Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Ένας κάποιος τέτοιος βυσσινόκηπος

 
   Παραλλαγή σε ένα θέμα λοιπόν… Αν το ψάξετε στο διαδίκτυο, θα διαβάσετε πως ο ίδιος ο Τσέχωφ θεωρούσε το έργο του αυτό κωμωδία. «Ο Βυσσινόκηπος», το τελευταίο δημιούργημα του μεγάλου Ρώσσου συγγραφέα, όπως και τα άλλα έργα του, κατά τον πατέρα τους, έβαιναν προς την κωμωδία. Ο εξίσου μεγάλος Στανισλάβσκι του συμπεριφερόταν σαν να ήταν δράμα και αυτό προκαλούσε μεγάλες εντάσεις ανάμεσά τους. Παρά το γεγονός ότι ο σκηνοθέτης είχε απογειώσει το έργο του Τσέχωφ «Ο Γλάρος», ο τελευταίος πίστευε ότι «Ο Βυσσινόκηπος» είναι κωμωδία. Διαβάζοντας το βιβλίο κάπου θα συμφωνήσετε. Υπάρχουν ατάκες και σκηνές, οι οποίες προκαλούν το γέλιο και μάλιστα αβίαστα. Απ’ την άλλη όμως, υπάρχουν και εκείνες οι σκηνές που είναι τόσο φορτισμένες συναισθηματικά και συγκινησιακά…
 
vyssin1959 
   Η ομάδα Nunc παίρνει θέσεις σε διάφορα σημεία της σκηνής. Οι κυρίες φορούν κάτι σαν εσώρουχο, οι κύριοι δεν ακολουθούν και το χρώμα που κυριαρχεί είναι το λευκό. Πέντε βασικοί χαρακτήρες παρουσιάζονται από τους ηθοποιούς. Λιουμπόβ, Άνια, Βάρια, Τροφίμοφ και Λοπάχιν. Πέρα από τους χαρακτήρες όμως, παρουσιάζονται και πέντε άνθρωποι. Οι άνθρωποι πίσω από τους ρόλους. Σε ένα σουρεαλιστικό ιντερμέδιο, που φλερτάρει με την παράσταση μέσα σε παράσταση και την παράσταση που φιλοξενεί πρόβα μέσα της, οι πέντε ξεδιπλώνονται, τις περισσότερες φορές χιουμοριστικά. Ο Λοπάχιν μάχεται για να μην χαθεί το τεράστιο κτήμα της Λιουμπόφ, τα φώτα όμως τρεμοπαίζουν και μπροστά μας «εμφανίζεται» ο ηθοποιός που υποδύεται το Λοπάχιν. Ο οποίος μας λέει κάποια πράγματα για τη ζωή του, προσπαθώντας παράλληλα να απαντήσει σε δύσκολες ερωτήσεις εγκυκλοπαιδικών γνώσεων. Τις περισσότερες φορές προκαλεί το αυθόρμητο γέλιο των θεατών. Το ίδιο ισχύει για όλους τους χαρακτήρες, καθόλη τη διάρκεια της παράστασης.
 
vyssin1960
   Αυτό που θα συγκρατήσετε είναι κάποιες εντυπωσιακές στιγμές παράλληλου ατακαριού, κινήσεων συντονισμένων και απόπειρας μιούζικαλ, βασισμένου σε μία και μόνο λέξη. Λιποθυμώ! Και μάλιστα τονισμένη αλλού. Αποδόθηκε όλο αυτό εξαιρετικά από την ομάδα και ο κόσμος ενθουσιάστηκε. Τι κρίμα που δεν ήταν δυνατό να χειροκροτήσουμε εκείνη τη στιγμή. Αν και θα έπρεπε.
 
vyssin1961
   Δεν ξέρω κατά πόσον είστε υπέρ ή κατά να γίνονται τέτοιες παρεμβάσεις σε ένα κείμενο που αποτελεί επιτομή της παγκόσμιας λογοτεχνίας και φυσικά του θεάτρου. Στην ουσία, αυτό που βγαίνει από την παράσταση είναι η προσπάθεια να απαντηθεί ένα και μόνο ερώτημα. Ποιοι είμαστε πραγματικά… Και ίσως να ακούγεται εύκολο και να φαίνεται ακόμα πιο άνετο, όταν έλθει εκείνη η ώρα να το μεταδώσουμε στους γύρω μας όμως… Εκεί οι λέξεις «εύκολο» και «άνετο» ίσως να χάνουν και το νόημά τους. Είναι μία κατάσταση ερμαφρόδιτη, είναι ένας γκρεμνός που ίσως να μην φαίνεται και τόσο τρομερός με την πρώτη ματιά, δεν παύει όμως να είναι γκρεμνός…

   Οι πέντε ηθοποιοί απέδωσαν από καρδιάς. Μου έκανε θετικότατη εντύπωση το γεγονός ότι όταν «ξεκλείδωναν» από το χαρακτήρα που υποδύονταν και «έμπαιναν» στα δικά τους, χαμογελούσαν. Το να πουν για το μέρος που μεγάλωσαν, για τα δέντρα του κήπου τους, για τα ονόματά τους… Ίσως και αυτό να είναι μέρος μίας κάθαρσης που δεν βιάζεται και πολύ να έλθει. Και όχι, δεν αναφέρθηκαν πουθενά βυσσινιές. Όχι μέχρι το μπιζάρισμα και την έκπληξη τουλάχιστον… Δεν θα πω περισσότερα. Να πάτε να δείτε την παράσταση, να μάθετε!

Κώστας Κούλης
 
vyssin1962
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Μάρια Φλωράτου
Σκηνικά - Κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη
Μουσική: Γιωργής Καρράς
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Κίνηση: Μυρτώ Δελημιχάλη
Φωτογραφίες – Αφίσα: Αλέξανδρος Γκαρτζονίκας
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: Ομάδα Nunc
Ερμηνεία: Θράσος Αρβανίτης, Ορφέας Γεωργίου, Μαριάννα Δεβετζή, Ελένη Ζαφείρη, Μάρια Φλωράτου
 
vyssin1958
Πληροφορίες Παράστασης
Παραστάσεις Από Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου
Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00
Τιμές Εισιτηρίου:
Γενική Είσοδος: 12€
Μειωμένο (Φοιτητικό, ανέργων, +65 ετών): 10€
 
Προπώληση
Α. ΘΕΑΤΡΟ
Τηλεφωνικές κρατήσεις: 210 - 3255444 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00 - 17:00)
(ανοιχτό μόνο τις ημέρες των παραστάσεων)
 
Β. Ticket Services
Online: https://www.ticketservices.gr/
Τηλεφωνικά: 210- 7234567
Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 - Στοά Πεσματζόγλου
 
Γ. Καταστήματα Public
Joomla Social by OrdaSoft!