Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση συγκλονιστικής παράστασης: Ένας αληθινός Κάουμπόι

 
   Η επινόηση ενός φανταστικού φίλου δεν ανήκει μόνο στις μικρές ηλικίες. Η μοναξιά μαστίζει την κοινωνία μας. Η ανάγκη για παρέα, για ένα φίλο που θα του λες τα μυστικά σου ή ακόμα θα περνάς χρόνο μαζί του, συζητώντας τα πάντα, όλο και μεγαλώνει. Στις μεγαλύτερες ηλικίες, σε ανθρώπους που βρίσκονται σε απόγνωση, σε ανθρώπους που έμειναν μόνοι καθώς φίλοι και αγαπημένα πρόσωπα πέρασαν στη σφαίρα της αιωνιότητας, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Είναι τα γηρατειά, η ανάγκη για προσοχή, η ανάγκη για ζωή ή απλά η ανθρώπινη ανάγκη που κάνει κάποιους ανθρώπους να επινοούν φανταστικούς φίλους.
 
cowboy1925

   Στη παράσταση που παρακολουθήσαμε στο Θέατρο Μικρό Χόρν, ο πατέρας έχει μόλις χάσει τον άνθρωπο που έζησε μαζί του μια ζωή. Τη σύζυγό του. Δύσκολο να αποδεχθεί το τέλος. Η κόρη του, ρεαλίστρια και βουτηγμένη στη δική της θλίψη, έχοντας τα δικά της προβλήματα να λύσει, βλέπει τον πατέρα σαν εμπόδιο, σαν μια «βαλίτσα» που δεν δύναται να κουβαλήσει. Ο τρόπος της απότομος, πράγμα που κάνει τον πατέρα από τη μια να καταλαβαίνει, από την άλλη όμως να στεναχωριέται.

   Μένει μόνος πια στο σπίτι, ίσως και για πρώτη φορά στη ζωή του. Άλλωστε, ο κόσμος του ήταν η γυναίκα, το παιδί του και το πάθος του, οι καουμπόικες ταινίες με τον Τζον Γουέιν. Το παιδί μεγάλωσε και έφυγε από το σπίτι να ξεκινήσει τη δική του ζωή, η γυναίκα του πέθανε. Μόνο ο Γουέιν του έμεινε συντροφιά και έμελλε να γίνει ο δικός του φανταστικός φίλος. Αυτός που θα του κάνει παρέα, που θα του δώσει σημασία, που θα το βγάλει από τη μοναξιά που τον πλακώνει. Οι μέρες κυλούν, η συμπεριφορά αλλάζει και η κόρη δεν ξέρει πώς να ερμηνεύσει τις αλλαγές. Θα μπορούσε ίσως να δώσει μεγαλύτερη σημασία, βοήθεια και στήριξη στον πατέρα της, αλλά η ζωή της είναι αρκετά μπερδεμένη και κολλάει πάνω στα δικά της θέλω, πάνω στις δικές της ανάγκες.

   Όταν όμως ο πατέρας πεθαίνει, εκεί σαν να διαλύονται όλα τα σύννεφα που την είχαν κυκλώσει… Καταλαβαίνει πλέον πόσα πράγματα θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά.

cowboy1926   Το έργο της Μαρίλια Σαμπέρ είναι έντονο. Δείχνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο μια κατάσταση που λίγο πολύ όλοι θα βρεθούμε κάποια στιγμή. Τα γηρατειά θα έρθουν, θα μας χτυπήσουν με δύναμη την πόρτα. Θα την χτυπήσουν και στους οικείους μας και εμείς, απορροφημένοι από τη ζωή, από τη δυσκολία επιβίωσης, ίσως φτάσουμε στην ίδια φάση με την κόρη της ιστορίας, που πραγματικά δεν θα το ευχόμουν σε κανέναν μας. Οι γονείς, οι άνθρωποι που μας έφεραν στον κόσμο και μας «ανέχτηκαν» με όλες μας τις ιδιοτροπίες και τα τσαλίμια μας, θα χρειαστούν τη βοήθειά μας και δεν θα είμαστε εκεί, για να «ανταποδώσουμε απλά» τη χάρη. Θα είμαστε εκεί γιατί θα μας χρειάζονται, όπως κάποτε τους χρειαστήκαμε και εμείς. Θα ζητούν την προσοχή μας όπως τη ζητούσαμε κάποια στιγμή και εμείς. Θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας, όπως το μονοπωλήσαμε και εμείς. Θα γίνουν αυτοί τα παιδιά και εμείς οι «γονείς». Και κάποια στιγμή θα γίνουμε εμείς το «βάρος» για κάποιους άλλους.

   Κοιτάξτε γύρω πόσοι άνθρωποι είναι μόνοι τους. Πόσοι παλεύουν με τη μοναξιά τους. Σκεφτείτε μόνο πως με μια κουβέντα, ένα χαμόγελο, μπορούμε να δώσουμε χαρά και ελπίδα σε αυτούς τους ανθρώπους και πόσο θα το αποζητάμε και οι ίδιοι όταν φτάσουμε σε εκείνες τις ηλικίες.

   Η παράσταση ήταν καθηλωτική, τα συναισθήματα φούντωναν κατά τη διάρκειά της. Τα δάκρυα ήταν αναμενόμενα, καθώς και τα γέλια στις ατάκες του έργου. Όλα βοηθούσαν στην κάθαρση αλλά και έδιναν τροφή για σκέψη σε όλους μας. Ο κύριος Φέρτης, ήταν συγκλονιστικός στο ρόλο του μοναχικού πατέρα. Μας έφερε αντιμέτωπους με πράγματα και καταστάσεις που δεν είχαμε σκεφτεί τη σοβαρότητά τους. Η κόρη, Ιωάννα Μαυρέα, μας κλυδώνισε με το ρόλο που υποδύθηκε. Έγινε ο άνθρωπος προς αποφυγή. Μας αποστόμωσε. Όσο για τον «Τζον Γουέιν» Βασίλη Μαυρογεωργίου, ήταν πολύ καλά μελετημένος στο ρόλο που υποδύθηκε. Είναι μια παράσταση που επιβάλλεται να δείτε και αξίζει όλη μας την αγάπη και το χειροκρότημα.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
cowboy1928
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:
Γιάννης Φέρτης- Ιωάννα Μαυρέα – Βασίλης Μαυρογεωργίου
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Ελένη Γκασούκα
Σκηνικά-Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
Επιμέλεια μουσικής : Πάνος Σουρούνης
Βοηθός Σκηνοθέτη:Καίτη Ιωαννίδου
Φωτογραφίες παράστασης : Ελίνα Γιουνανλή
Παραγωγή: ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΘΕΑΤΡΑ
 
Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων:
Τετάρτη, Κυριακή: 20:00
Πέμπτη & Παρασκευή: 21:00
Σάββατο: 18:00 & 21:00
Διάρκεια παράστασης: 80’
Εισιτήρια: Από 15 ευρώ
 
Θέατρο : Μικρό Χόρν, Αμερικής 10 Aθήνα
 
Joomla Social by OrdaSoft!