Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Dream Story

 
   Στον έρωτα και στον πόλεμο δεν υπάρχουν κανόνες. Πόσο μάλλον στις ερωτικές σκέψεις και φαντασιώσεις… Εκεί όχι απλά δεν υπάρχουν κανόνες… Δεν είναι εφικτό να γεννηθούν καν! Ο Arthur Schnitzler έγραψε τη νουβέλα “Traumnovelle” (στα αγγλικά Rhapsody: A Dream Novel, αλλά και Dream Story) στα 1926. Ένα νεαρό ζευγάρι βιώνει φαντασιακά και πραγματικά κάτι που θα μπορούσε να περιγραφεί ως σεξουαλικός υπερβατισμός. Ίσως θα μπορούσε να αποδοθεί ως σεξουαλική καθωσπρέπει διαστροφή. Μπορούμε να παίζουμε με τις λέξεις μέχρι Δευτέρας Παρουσίας και πάλι λίγο θα μας φανεί. Η ουσία είναι ότι στο βιβλίο του Αυστριακού συγγραφέα αναγράφονται ιστορίες που θα ιντρίγκαραν οποιονδήποτε να τις κάνει παράσταση… ή ταινία. Ο Stanley Kubrick ήλθε το 1999 και δημιούργησε το “Eyes Wide Shut”, βασισμένο πάνω στην εν λόγω νουβέλα. Είκοσι χρόνια μετά καθόμαστε αναπαυτικά στις θέσεις του θεάτρου Πόλη, για να παρακολουθήσουμε τη θεατρική μεταφορά της νουβέλας.
 
dream1943

   Ο γιατρός είναι γοητευτικός και έχει μια πολύ όμορφη σύζυγο. Κάποια στιγμή εκμυστηρεύονται ο ένας στον άλλο πως διεγείρονται ερωτικά με άλλους ανθρώπους. Ο γιατρός αναφέρεται σε μία νεαρή γυναίκα, η σύζυγος σε ένα νεαρό άνδρα… Όταν το καθήκον καλεί, ο γιατρός επισκέπτεται έναν ασθενή του, ο οποίος ερωτοτροπεί και εκείνος… με το Χάρο… Φτάνει στο σπίτι του, ο ασθενής είναι ήδη νεκρός… Και στη συνέχεια ο γιατρός βρίσκεται στους δρόμους… περιφέρεται… Από ένα φίλο του μαθαίνει για ένα σπίτι που φιλοξενεί σεξουαλικά όργια. Θέλει να πάει. Θέλει να δει. Το αποφασίζει. Το κάνει. Και μπλέκει… και ξεφεύγει… και γυρίζει σπίτι του… Η κάθαρση είναι κοντά. Ίσως να είναι μαρτυρικό να ακούει τη σύζυγό του να μιλά για τις φαντασιώσεις της, ιδίως μάλιστα όταν εκείνος δεν περιλαμβάνεται σ’ αυτές, όμως η κάθαρση είναι κοντά.

   Ο Γιάννης Βούρος μας καλωσορίζει και αναφέρεται σε «Γενική πρόβα, παρουσία φίλων». Τον έχουμε ξαναδεί στη σκηνή και έχουμε λατρέψει τον τρόπο που κοινωνεί το ρόλο του, τον τρόπο που επικοινωνεί με τους άλλους ηθοποιούς, τον τρόπο που κλειδώνει πάνω στο χαρακτήρα που υποδύεται. Σε αυτή την παράσταση υπογράφει και τη σκηνοθεσία και είναι πραγματικά συγκινητικός και στους δύο ρόλους που επέλεξε. Έχει στήσει το έργο με αγάπη, με πάθος και με τρόπο που τιμά το συγγραφέα. Τα συναισθήματα είναι βαθιά και έντονα και το έργο απορροφά κάθε μόριο αέρα στη θεατρική αίθουσα.
 
dream1944

   Η Πολυξένη Μυλωνά είναι η σύζυγος. Όμορφη, θελκτική, προβληματισμένη, με έντονη σεξουαλικότητα και γεμάτη φαντασιώσεις που καιροφυλακτούν. Ο τρόπος που κινείται, που κάθεται, που ξαπλώνει… όλοι τους υποδηλώνουν ένα πλάσμα που δεν έχει χορτάσει τον έρωτα. Όχι όπως θα ήθελε τουλάχιστον. Είναι γλυκιά, είναι ζεστή, είναι ένα αεικίνητο κορίτσι που δεν θεωρεί την πραγματικότητα σπίτι του. Η ίδια ηθοποιός υποδύεται και άλλους χαρακτήρες και καταφέρνει να δώσει σε κάθε έναν από αυτούς μία μοναδική πινελιά. Τη δική της. Ο Πέρης Μιχαηλίδης υποδύεται και εκείνος ένα μπουκέτο χαρακτήρων, είναι παράλληλα ο αφηγητής της ιστορίας μας και ο άνθρωπος που περιγράφει όλα όσα θα θέλαμε να ακούσουμε ανάμεσα στους διαλόγους του ζευγαριού. Με το δικό του άνετο τρόπο, ενσαρκώνει ένα μάτσο διαφορετικούς ανθρώπους, χωρίς την παραμικρή δυσκολία. Πανέξυπνο και λειτουργικότατο το σκηνικό και εντυπωσιακοί οι φωτισμοί. Μαθαίνουμε με μεγάλη μας χαρά ότι το έργο ζητείται από το εξωτερικό και ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο. Το αξίζει άλλωστε… Και μόνο για το ευφυέστατο τελείωμα, το αξίζει. Σας ιντρίγκαρα; Πρόθεσή μου..

Κώστας Κούλης
 
dream1945
 
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία: Γιάννης Βούρος
Σκηνικά/ Κοστούμια: Έρση Δρίνη
Μουσική: Γιώργος Πούλιος
Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Επιμέλεια κίνησης: Φρόσω Κορρού
Βοηθός σκηνοθέτη: Τζούλη Σούμα
Βίντεο: Αναστασία Παπαθεοδώρου
Μακιγιάζ/ Κομμώσεις: Μαριάννα Λαβάζου
Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ
Εκτέλεση παραγωγής: « Όψις πολιτισμού»
 
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Βούρος, Πολυξένη Μυλωνά, Πέρης Μιχαηλίδης
 
dream1942
 
Info
Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00 | Διάρκεια: 75 λεπτά
Εισιτήρια: 15 ευρώ γενική είσοδος και 10 μειωμένο
Είδος Έργου: Ερωτικό Θρίλερ - Ακατάλληλο κάτω των 15 ετών
 
Πόλη Θέατρο
Φωκαίας 4 & Αριστοτέλους 87, Πλ. Βικτωρίας | Κρατήσεις στο 2111828900
Πρεμιέρα 18 Μαρτίου 2019
 
Joomla Social by OrdaSoft!