Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση υπέροχης παράστασης: Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα


   Βρεθήκαμε στην επίσημη πρεμιέρα, μαζί με πολλούς αγαπημένους ηθοποιούς. Το θέατρο «Πόλη» άνοιξε την αγκαλιά του για μια παράσταση που υποσχόταν γέλιο αλλά και προβληματισμό. Το «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα» είναι η βραβευμένη κωμωδία του Γουίλι Ράσελ, σε σύγχρονη απόδοση της Λίλιαν Δημητρακοπούλου. Στο ρόλο του καθηγητή βρίσκουμε τον αγαπημένο Δάνη Κατρανίδη και στο ρόλο της αυθόρμητης φοιτήτριας την Παναγιώτα Βλαντή.
 
rita01
   Η ιστορία τους ξεκινά κάπως έτσι… Η Σούζαν Γουάιτ, που συστήνεται ως Ρίτα, προσπαθεί να αλλάξει τη ζωή της και γράφεται στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Θέλει να μάθει όσα δεν κατάφερε, θέλει να μπορεί να κατανοεί περισσότερα, θέλει να έχει κριτική σκέψη. Θέλει να πάει τη ζωή της ένα βήμα παραπάνω.

   Η ζωή της εργαζόμενης αλλά και της συζύγου δεν είναι ικανές να τη γεμίσουν. Λατρεύει την ποίηση, το θέατρο, τη λογοτεχνία και με τη βοήθεια του καθηγητή πανεπιστημίου Δρ. Φρανκ Μπράιαντ θεωρεί ότι θα επιτύχει τους στόχους της. Ο καθηγητής από την άλλη μεριά, αλκοολικός, κυνικός, έχοντας ξεχάσει τη ζωή μέσα στα βιβλία του, βλέπει τη Ρίτα με τον αυθορμητισμό και την ενέργεια που τη διακατέχει και πείθεται να τη βοηθήσει. Ο ένας θα δώσει πολύτιμα μαθήματα ζωής στον άλλον κατά τη διάρκεια του εξαμήνου που έρχεται.

   Η Ρίτα ζορίζεται, ο καθηγητής πιέζει και συνεχώς προσπαθεί να την αποτρέψει από το στόχο της. Θεωρεί τη μάθηση χάσιμο πολύτιμου χρόνου ενώ εκείνη ζει και ανασαίνει θέλοντας να μάθει τα πάντα. Ρουφά σα σφουγγάρι τις γνώσεις. Προσπαθεί και γίνεται συνεχώς καλύτερη. Μέσα από τις ώρες διδασκαλίας μαθαίνουμε πολλές λεπτομέρειες από τις ζωές τους, καθώς και τα ερεθίσματα του καθενός για τις αποφάσεις που έχουν πάρει.
 
rita02
   Ο έρωτας πλανιέται στην ατμόσφαιρα αλλά κανένας από τους δύο δεν είναι ικανός να κάνει το πρώτο βήμα. Η Ρίτα βλέπει με δέος τον καθηγητή, ενώ εκείνος έχει γοητευτεί από τη μπριόζα και σαγηνευτική φοιτήτρια. Μαζί θα καταφέρουν να γυρίσουν τα κεφάλαια στα «βιβλία» των ζωών τους και να βρουν το νόημα της ύπαρξής τους.

   Μια πραγματικά υπέροχη παράσταση, με απίστευτες ατάκες που έκαναν το θέατρο να σείεται από τα γέλια. Ο Κατρανίδης έδωσε τη δική του σκηνοθετική ματιά στο έργο και θεωρώ πως έφερε πιο κοντά τους θεατές στην παράσταση. Η Βλαντή, με τη ζωντάνια που τη διακατέχει, έδωσε στη «Ρίτα» της μια άλλη διάσταση. Ήταν εντυπωσιακοί, έπαιξαν με πάθος και μάγεψαν το κοινό. Τώρα ποιος εκπαίδευσέ τελικά ποιον… θα το μάθετε παρακολουθώντας την παράσταση.

   Όλο το έργο διαδραματίζεται στο γραφείο του καθηγητή. Οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με βιβλία, θησαυρός για τη φοιτήτρια, «βαρίδια» για τον καθηγητή. Οι «συγκρούσεις» τους ήταν για μας άλλο ένα θέμα για προβληματισμό. Τελικά τι γυρεύουμε σε αυτή τη γη; Αλήθεια, γεννηθήκαμε απλώς για να δουλεύουμε; Πώς θα μπορούσε η ζωή μας να είναι πιο ζωντανή, βρε αδερφέ, ποιο ουσιώδεις; Πώς θα μπορέσουμε να ανοίξουμε φτερά και να γίνουμε από «κάμπιες» μιας ανούσιας κοινωνικοπολιτικής ζωής και μιζέριας σε «πεταλούδες» που χαίρονται τις ομορφιές του κόσμου; Πώς αυτός ο κόσμος θα επιβιώσει όλων τούτων των δεινών; Μα η γνώση είναι αυτή που κάνει τους ανθρώπους να ξεχωρίσουν από τα ζώα. Οι απαντήσεις είναι τόσο απλές αλλά τόσο σημαντικές, που μετά την παράσταση οι σκέψεις διογκώνονται και ο θεατής αρχίζει να βλέπει τον κόσμο με άλλα μάτια.

Φτάνει πια η μοιρολατρία, η καταστροφολογία, η θυματοποίηση! Η λύση βρίσκεται μπροστά μας. Θέλει πείσμα και υπομονή και η ζωή μας μπορεί να αλλάξει ρότα.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
rita03
Ταυτότητα παράστασης
Συγγραφέας: Willy Russell
Απόδοση: Λίλιαν Δημητρακοπούλου
Σκηνοθεσία: Δάνης Κατρανίδης
Πρωταγωνιστούν: Δάνης Κατρανίδης και Παναγιώτα Βλαντή
Επικοινωνία: Μαρκέλλα Καζαμία

Χώρος: ΠΟΛΗ Θέατρο: Φωκαίας 4 & Αριστοτέλους 87, Πλ. Βικτωρίας
Τηλέφωνο: 211 1828900
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 18:00, Πέμπτη στις 19:00, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00, Κυριακή στις 18:00
Διάρκεια: 120’ (με διάλειμμα)
 
Εισιτήρια: Κανονικό: 18 €
Μειωμένο: 13 € (Έως 18 ετών, φοιτητές και άνω των 65 ετών)
Ανέργων: 13 €
Πέμπτη και Σάββατο απόγευμα: Γενική είσοδος 15€
Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις
Parking Βικτώρια με 4 ευρώ (πλησίον του θεάτρου, Δεριγνύ 31 Τηλέφωνο parking: 21 0822 4462)
 

Θεατρικές Παραστάσεις