= Ανταπόκριση εξαιρετικής παράστασης: Dracula
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση εξαιρετικής παράστασης: Dracula

 
   Η υπόθεση λίγο-πολύ γνωστή από το βιβλίο του Μπραμ Στόκερ και την κινηματογραφική μεταφορά του το 1992, που έγινε θρύλος. Ο κόμης Δράκουλας είναι ο Βλαντ Δράκουλα, μέλος του Τάγματος των Δραγόνων. Ο ίδιος αποτελεί πλάσμα ενός κακού του οποίου οι ρίζες ξεκινάνε το έτος 1462, όταν επιστρέφει στο σπίτι του μετά τη νίκη του εναντίον των Τούρκων και έρχεται αντιμέτωπος με τη σκληρή αλήθεια ότι η πολυαγαπημένη του σύζυγος, Ελιζαμπέτα, αυτοκτόνησε. Τυφλωμένος από πόνο και μίσος για την αδικία απαρνείται το Θεό και ορκίζεται εκδίκηση, επικαλούμενος όλες τις δυνάμεις του σκότους.
 
dracula1946
   Έτος 1987… ο Τζόναθαν Χάρκερ αναλαμβάνει να επισκεφτεί τη Τρανσυλβανία προκειμένου να ταχτοποιήσει την ακίνητη περιουσία του Κόμη στο Λονδίνο, διότι ο συνεργάτης του δικηγόρος Ρένφιλντ έχει τρελαθεί επιστρέφοντας από το ταξίδι του στη Ρουμανία. Κατά την παραμονή του στο κάστρο, ο Κόμης ανακαλύπτει μια φωτογραφία της Μίνας, της αρραβωνιαστικιάς του Χάρκερ. Ο ίδιος φυλακίζει τον Χάρκερ, προσφέροντάς τον ως λάφυρο στις νύμφες του και ταξιδεύει προς το Λονδίνο προκειμένου να γνωρίσει τη Μίνα, η οποία είναι φτυστή με την αγαπημένη του Ελιζαμπέτα.

   Στο Λονδίνο ο Κόμης βιάζει και μετατρέπει τη Λούσυ, την αγαπημένη φίλη της Μίνας, σε βρικόλακα. Σκοπός του να εμφανιστεί νέος και δυνατός μπροστά στη Μίνα ώστε να την σαγηνεύσει. Η κατάσταση της Λούσι φέρνει στο Λονδίνο το Δρ. Βαν Χέλσινγκ. Εκείνος αναγνωρίζει στα σημάδια της Λούσι την παρουσία του Κόμη και αρχίζει ένα κυνηγητό προκειμένου να τον καταστρέψει. Δίπλα του στέκονται ο Χάρκερ, ο οποίος έχει δραπετεύσει και γνωρίζει το κακό που ο Κόμης μπορεί να προκαλέσει, ο Άρθουρ Χόλμγουντ, αρραβωνιαστικός της Λούσι και ο Δρ. Σιούαρντ, γιατρός της και ερωτευμένος μαζί της. Όλοι μαζί προσπαθούν να σώσουν την Μίνα αλλά και τους ανθρώπους από το κακό που σκορπάει ο Κόμης.
 
dracula1947
   Οι νύμφες του Κόμη, η Κατερίνα Αμπλιανίτη και η Χριστίνα Χαλκιά, μας εισαγάγουν σε ό,τι συνέβη κατά το παρελθόν και ό,τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια. Υπέροχη σκηνική παρουσία και από τις δύο. Ο Κόμης, Θανάσης Τσεκούρας, αν και μικροσκοπικός σε διάπλαση, κατάφερε να γεμίσει και να επιβληθεί στο χώρο. Ο Γιώργος Γεροντιδάκης, ως Τζόναθαν Χάρκερ, μας μετέφερε με ακρίβεια όλο το εύρος των συναισθημάτων του, φόβος και εγκλωβισμός στην αρχή, απόγνωση μέχρι τη δραπέτευση και αποφασιστικότητα να νικήσει το κακό που ήρθε αντιμέτωπος. Ως Μίνα, η Κατερίνα Σιγάλα. Εύθραυστη και μπερδεμένη, πιστή στις επιλογές της, ανήμπορη να αρνηθεί όσα νιώθει. Ως Ρένφιλντ ο Γιάννης Βενέτης, πραγματικά ανατριχιαστικός. Δρ. Στιούαρτ ο Κωνσταντίνος Λεβαντής και Δρ. Βαν Χέλσινγκ, ο Δημοσθένης Ελευθεριάδης. Συγκρούονται μεταξύ τους, αλλά σέβονται ο ένας τον άλλο βαθιά. Ο Πέτρος Νικολάου, ως Άρθουρ Χόλμγουντ, ο πιο τραγικός χαρακτήρας του έργου, βιώνει την απώλεια της αγαπημένης του δύο φορές. Τέλος, ως Λούσι, η Matwali-Κωνσταντίνα Κουτουλάκη. Κατά την προσωπική μου άποψη η πιο δυνατή παρουσία της παράστασης. Η ερμηνεία της ήταν καθηλωτική σε όλη την διάρκεια του έργου.
 
