Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Το επάγγελμα της μητρός μου

 
   Είναι Κυριακή και όπως σε όλα σχεδόν τα «τυπικά σπιτικά», η οικογένεια κάθεται συγκεντρωμένη γύρω από το τραπέζι για φαγητό. Μία τέτοια κλασική οικογένεια είναι και αυτή της ιστορίας μας.
 
mitros2044
   Η μητέρα έχει ετοιμάσει υπέροχα νόστιμα φαγητά, οι δίδυμες κόρες βοηθούν στο να ετοιμάσουν το τραπέζι και ο αυστηρός πατέρας βοηθάει τον άρρωστο γιο να σηκωθεί από το κρεβάτι και να παρευρεθεί και αυτός στο τραπέζι, με όλους τους άλλους. Δεν γίνεται να λείπει κάποιος από το Κυριακάτικο τραπέζι.

   Και κάπου εκεί, μεταξύ της σούπας και του κυρίως πιάτου, η μητέρα θέλει να κάνει μία σημαντική δήλωση. Τη διακόπτουν συνεχόμενα αλλά τελικά το ανακοινώνει. Θέλει να γίνει πόρνη. Σιωπή για αρχή και στη συνέχεια ο πατέρας θα ρωτήσει ήρεμα και ευγενικά για ποιο λόγο επέλεξε το συγκεκριμένο επάγγελμα. Η μητέρα θα του πει ότι θέλει να βοηθήσει στα έσοδα του σπιτιού. Θέλει να φέρει χρήματα στο σπίτι. Θέλει να νοιώσει ανεξάρτητη. Ο πατέρας απορεί πως της ήρθε στο μυαλό αυτό το συγκεκριμένο επάγγελμα. Αν ξέρει άλλες που το κάνουν. Και όταν ακούει ότι γυναίκες δικηγόρων, δικαστών, ευκατάστατων οικογενειών κάνουν το ίδιο επάγγελμα, αναρωτιέται αν θα μπορέσει στα σαράντα πέντε της χρόνια να είναι το ίδιο καλή…
 
mitros2077
   Παρόλη την αρχική του αντίρρηση και σκέψη, είναι διατεθειμένος να τη βοηθήσει. Να βρει το χώρο, να τον ετοιμάσει, να βάλει τα έπιπλα, να κανονίσει για τα χαρτιά που χρειάζονται, τα τιμολόγια, τις αποδείξεις, όλα. Ο χώρος που βρίσκει είναι ενός συμμαθητή του. Τον ενημερώνει για την κατάσταση και εκείνος του λέει ότι θα το βοηθήσει να έρθει κόσμος και να πάνε καλά οι δουλειές. Η μητέρα ξεκινάει και δουλεύει σκληρά. Ξαπλωμένη πάντα, αλλά τα δίνει όλα. Οι πελάτες ευχαριστημένοι, αλλά ίσως όχι τόσοι όσοι θα ήθελαν. Τελικά αποφασίζουν να ανεβάσουν την τιμή και να αυξηθεί ο χρόνος διαχείρισης. Περισσότερα χρήματα με λιγότερους πελάτες, ξαπλωμένη μπρούμυτα ή ανάσκελα.

   Έρχεται όμως η στιγμή που από την πολλή δουλειά η μητέρα θα αρρωστήσει. Ο γιατρός που θα τη δει θα συστήσει να αναρρώσει όρθια. Και έτσι θα γίνει. Θα μείνει όρθια για μέρες, με τον πατέρα να την προσέχει. Θα αλλάζει τα σεντόνια στο δωμάτιο (η μητέρα να θυμίσω είναι όρθια), θα αερίζει το χώρο, θα την προσέχει όσο μπορεί. Όμως τελικά η μητέρα θα πεθάνει όρθια. Και θα τη θάψουν όρθια. Καινοτομία για την εποχή. Πρωτοτυπία για όλο τον κόσμο. Κανείς δεν το έχει σκεφτεί αλλά ο πατέρας θα το κάνει.
 
mitros2078
   Ένα υπέροχο έργο, με πολλές αναφορές σε πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Πράγματα που υπάρχουν και κανείς δεν τα ξέρει. Πολλές αλληγορίες που εννοούν αλλά δεν δηλώνουν άμεσα. Τοποθετημένο σε μια παλαιότερη εποχή, με πολλές αναφορές στο σήμερα. Οι Θανάσης Παπαγεωργίου, Εύα Καμινάρη, Δημήτρης Θεοδώρου, Ελευθερία Στεργίδου, Γιάννης Φουντάς και Αγγελική Τσιάκαλου ερμηνεύουν εξαιρετικά ένα έργο όμορφο, γρήγορο και φρέσκο, σε μία παλαιότερη εποχή. Παίζουν και τραγουδούν, δίνοντας όλη την ιστορία με υπέροχο τρόπο.

Πάρης Μακρίδης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία / Θεατρική διασκευή: Θανάσης Παπαγεωργίου
Σκηνικά / Κοστούμια: Λέα Κούση
Φωτογραφία: Αντώνης Συμεωνάκης
Παίζουν: Θανάσης Παπαγεωργίου, Εύα Καμινάρη, Δημήτρης Θεοδώρου, Ελευθερία Στεργίδου, Γιάννης Φουντάς, Αγγελική Τσιάκαλου
 
mitros2079
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Πρεμιέρα: Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου στις 9.15
Ημέρες & Ώρες: Παρασκευή & Σάββατο στις 9.15 – Κυριακή στις 7.30
Διάρκεια: 90΄
 
Εισιτήρια:
Παρασκευή
Γενική εισοδος 12 ευρώ
Σάββατο & Kυριακή
15 ευρώ και 12 ευρώ φοιτητικό, ΑμΕΑ, άνεργοι, άνω των 65
 
Χώρος : Θέατρο ΣΤΟΑ, Μπισκίνη 55, Ζωγράφου
Επικοινωνία: 210 770 2830
Προπώληση Viva: http://bit.ly/30ZcbSE
 
Joomla Social by OrdaSoft!