαζώξεις, όχι επισκέψεις στο σπίτι κτλ, με τη μοναδική διαφορά πως τώρα υπάρχει «αβέρτα» δωρεάν ίντερνετ! Οι γιαγιάδες και οι παππούδες παίζουν στα δάχτυλα το skype και το facebook και απολαμβάνουν τις εφαρμογές, που και αυτές με τη σειρά τους καλύπτουν μία μία τις ανάγκες τους για ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ (με κεφαλαία γράμματα φυσικά).

   Δυο νέοι θα συναντηθούν ένα βράδυ και θα μιλήσουν χωρίς την χρήση κινητών και αυτό είναι από μόνο του μία καλή αρχής της επικείμενης επανάστασης που βρίσκεται εδώ και χρόοονια σε αναμονή. Ο Μήτσος Πανελληνάρας (Δημήτρης Πανέλης) και η Ελευθερία (Ήρα Δαμίγου) έχουν επιλέξει ο καθένας για τους δικούς του λόγους να παραμείνουν στην Ελλάδα.
 
anamoni02
   Ήρθε όμως η στιγμή για να κάνουμε κάτι που ποτέ δεν κάνουμε, να αναλάβουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης στην κατάντια της χώρας μας. Το λιθαράκι που όλα μας τα χρόνια ρίχναμε στο σάκο έγινε ασήκωτο βάρος πια και το μοναδικό που μάθαμε είναι να σηκώνουμε τα χέρια μας ψηλά. Μια πράξη απραξίας ζούμε, που μας θέλει παθητικά πιόνια σε μια παρτίδα σκάκι, με τη διαφορά ότι δεν ξέρουμε καν ποιανού το μέρος παίρνουμε. Ο φόβος για να ρισκάρουμε μας κρατά ακίνητους και περιμένουμε τον εκάστοτε «σωτήρα» να μας κουνήσει από τη θέση μας. Η ζωή όμως είναι μία πράξη επαναστατική και δεν φτάνει μόνο να ζητούμε με θέρμη την ατομική μας ελευθερία, υπάρχουν κι άλλα είδη ελευθερίας όπως η κοινωνική, η πολιτική και η ηθική ελευθερία, που αφορά στο σύνολο των ανθρώπων, μία πράξη που προϋποθέτει να νοιαζόμαστε για τον συνάνθρωπο όσο για τον ίδιο μας τον εαυτό.

   Μια τροφή για σκέψη που λίγο-πολύ σε κατατρώει μέσα σου, είτε πρόκειται για το 2030 είτε για το 2018, είναι μία παράσταση που, αν και αναφέρεται στο μέλλον, αφορά στο παρόν μας, γι’ αυτό να πάτε σωρηδόν να την παρακολουθήσετε πριν είναι πολύ αργά!

Έφη Αργυρού
 
Η παράσταση “Επανάσταση σε αναμονή” ανεβαίνει για πρώτη φορά στις 12 Μαρτίου στο θέατρο ‘Αβατον για 8 μοναδικές παραστάσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη ως τις 3 Απριλίου (21 15μμ, διάρκεια παράστασης 70 λεπτά), ενώ το καλοκαίρι θα ταξιδέψει σε πόλεις και νησιά ανα τηνΕλλάδα, και θα επιστρέψει τον Οκτώβριο ξανά στην Αθήνα.
 
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πανέλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλίας Νάκας
Ερμηνεύουν: Ήρα Δαμίγου, Δημήτρης Πανέλης
Guest star: Μίμης Καπέρδος
Βίντεο/Φωτογραφίες: Νατάσα Λουκρέζη
Παραγωγή: ENEΛΠΑ
 
Θέατρο ‘Αβατον
Ευπατριδών 3, Γκάζι Αθήνα
Τηλ.Κρατήσεων: 210-3412689/6909148182
Γενική Είσοδος: 10 Ευρώ
 
Η παράσταση “Επανάσταση σε αναμονή” ανεβαίνει για πρώτη φορά στις 12 Μαρτίου στο θέατρο ‘Αβατον για 8 μοναδικές παραστάσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη ως τις 3 Απριλίου (21 15μμ, διάρκεια παράστασης 70 λεπτά), ενώ το καλοκαίρι θα ταξιδέψει σε πόλεις και νησιά ανα τηνΕλλάδα, και θα επιστρέψει τον Οκτώβριο ξανά στην Αθήνα.
 
Για όλες τις παραστάσεις θα τεθούν εισιτήρια “Σε Αναμονή” για ανέργους, άπορους με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας.
 

Θεατρικές Παραστάσεις