dracula1948
   Σκηνοθετικά η παράσταση είναι σκοτεινή και η ατμόσφαιρα γεμάτη μυστήριο. Εξαιρετική επιλογή μουσικής και φωτισμών, κατάφερε να αποδώσει την ατμόσφαιρα του Λονδίνου της εποχής. Άτυχη επιλογή γυμνού, ως προς την απόγνωση του φυλακισμένου Χάρκερ, πιο πολύ προκάλεσε αμηχανία παρά εξυπηρέτησε τον σκοπό της. Άτυχη επιλογή και η ερωτική σκηνή ανάμεσα σε Μίνα και Λούσι, η οποία δεν σύναδε με το έργο και το κείμενο. Έξυπνη και πρωτότυπη επιλογή της τοποθέτησης του χαρακτήρα του τρελού πλέον Ρένφιλντ, ο οποίος βρισκόταν μόνιμα στην σκηνή, εγκλωβισμένος σε ένα κελί να εκφράζει την σκέψη ή την παρουσία του Κόμη, γεμίζοντας τον χώρο με προσμονή και φόβο.

   Είναι μια παράσταση θρίλερ για τα θεατρικά δεδομένα. Ακόμα και αν κάποιος έχει δει την ταινία ή έχει διαβάσει το βιβλίο θα αναγνωρίσει ότι πρόκειται για μια πολύ καλή μεταφορά του στο σανίδι. Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων σας προτείνουμε να χαλαρώσετε, να βάλετε στη σίγαση τα κινητά σας και να προσπαθήσετε να μην ταράξετε τους νεκρούς…

Καλή σας θέαση!
Χάρις Μολυβιάτη
 
dracula1949
 
Συντελεστές
Δραματουργική απόδοση, Διασκευή, Σκηνοθεσία: Θοδωρής Ελευθεριάδης
Χορογράφος, Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Αμπλιανίτη
Σκηνικά: Θοδωρής Ελευθεριάδης
Κοστούμια: Βασιλική Μαλλή
Φωτισμοί: Γιώργος Φωκιανός
Μουσική: Βασιλική Μαλλή
Trailer: Βασίλης Χρηστίδης
Φωτογραφίες: Joseph Derdessi
Παραγωγή: Too Many Rules
Δημόσιες σχέσεις-Επικοινωνία: Κωνσταντίνος Πλατής
 
Διανομή
Δρακουλας: Θανάσης Τσεκούρας
Βαν Χέλσινγκ: Δημοσθένης Ελευθεριάδης
Τζόναθαν Χάρκερ: Γιώργος Γεροντιδάκης
Δρ. Σιούαρτ: Κωνσταντίνος Λεβαντής
Λούση: Matwali-Κωνσταντίνα Κουτουλάκη
Μίνα: Κατερίνα Σιγάλα
Άρθουρ: Πέτρος Νικολάου
Ρένφιλντ: Γιάννης Βενέτης
Νύφες του Δράκουλα: Κατερίνα Αμπλιανίτη, Χριστίνα Χαλκιά
 
dracula1950
 
Πληροφορίες
Παραστάσεις: Από 16 Μαΐου έως 02 Ιουνίου
 
Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Πέμπτη 16 Μαΐου στις 21:00
Παρασκευή 17 Μαΐου στις 21:00
Σάββατο 18 Μαΐου στις 21:00
Κυριακή 19 Μαΐου στις 21:00
Παρασκευή 24 Μαΐου στις 21:00
Σάββατο 25 Μαΐου στις 21:00
Κυριακή 26 Μαΐου στις 21:00
Παρασκευή 31 Μαΐου στις 21:00
Σάββατο 01 Ιουνίου στις 21:00
Κυριακή 02 Ιουνίου στις 21:00
 
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 15 €, Φοιτητικό-ανέργων: 10 €, Σ.Ε.Η : 5 €
Προπώληση: ticketservices.gr , tickets.public.gr , σε όλα τα καταστήματα PUBLIC , τηλεφωνικά στο 210.7234567 , εκδοτήριο Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 - Στοά Πεσμαζόγλου
Link προπώλησης: bit.ly/2UIS0rH
Πληροφορίες-κρατήσεις: Τηλ: 697 40 46 630
Διάρκεια παράστασης: 120’ με διάλειμμα
Facebook Page: bit.ly/2I9sGFa
 
 
Θέατρο «Χώρος»
Πραβίου 6-8 (Μετρό Κεραμεικός)
Facebook: Bit.ly/2WNQzpd
Τηλ: 697 40 46 630
Joomla Social by OrdaSoft!