= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Ένας εχθρός του λαού
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Ένας εχθρός του λαού

 
   Ένα έργο για τη δύναμη της εξουσίας, την πλάνη και χειραγώγηση του λαού. Επίκαιρος όσο ποτέ ο Ίψεν, δημιουργεί μια φανταστική κωμόπολη τόσο γνώριμη και οικεία, που οι ομοιότητές της ανάμεσα στην κοινωνία του πλασματικού κόσμου και του πραγματικού σε ανατριχιάζουν.
 
exthros1905
 
   Κύρια πηγή εισοδήματος στη μικρή αυτή πόλη δεν είναι άλλη από την εκμετάλλευση των ιαματικών λουτρών που βρίσκονται στην περιοχή. Γιατρός στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις ο Τόμας Στόκμαν, ένας άνθρωπος δίκαιος, επιστήμονας και κυρίως ελεύθερος από δεσμούς εξουσίας. Πιστεύει ακράδαντα στην ελευθερία λόγου, στην εξερεύνηση της αλήθειας και της επιστήμης του. Όταν κάποιοι τουρίστες παρουσίασαν συμπτώματα μόλυνσης κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στα λουτρά, ο ίδιος ξεκίνησε μια μυστική έρευνα για την ποιότητα των νερών στην περιοχή. Όπως υποψιάστηκε, τα νερά ήταν εστία μόλυνσης και ασθενειών, λόγω παραλήψεων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εργοστασίων που βρίσκονται κοντά, αδειάζοντας εκεί τα απόβλητά τους.

   Ο ίδιος χωρίς δεύτερη σκέψη συντάσσει μια αναφορά την οποία σχεδιάζει να δώσει στη δήμαρχο, η οποία τυγχάνει να είναι και αδελφή του, αναφέροντας με λεπτομέρειες τις απαραίτητες κινήσεις για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας. Παράλληλα, ενημερώνει τον ανεξάρτητο Τύπο και τον εκπρόσωπο των μικρομεσαίων κατοίκων της περιοχής, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις βλαβερές συνέπειες της χρήσης των νερών. Στην αρχή Τύπος και λαός τάσσονται υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, ενώ οι άρχοντες του τόπου μεταφράζουν τη ζημία σε νούμερα και αριθμούς. Οποιαδήποτε δημοσίευση της έρευνας θα προκαλούσε μπαράζ οικονομικών απωλειών και πλήγμα στην αξιοπιστία της διοίκησης.
 
exthros1906
   Οι ισορροπίες ταράσσονται και όπως είναι αναπόφευκτο, κάθε δράση προκαλεί μια αντίδραση. Γρήγορα η υποστήριξη του κόσμου μετατρέπεται σε κινδυνολογία και εχθρότητα ως προς το πρόσωπο που τολμά να υπερασπίζεται το «όλον» ενάντια στην ατομικότητα και το όφελος της πόλης. Η δημόσια υγεία μεταφράζεται ως τοπική απειλή της κοινότητας και ο γιατρός τους ως εχθρός του λαού. Ο μόνος τρόπος να φιμώσεις μια αλήθεια που ρέει ορμητικά κατά πάνω σου, είναι να δημιουργήσεις φράγματα στηριζόμενα στο συναίσθημα και το αίσθημα της προσωπικής απώλειας.

   Ο Ίψεν αριστουργηματικά παρουσιάζει την παθογένεια της δημοκρατίας, η οποία μολύνεται από τη δύναμη της χειραγωγημένης μάζας. Ένας λαός με ενσυναίσθηση, κριτική σκέψη και καλλιέργεια είναι ένας πανίσχυρος λαός. Στον αντίποδα βρίσκεται ο μετριοπαθής άνθρωπος, κλεισμένος σε κουτιά, μόνος, γεμάτος με προκαταλήψεις, νούμερα και φοβίες. Μικρές σκέψεις… μικρός ορίζοντας μετατρέπεται σταδιακά σε μια μεγάλη τεράστια συμπαγή φούσκα. Η αλήθεια γίνεται συμφέρον, η δικαιοσύνη ουτοπία και το ελεύθερο πνεύμα τελικά σβήνει σαν κερί.
 
exthros1907
   Εξαιρετική η χημεία ανάμεσα στο Φώτη Μακρή, τον οποίο συναντάμε σε διπλό ρόλο ως γιατρό και σκηνοθέτη και τη Στέλλα Κρούσκα (η δήμαρχος), ως αδελφή και αντίπαλό του. Ο δεσμός αίματος και η αγάπη τους σύντομα μετατράπηκε σε σύγκρουση, αντιζηλία και πάλη. Πρόσωπα συμβολικά, απεικονίζοντας το δίκαιο και το άδικο ή ακόμα τους πολίτες έναντι των πολιτικών συστημάτων. Κάθε ρόλος ήταν πολυδιάστατος, αντιπροσωπεύοντας παράλληλα όχι μόνο ένα ανθρώπινο χαρακτηριστικό αλλά και μια ιδέα, όπως ο φόβος, η παραίτηση, η φιλοδοξία, η υποταγή ή η διεκδίκηση και η ελευθερία. Όλος όμως ο υπόλοιπος θίασος (Κλεοπάτρα Τολόγκου, Μαριέλα Δουμπού, Γιώργος Κυριαζόπουλος, Άρης Λεοντόπουλος, Νίκος Αργυριάδης, Γιάννης Γαβρίλης) κατάφερε εξίσου να προσδώσει αυτή την πολυπλοκότητα των χαρακτήρων. Υπέροχες μουσικές επιλογές ελάφρυναν την ατμόσφαιρα από τις βαριές αβάστακτες αλήθειες. Μια παράσταση τροφή για σκέψη και προσωπική αλλαγή.

Καλή σας θέαση!
Χάρις Μολυβιάτη
 
exthros1908
Από το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου μέχρι την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019
Για 22 μόνο παραστάσεις
Κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Δραματουργική επεξεργασία – κείμενο παράστασης: Φώτης Μακρής – Στέλλα Κρούσκα
Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής
Σκηνικά - κοστούμια: Μαρία Μπενάκη
Μουσική επιμέλεια: Στέλλα Κρούσκα
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Παίζουν: Φώτης Μακρής, Στέλλα Κρούσκα, Κλεοπάτρα Τολόγκου, Μαριέλα Δουμπού, Γιώργος Κυριαζόπουλος, Άρης Λεοντόπουλος, Νίκος Αργυριάδης, Γιάννης Γαβρίλης

Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό: 12 ευρώ
Φοιτητικό, κάτω των 25 ετών και άνω των 65 ετών: 10 ευρώ
Ατέλειες, Άνεργοι: 8 ευρώ
Διάρκεια: 100 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Studio Μαυρομιχάλη: Μαυρομιχάλη 134, Τηλ.:210 6453330
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις