Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Ένας Ήρωας του Καιρού μας

 
   Ένας ήρωας διαφορετικός από όσους έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα. Ένας ήρωας πολέμου σε μια μόνιμα εμπόλεμη ζώνη. Αυτή της ζωής και του θανάτου. Και αν η μια μεγάλη αλήθεια της ζωής είναι ο θάνατος, η δεύτερη, εξίσου μεγάλη, είναι η γέννηση η ίδια.
 
iros321
   Εγκλωβισμένος στην πλήξη και την ανία της ματαιότητας, ο ήρωας αξιωματικός Γκριγκόρι Αλεξάντροβιτς Πετσόριν θα επισκεφτεί τα λουτρά μιας μικρής περιφερειακής πόλης για να ξαποστάσει. Εκεί θα συναντήσει έναν παλιό του γνώριμο και θα τον προκαλέσει σε μονομαχία για τα μάτια μιας γυναίκας, για την πριγκίπισσα Μαίρη. Ο Πετσόριν δεν είναι ήρωας που θα σε σώσει. Απεναντίας θα σε καταστρέψει. Αποτελεί ένα πορτρέτο της κοινωνίας, αναδεικνύοντας τα κακώς κείμενα της εποχής μας, όταν αυτά εμφανιστούν σε τελειοποιημένη μορφή.

   Ο Πετσόριν δεν ακολουθεί τους κανόνες ηθικής του συνόλου, τους ανατρέπει. Ο ίδιος εμφανίζεται πότε ενοχικός, πότε αθώος, πότε δυναμικός και πάντα αδυσώπητος χωρίς οίκτο.

   Έρμαιο των παθών του και της μοίρας, ενδίδει σε όλους τους πειρασμούς που βρίσκονται στον δρόμο του. Δυο γυναίκες, η μια από το παρελθόν απεσταλμένη και η άλλη στο παρόν εγκλωβισμένη. Τη Βέρα τη γνωρίζει χρόνια, χρόνια την καταδιώκει και την καταδυναστεύει. Την πριγκίπισσα Μαίρη τη συναντάει στα λουτρά. Το παιχνίδι της διεκδίκησης και του εγωισμού σπάει για λίγο τη μονοτονία του. Σκοπός του να επικρατήσει πάνω σε κάθε ανθρώπινο είδος, πάνω από κάθε ηθική αναστολή. Ταυτόχρονα όμως είναι ειλικρινής, με ψήγματα ευαισθησίας και αρκετή δόση χιούμορ. Αψηφάει το θάνατο διότι δεν έχει τίποτα σε αυτή την ζωή που να λαχταρά, και αν ήρθε η ώρα του τώρα, ας είναι! Σε κανέναν δεν θα λείψει και κανένας δεν θα λείψει στον ίδιο.
 
iros322
   Ο Πετσόριν διατηρεί ένα ημερολόγιο όπου σκιαγραφεί όλες τις μελετημένες του κινήσεις και αντιδράσεις των θυμάτων του. Κατά πως φαίνεται, τα θύματά του είναι καταδικασμένα να λειτουργήσουν όπως ο ίδιος υπαγορεύει και το αποτέλεσμα να είναι αυτό που ο ίδιος προβλέπει και προσδοκά. Το έργο αυτό αποτελεί το κύκνειο άσμα του ρομαντισμού και το καλωσόρισμα του ρεαλισμού.

   Η ομάδα Lab.oratorium παρουσιάζει τον Πετσόριν και τη γνωριμία του με την πριγκίπισσα Μαίρη, χωρίς να παραλείψει κανένα στοιχείο της προσωπικότητάς του. Όλοι οι άνθρωποι που συναντάει στην ζωή του περιστρέφονται γύρω του και οι αντιδράσεις τους είναι αποκύημα των δικών του επιλογών και επιθυμιών. Χωρίς ίχνος συναισθηματισμού και χωρίς να τον προβάλλουν ούτε ως πιο καλό, αλλά ούτε και ως πιο κακό από ό,τι είναι, η ομάδα Lab.oratorium καταφέρνει να δώσει πνοή σε αυτόν τον τόσο ανατρεπτικό ήρωα.

   Εξαιρετικές ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς, με την Ασημίνα Αναστασοπούλου ως Βέρα σαν κύριο ρόλο, και την Περσεφόνη Παντοπούλου ως μητέρα της πριγκίπισσας, να κλέβουν την παράσταση.
 
iros323
   Ο Κωνσταντίνος Γεωργαλής είναι ο Πετσόριν, κυνικός, δυναμικός και αδίστακτος. Η Δάφνη Νικητάκη είναι η πριγκίπισσα Μαίρη, τρυφερή, ρομαντική και εύθραυστη, καταδικασμένη να υποφέρει από τον ήρωα που σκορπάει αγάπη και έρωτα χωρίς τελικά να τους δίνει ζωή. Ο Βασίλης Καλφάκης και ο Απόστολος Καμιτσάκης είναι άνθρωποι-πιόνια του Πετσόριν, συγκρούονται, βοηθιόνται, καταστρέφονται.

   Ζωντανά μαζί τους επί σκηνής ο Φώτης Σιώτας προσδίδει με τη μουσική του την ατμόσφαιρα που είναι απαραίτητη στο συναίσθημα και την εξέλιξη της ιστορίας.

   Στο θέατρο 104 στο Γκάζι μια παράσταση ηρωική.
 
Καλή σας θέαση!
Χάρις Μολυβιάτη
 
Μετάφραση: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ
Διασκευή: Lab.oratorium
Σκηνοθεσία: Βασίλης Καλφάκης
Μουσική: Φώτης Σιώτας
Κίνηση: Βρισηίδα Σολωμού
Σκηνικά: Μιχαήλ Ταμπακάκης
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Άννα Σμπώκου
Βοηθός σκηνοθέτη: Στέλλα Ψαρουδάκη
Φωτογραφίες-video: Πάτροκλος Σκαφίδας
Κατασκευή σκηνικού: Φώτης Νικητάκης
Δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγγάνη
Παραγωγή: Lab.oratorium

Ερμηνεύουν
Ασημίνα Αναστασοπούλου, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Βασίλης Καλφάκης, Απόστολος Καμιτσάκης, Δάφνη Νικητάκη, Περσεφόνη Παντοπούλου
Μουσικός Επί Σκηνής: Φώτης Σιώτας
 
Θέατρο 104
Ευμολπιδών 41, Αθήνα 118 54
Εισιτήρια :
Γενική Είσοδος: 12€
Φοιτητικό, ανέργων: 8€
Ατέλειες ηθοποιών: 5€
Πληροφορίες: 210 3455020
 
Joomla Social by OrdaSoft!