= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Το εγχειρίδιον του καλού κλέφτη
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Το εγχειρίδιον του καλού κλέφτη

 
   Η παράσταση αφηγείται το σύστημα εξουσίας της Antiqua (σ.υ.υ.: έχετε και το Antigua κατά νου). Είμαστε όλοι τελειόφοιτοι υποψήφιοι κλέφτες και έχουμε την τιμή να παρακολουθήσουμε μια διάλεξη ενός καταξιωμένου «συναδέλφου», ο οποίος εκτίει την ποινή του στις φυλακές της Adina.
 
egheiridion1966 
   Μια παράσταση από την ανάποδη λογική της ιδιοκτησίας… Εξάλλου, αυτό είναι και το μεγάλο ερώτημα. Η ιδιοκτησία προηγείται της κλεψιάς ή η κλεψιά της ιδιοκτησίας; Το κράτος έχει αναπτύξει ένα τέλειο σύστημα καταπολέμησης της διαφθοράς και της κλοπής, το έχει δηλαδή αναγάγει σε απόλυτο και αποκλειστικό του δικαίωμα. Όποιος άλλος θέλει να μοιραστεί μερίδιο από την πίτα θεωρείται υπόκοσμος και πρέπει να είναι έτοιμος να υποστεί τις συνέπειες.

   Οι άνθρωποι εκεί έχουν αποδεχτεί στωικά τους ρόλους τους και κάθε ένας από αυτούς ζει ανάλογα με το τι του έτυχε. Η βία είναι κομμάτι της καθημερινότητας και οι συγκρούσεις φυσικό επακόλουθό της. Οι φύλακες της, υπάλληλοι των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της, κάθε άλλο παρά την επανένταξη των κρατουμένων έχουν στον μυαλό τους. Η εξουσία που τους δίνεται από το κράτος, τον απόλυτο παντοκράτορα, λειτουργεί ως αφροδισιακό στο μυαλό τους και ασκούν τα καθήκοντά τους με μένος, υπερβάλλοντα ζήλο και προσήλωση.

   Ο υπόκοσμος λειτουργεί ως αντίβαρο στην ασφυκτική εξουσία του κράτους και το ισορροπεί. Όπως σε κάθε ολοκληρωμένο σύστημα που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και στον υπόκοσμο υπάρχουν διαβαθμίσεις και επίπεδα θέσεων. Οι κλέφτες δεν είναι στην ανώτατη βαθμίδα, εκτός από τον απατεώνα. Δεν πρέπει να συγχέουμε τις έννοιες του κλέφτη και του απατεώνα. Ο απατεώνας ανήκει στην ελίτ του υποκόσμου, είναι ας πούμε κάτι σαν λόρδος. Εκείνος με τεχνάσματα και επικοινωνιακά επιχειρήματα κλέβει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων και το πολυπόθητο «ναι» τους. Ο κλέφτης, από την άλλη πλευρά, απλώς οικειοποιείται κάτι που δεν είναι δικό του. Ανάμεσα σε κάθε κατηγορία υποκόσμου όμως δημιουργούνται υποκατηγορίες. Στους κλέφτες, για παράδειγμα, υπάρχουν οι τσαντάκηδες, οι πορτοφολάδες, οι διαρρήκτες κ.α. Κάθε υποκατηγορία έχει τους δικούς της νόμους που ακολουθεί και κώδικες ηθικής που υπακούει.
 
egheiridion1968

   Στο σεμινάριο της ευγενούς τέχνης της κλεπτικής που παρακολουθήσαμε, είδαμε όλα τα στάδια και τη διαμόρφωση κάθε βαθμίδας εξουσίας του κράτους και του παρακράτους που γιγαντώνει στους πρόποδες της εν λόγω χώρας. Είναι πλέον γνωστό και γίνεται από όλους αντιληπτό ότι αυτές οι δύο έννοιες είναι ταυτόσημες. Και όταν κράτος και παρακράτος ενώνονται, τότε η διαφθορά αντικαθιστά την έννοια της δικαιοσύνης και επικρατούν οι πανάρχαιοι νόμοι της ζούγκλας.

   Η απόδοση αυτού του εξαιρετικού αιρετικού κειμένου του Ηλία Πετρόπουλου είναι πραγματικά απολαυστική. Ο Αργύρης Παυλίδης υπήρξε άξιος εισηγητής της κλεπτικής και κέρδισε την προσοχή μας από την πρώτη στιγμή. Τον συνόδευε μια εκπληκτική παρουσίαση με τα υπέροχα και στοχευμένα σκίτσα της Δήμητρας Σπυρίδωνος, η οποία μάλιστα έχει δημιουργήσει πάνω από διακόσια πενήντα για την εν λόγω παράσταση (!), εύστοχες μουσικές επιλογές και την καταπληκτική ερμηνεία της Νικολέτας Κοτσαηλίδου.

   Ευχάριστη, γρήγορη και ανατρεπτική θεατρική πρόταση, για να περάσετε ένα όμορφο και ποιοτικό βράδυ. Σας την προτείνουμε και ελπίζουμε να μας εμπιστευτείτε. Μια πρόταση γεμάτη χιούμορ που μας δείχνει τον τρόπο να σκεφτόμαστε από την ανάποδη.

Καλή σας θέαση!
Χάρις Μολυβιάτη
 
egheiridion1967
 
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Δραματουργική Επεξεργασία-Σκηνοθεσία: Αργύρης Παυλίδης
Σκηνογραφία-Εικονογράφηση: Δήμητρα Σπυρίδωνος
Μουσική Σύνθεση-Επιμέλεια: Μάριος Ιβάν Παπούλιας
Σχεδιασμός Φωτισμού: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Σκηνοθεσία Μεταγλώττισης: Ακίνδυνος Γκίκας
Ηχογράφηση- Sound Design: Χρύσα Κούρεντα

Επεξεργασία Εικόνων: Βίκυ Σπυρίδωνος
Μοντάζ/ επεξεργασία ταινίας : IMAGINA Α.Ε.team Θανάσης Τάκης- Γαβριήλ Μελισσουργάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βασίλης Παπαγεωργίου
Βοηθός Σκηνοθέτη- Οργάνωση Παραγωγής: Δανάη Χριστοδούλου

Παίζουν:
ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ: Νικολέτα Κοτσαηλίδου
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Αργύρης Παυλίδης

Επικοινωνία για την παράσταση: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου
Παραγωγή: Λύχνος Τέχνης & Πολιτισμού

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Κάθε Τετάρτη στις 21:00

Διάρκεια: 90 λεπτά

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική Είσοδος :15 €
Φοιτητικό, Ανέργων, Άνω των 65, ΑμΕΑ: 8€

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
 Viva.gr
 Και στο ταμείο του θεάτρου «Μεταξουργείο»

Θέατρο Μεταξουργείο|| Ακαδήμου 14,Αθήνα||Τηλ. Επικοινωνίας : 210-5234382
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις