Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση μοναδικής παράστασης: Έξι μαθήματα χορού σε έξι εβδομάδες

 
   Τρυφερό και άκρως συγκινητικό το έργο του Ρίτσαρτ Αλφιέρι «Έξι μαθήματα χορού σε έξι εβδομάδες». Δύο μοναχικοί άνθρωποι θα συναντηθούν υπό τη σκέπη του χορού και της μουσικής και θα αποδείξουν πως αν υπάρχει κάτι κοινό σε όλους μας δεν είναι ούτε ο φόβος, ούτε ο πόνος, αλλά μονάχα η αγάπη. Ένα έργο που καταπιάνεται σχεδόν με όλες της πληγές της εποχής μας και καταφέρνει μέσα σε λίγο χρόνο να τις μαλακώσει μια-μια. Οι άνθρωποι γίνονται ξένοι, σκληροί και εγωιστές όταν ξεχνάνε την ανθρωπιά τους και χάνονται στη μοναξιά τους. Μα ό,τι και να συμβαίνει γύρω μας, όσο μόνοι και να νιώθουμε, πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα αισθάνεται ακριβώς όπως και εμείς και σε αυτή τη διαπίστωση είμαστε όλοι ενωμένοι και μαζί.
 
eximathimata01
   Εκείνη είναι μια γυναίκα χήρα, σπασμένη σε χίλια κομμάτια από τις επιλογές που είτε έκανε είτε δεν τόλμησε να κάνει. Μοναδική της παρηγοριά να χορέψει και πάλι, να θυμηθεί πώς είναι να αφήνεσαι σε κάτι μεγαλύτερο από εσένα τον ίδιο. Εκείνος είναι δάσκαλος χορού, μόνος και καταρρακωμένος. Θα συναντηθούν και θα προσφέρουν ο ένας στον άλλον μαθήματα ζωής υπό τις υπέροχες μελωδίες του Σουίνγκ, του Ταγκό, του Βιεννέζικου Βαλς, του Φοξ Τροτ, του Τσα Τσα και του Κομέρσαλ. Παράλληλα με τα βήματα μαθαίνουμε τις ρίζες των χορών αυτών, τα χαρακτηριστικά τους και την ιδιαίτερη σημασία τους την εποχή που άνθισαν. Έτσι, μέσα από ελιγμούς και στροφές, ανοίγονται σιγά – σιγά μπροστά μας οι ιστορίες τόσο των μουσικών όσο και αυτών των δυο ανθρώπων που ξετυλίγονται μπροστά μας σαν μια νέα χορευτική φιγούρα. Ένα έργο βαθύ και ουσιαστικό, το οποίο δεν διστάζει να θίξει όλα όσα οι άνθρωποι, στην καθημερινότητά τους, αποφεύγουν να κοιτάξουν κατάματα. Η θρησκεία, η μοναξιά, η στενή μικρή οπτική, η διαφορετικότητα, τα λάθη, η συγχώρεση – τόσο των άλλων όσο και του εαυτού μας – και ο έρωτας, ο φόβος και ο θάνατος χορεύουν μπροστά μας, παρουσιάζοντας το πιο σκληρό και συνάμα γλυκό τους πρόσωπο. Ένα έργο που δεν περιλαμβάνει ίχνος σοβαροφάνειας και ψέματος, αντιμετωπίζει όλες τις προκλήσεις με χιούμορ και αξιοπρέπεια. Οι χαρακτήρες είναι ευαίσθητοι και πλήρεις, παλεύουν ακόμα και στην παραίτηση.
 
eximathimata02
   Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος σε διπλό ρόλο, απόδοσης και σκηνοθεσίας, μας χάρισε μια παράσταση πνευματικό κόσμημα. Δημιούργησε εξαιρετικές θεατρικές εικόνες, καθώς εναλλάσσονταν οι μέρες σε νύχτες και αντίστροφα και υπέροχα συναισθήματα μέσω των βίντεο, ώστε να αντιληφθούμε με πληρότητα τον ψυχικό κόσμο των ανθρώπων αυτών. Ο ίδιος ερμηνευτικά ήταν απλός και αληθινός, είχε εξαιρετική κίνηση και υπέροχη σκηνική παρουσία. Η Ναταλία Τσαλίκη ήταν μοναδική στο σύνολο της παρουσίας της. Γλυκύτατη, τρυφερή και απόλυτα αριστοκρατική, μας χάρισε στιγμές γέλιου, αμηχανίας και καταπληκτικού χορού. Φαίνεται ότι αγάπησαν την παράσταση αυτή, αλλά και ο ένας τον άλλον, εφόσον κατάφεραν να μας περάσουν τους χαρακτήρες τους από τη μονάδα στην ομάδα, χωρίς να επιτρέψουν σε τραύματα και εγωισμούς να τους κλείσουν το δρόμο. Ωραίο και λιτό και το σκηνικό, καθώς δεν τράβαγε την προσοχή από το έργο. Αντιθέτως, πρόσδιδε το αίσθημα της θαλπωρής και της ασφάλειας. Υπέροχες μουσικές, ωραία κουστούμια, καλοδουλεμένες και δεμένες χορογραφίες.

   Μια παράσταση που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από καμία άλλη, παρά μόνο να προσφέρει και αυτή από την πλευρά της. Σας εύχομαι από καρδιάς να μην τη χάσετε και σας προτρέπω να τη δείτε με την πρώτη ευκαιρία!

Καλή σας θέαση!
Χάρις Μολυβιάτη
 
eximathimata03
 
Μετάφραση Αντώνης Γαλέος
Απόδοση – σκηνοθεσία Δημοσθένης Παπαδόπουλος

Παίζουν: Ναταλία Τσαλίκη
Δημοσθένης Παπαδόπουλος

Χορογραφίες: Μέμος Ρούσσος
Σκηνογραφία: Γιάννης Μουρίκης
Ενδυματολογία: Γιωργίνα Γερμανού
Σκηνοθεσία Βίντεο: Αλέξανδρος Παπαθανασόπουλος
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δήμητρα Κόκκορη
Διεύθυνση Παραγωγής: Νικηφόρος Βαλτινός
Παραγωγή: Θέασις- Δράσεις Πολιτισμού
ΘΕΑΤΡΟ ΙΛΙΣΙΑ: Παπαδιαμαντοπούλου 4 (Τηλέφωνο: 210 721 0045 )
ΗΜΕΡΕΣ και ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
ΔΕΥΤΕΡΑ: 8:00μμ
ΤΡΙΤΗ: 9:00μμ
ΚΥΡΙΑΚΗ: 9:15μμ
Διάρκεια παράστασης 2 ώρες με το διάλειμμα

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
• Πλατεία 18€
• Εξώστης 15€
• Φοιτητικό-ανέργων –ΑΜΕΑ 12€ (ισχύουν σε ολες τις παραστάσεις )
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
• online στο Viva.gr -τηλ. 11876 και σε όλο το δίκτυο συνεργατών της VIVA
• Ταμείο Θεάτρου Ιλίσια – τηλ. 210 721 0045
 
Joomla Social by OrdaSoft!