= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα

 
   Η ιστορία μας εξελίσσεται στην Αγγλία και πιο συγκεκριμένα στο Λίβερπουλ. Ειδικότερα στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, μεταξύ του καθηγητή Δρ. Φρανκ Μπράιαντ και της Ρίτα.
 
rita1988

   Ο Δόκτορας ζει σχεδόν όλη την ημέρα του στο πανεπιστήμιο, μεταξύ μαθημάτων, γραφείου και μπαρ. Το οποίο γραφείο του είναι γεμάτο με βιβλία, σημειώσεις, συγγραφείς, φιλόσοφους αλλά και ποτό. Του αρέσει το ποτό και για να μην είναι άμεσα επιρρεπής σε αυτό, το έχει στοιβάξει πίσω από διάφορους συγγραφείς. Όταν θέλει να πιεί προσπαθεί να θυμηθεί σε ποιον από όλους έχει καταχωνιάσει ένα μπουκάλι. Η Ρίτα από την άλλη είναι μια κομμώτρια, η οποία έχει αρχίσει να βαριέται τη ζωή της και κυρίως την αδυναμία της να μην μπορεί να συζητήσει για κάτι άλλο πέρα από μαλλιά, ντεκαπάζ και ρούχα.

   Αυτοί οι δύο άνθρωποι θα βρεθούν τελικά και θα ανατρέψουν τις ζωές τους. Η Ρίτα θα γραφτεί στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και ο Δόκτωρ θα δεχτεί να αναλάβει το συγκεκριμένο μάθημα για να συμπληρώσει το εισόδημά του. Η συνάντησή τους θα ταράξει τον καθηγητή και θα ενθουσιάσει τη Ρίτα. Ο καθηγητής δεν θα μπορεί να συνεννοηθεί μαζί της, αλλά και η ίδια θα είναι γεμάτη απορίες. Απορίες που διψάει να καλύψει. Θέλει να μπορεί να μιλήσει για ποίηση. Θέλει να μπορεί να τα πει με αυτούς που ξέρουν. Ρωτάει συνέχεια, θέλει να διαβάσει, αλλά και πάλι όλα τα αναλύει απλά, τα βλέπει απλά, τα αντιμετωπίζει απλά.
 
rita1989
   Ο καθηγητής δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτή την προσέγγιση. Στιγμές στιγμές θέλει να την αφήσει στην τύχη της και να μην ασχοληθεί μαζί της. Θέλει απλά να πάει στο μπαρ να τα πιει. Όμως η φαινομενική της αφέλεια και χαλαρή της στάση και ανάλυση στα βιβλία που της δίνει, τον κάνει να τη συμπαθεί. Αρχίζει να νοιώθει πως του δίνει νόημα η ύπαρξή της, διότι του θυμίζει το πως πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα. Με τον καιρό όμως η Ρίτα αλλάζει. Γίνεται πιο λόγια, πιο «κλασάτη» και πιο σοβαρή. Ο καθηγητής από τη μία χαίρεται για την εξέλιξή της, από την άλλη πάλι… στεναχωριέται. Η Ρίτα χάνει τον αυθορμητισμό της και τη γλυκιά της αφέλεια. Προσπαθεί να την πείσει πως δεν πρέπει να γίνει αυτό. Η Ρίτα δεν ξανά-αλλάζει όμως πια.

   Ο έρωτας μεταξύ τους αναπτύσσεται αλλά δεν εξελίσσεται όπως θα το ήθελαν. Η Ρίτα πλέον μπορεί να κάνει παρέα με φοιτητές, μπορεί να μιλήσει μαζί τους και έτσι απομακρύνεται από τον καθηγητή. Ο καθηγητής τελικά επιστρέφει σε αυτό που πάντα είχε δίπλα του. Το ποτό. Αυτό όμως τελικά του ανατρέπει τη ζωή και η εξέλιξή του επηρεάζει και τη σχέση τους. Τελικά η εξέλιξη του ενός μπορεί να ανακόψει την αναγέννηση του άλλου;
 
rita1990
   Ο Δάνης Κατρανίδης και η Παναγιώτα Βλαντή παίζουν εξαιρετικά σε ένα κλασικό έργο που έχει χαρεί παγκόσμια επιτυχία. Εξαιρετικοί και γρήγοροι διάλογοι, με υπέροχες στιγμές γέλιου και συγκίνησης. Στιγμές που σε κάνουν να σκεφτείς πολλά. Για την κοινωνία, τους ταξικούς διαχωρισμούς, τα πιστεύω μας, τις γνώσεις. Τρομερή χημεία μεταξύ τους, με την Παναγιώτα να αποδίδει εξαιρετικά τη Ρίτα και τον κύριο Κατρανίδη να την στηρίζει άψογα.

Καλή απόλαυση!
Πάρης Μακρίδης
 
Ταυτότητα Παράστασης
Συγγραφέας: Willy Russell
Απόδοση: Λίλιαν Δημητρακοπούλου
Σκηνοθεσία: Δάνης Κατρανίδης
Σκηνικό: Γιώργος Πάτσας
Συνεργάτης Σκηνογράφος: Τότα Πρίτσα
Κοστούμια: Βάσια Τζοτζοπούλου
Μουσική Επιμέλεια – Σύνθεση: Θοδωρής Ξενάκης
Φωτισμοί: Σπύρος Ζαχαρής
Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Διονύσης Χριστόπουλος
Πρωταγωνιστούν:
Δάνης Κατρανίδης και Παναγιώτα Βλαντή
 
rita1991
 
Διεύθυνση Παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη
Επικοινωνία – Δημόσιες Σχέσεις: Μαρκέλλα Καζαμία
Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη
 
Χώρος: Θέατρο ΖΙΝΑ
Λ. Αλεξάνδρας 74
Τηλέφωνο: 210 6424414
 
Πρεμιέρα: 14 Ιανουαρίου 2019
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα στις 20:00 και Τρίτη στις 21:00
Διάρκεια: 120’ (με διάλειμμα)
Εισιτήρια: Κανονικό: 16 €
Μειωμένο: 13 € (Έως 18 ετών, φοιτητές και άνω των 65 ετών)
Ανέργων: 13 €
Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις
Joomla Social by OrdaSoft!