= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Δυο γυναίκες χορεύουν
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Δυο γυναίκες χορεύουν

 
   Μια παράσταση με επίκεντρο την ανθρώπινη μοναξιά, είτε ως φυσική εξέλιξη της ζωής, είτε ως βίαιο περιστατικό που παγώνει τον χρόνο. Δυο γυναίκες ξένες η μια με την άλλη, συναντιούνται τυχαία και χωρίς να το καταλάβουν αρχίζουν να συνδέονται στενά. Μια παράσταση η οποία, αν και διαδραματίζεται μέσα σε ένα δωμάτιο, αποτελεί παράθυρο στον κόσμο και στα ανθρώπινα συναισθήματα.
 
dyogynaikes05 
   Η Άννα Βαγενά υποδύεται μια ηλικιωμένη γυναίκα που έχει βρει συντροφιά και παρηγοριά στη συλλογή της από κόμικς. Η συλλογή της αυτή συμβολίζει για την ίδια τη νιότη της, τις στερήσεις και υποχωρήσεις στη ζωή της, καθώς και όλες εκείνες τις μικρές ανούσιες «βλακείες» που ομορφαίνουν τις ημέρες μας και μας δίνουν λόγο ύπαρξης. Για εκείνη η συλλογή αυτή είναι προσωπική της υπόθεση. Κανένας δεν πρέπει να την πειράζει ή να την αγγίζει, μοναχά η ίδια. Έχει δυο παιδιά, τα οποία έχουν φτιάξει τις οικογένειές τους, απορροφημένα από το σύγχρονο τρόπο ζωής που δεν αφήνει περιθώρια χρόνου για εκδρομές και επισκέψεις.

   Η Γιασεμί Κηλαηδόνη είναι μια νεαρή γυναίκα, η οποία έχει γνωρίσει τη ζωή μέσα από το πιο σκληρό της πρόσωπο. Στην προσπάθειά της να κρατηθεί και να τη νικήσει, κάνει κάποιες δουλείες περιστασιακές και προσπαθεί να έρθει στην ίδια τη συχνότητα με τον κόσμο που συναναστρέφεται. Είναι μια γυναίκα, πρώην δασκάλα σε δημοτικό, η οποία προσπαθεί κάθε μέρα να ξορκίσει τους δαίμονές της, να συγχωρέσει και να αποδεχτεί. Μόνη και εκείνη, μόνη και πληγωμένη μετά το χαμό του μονάκριβου παιδιού της.

   Η ρουτίνα και των δυο τους ανατρέπεται όταν η νεαρή γυναίκα προσλαμβάνεται από την κόρη της ηλικιωμένης προκειμένου να της καθαρίζει το σπίτι. Μέσα από συγκρούσεις και ξεσπάσματα, όπως συμβαίνει σε κάθε νέα αλλαγή των ισορροπιών, οι δυο αυτές γυναίκες καταφέρνουν να σπάσουν το φράγμα της σιωπής τους και ανοίγονται η μια στην άλλη. Σαν να απαλαίνει ο πόνος όταν έχεις κάποιον να το μοιράζεσαι. Μαζί θα χορέψουν υπό τις μελωδίες των τραγουδιών του Φρανκ Σινάτρα και του Ρόμπι Γουίλιαμς, στο δικό τους ευτυχισμένο ρυθμό, αλλά αυτή τη φορά θα έχουν η μια την άλλη για οικογένεια, φιλία και συντροφικότητα. Και ο δικός τους χορός θα είναι εύθυμος, ατελείωτος, λυτρωτικός σαν την κάθαρση στις αρχαίες τραγωδίες.

   Ένα έργο γεμάτο τρυφερότητα, χιούμορ και πικρία, ακριβώς όπως η ίδια η ζωή. Το κείμενο είναι έντονο και δυνατό, να γελάς φωναχτά και μετά να ανατριχιάζεις, να σωπαίνεις. Τα σκηνικά ήταν απλά, ένα σαλόνι ενός παλιού ζεστού σπιτιού, τα οποία δημιουργούσαν αίσθημα οικειότητας στο θεατή.

   Η Άννα Βαγενά συναισθηματική και στριφνή, όπως επιβάλλεται από το χαρακτήρα που υποδύεται, με ψυχολογικές διακυμάνσεις που σε τρελαίνουν και σε μαγεύουν. Με λίγα λόγια, απλά υπέροχη. Η Γιασεμί Κηλαηδόνη απόμακρη και άκαμπτη μέχρι την αποκάλυψη της τραγωδίας της, όπου καταφέρνει την κορύφωση του χαρακτήρα της με συναίσθημα και αξιοπρέπεια. Εξαιρετική και αντάξια παρτενέρ της μητέρας της, για την επιβεβαίωση του κανόνα «Το μήλο... κάτω από τη μηλιά...». Ο Νεμπόισα Μπράντιτς σκηνοθέτησε μια παράσταση εστιάζοντας στη δύναμη της ζωής και της επιλογής. Οι χαρακτήρες αναπτύχθηκαν στο σύνολό τους, χωρίς να μείνουν αναπάντητα ερωτήματα μέσα μας, αφήνοντάς μας στο τέλος βαθιά συγκίνηση χωρίς όμως ίχνος στεναχώριας.

   Μια θεατρική πρόταση για όλες τις ηλικίες που θα θυμάστε για καιρό, με μοναδικές ερμηνείες και ένα θεατρικό κείμενο του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ, το οποίο αξίζει να γνωρίσετε. Μην το χάσετε.

Καλή σας θέαση!
Χάρις Μολυβιάτη
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφέας : Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ ι Ζουρνέτ
Μετάφραση:Μεταφραστική ομάδα “Els De Paros” (Μαρία Χατζηεμμανούηλ, Δημήτριος Ψαρράς, Ιωάννης Μαντάς, Αλέξανδρος Μπαβέας)
Σκηνοθεσία: Nebojsa Bradic
Φωτισμοί : Μελίνα Μάσχα
Επικοινωνία : Άντζυ Νομικού
Παίζουν : Άννα Βαγενά, Γιασεμί Κηλαηδόνη
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έναρξη παραστάσεων : Κυριακή 9/12/2018
Ημέρες και ώρες παραστάσεων : Κυριακή στις 19:00, Δευτέρα 20:00 (λαϊκή απογευματινή) & Τρίτη στις 21:00.
Τιμές εισιτηρίων : 18ευρώ, 15ευρώ (λαϊκή απογευματινή κάθε Δευτέρα) και μειωμένο 12ευρώ (φοιτητές, άνεργοι, συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, πολύτεκνοι). Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ.
Κρατήσεις εισιτηρίων : Στο τηλέφωνο του θεάτρου, 210-5234382.
Προπώληση: www.viva.gr, τηλ. 11876.

ΘΕΑΤΡΟ «ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ»
dyogynaikes023 
 
Joomla Social by OrdaSoft!