= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Δον Κιχώτης
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Δον Κιχώτης

 
   O «Δον Κιχώτης» γράφτηκε το 1597 από το Δον Μιγκέλ Nτε Θερβάντες. Πρόκειται για ένα μεσήλικα καλόκαρδο ευγενή της επαρχίας, ο οποίος μια μέρα αποφασίζει να χριστεί ιππότης και ως τέτοιος ξεκινάει τις περιπέτειες του. Στο μυαλό του επικρατεί μια σύγχυση ή τρέλα, αλλά και μια ευγένεια, ένας ρομαντισμός. Η καρδιά του λαχταρά μια χωριατοπούλα, ο ίδιος την αναφέρει ως δεσποσύνη Δουλτσινέα, και για εκείνον συμβολίζει το ιδεατό, το ανεκπλήρωτο.

  Οι μάχες του Δον Κιχώτη είναι συνήθως καταδικασμένες και αστείες στα μάτια μας, όπως για παράδειγμα, οι γίγαντες που αντιμετωπίζει ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ανεμόμυλους. Είναι η τρέλα που κάνει τον ήρωα τόσο ξεχωριστό και αγαπητό, η αφέλειά του. Η απόφαση ενός ανθρώπου να αφήσει τη λογική και αφοσιωθεί πλήρως στο όνειρό του. Στην προκειμένη, να υπηρετήσει και να σώσει μια δεσποσύνη από το μάγο που την έχει πλανέψει, στηριζόμενος στον ιπποτισμό του που τόσο πολύ έχει εκλείψει. Σαν τον τρελό σε ένα χωριό, όπου μέσα από το παραλήρημά του μιλάει για τις πιο μεγάλες αλήθειες, αυτές που ο λογικός φοβάται να αρθρώσει.
 
donkihotis2014

   Στον αντίποδα του συναισθήματος βρίσκεται ο πιστός του υπηρέτης και ακόλουθος Σάντσο Πάντσα. Ο Πάντσα είναι γήινος και πρακτικός. Όσο ο αφέντης του χάνεται ανάμεσα στους κόσμους του μυαλού του, εκείνος αγωνιά για ένα κομμάτι ψωμί και μας επαναφέρει στα απτά ζητήματα της καθημερινότητας. Σε μια πιο επιδερμική προσέγγιση αυτοί οι δύο χαρακτήρες είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι, με μια ενδελεχή και ουσιαστική ματιά όμως, η αλληλεξάρτησή τους είναι φανερή και στηρίζεται στη βαθιά αγάπη που νιώθουν ο ένας για τον άλλο. Ο Σάντσο ακολουθεί τον αφέντη του και ας διαφωνεί μαζί του, από την πλευρά του ο Δον Κιχώτης ακολουθεί τις συμβουλές του Σάντσο όταν τα πράγματα δυσκολεύουν επικίνδυνα. Η περιπέτεια δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν έλειπε έστω ένας από τους δύο. Και οι δύο μαζί αντιπροσωπεύουν τη διπλή οντότητα της ανθρώπινης φύσης. Ο ένας είναι το πνευματικό κομμάτι, τα όνειρα, η ψυχή και η καρδιά και ο άλλος το σωματικό, το όχημά τους και ο εκφραστής τους.

   Ο Σάντσο συνεχώς προειδοποιεί το Δον Κιχώτη για τις αναποδιές και για την πραγματικότητα, μα ο ίδιος είναι ανήμπορος να δει ή να ακούσει και μπλέκει κάθε φορά σε καινούργια προβλήματα. Αποτέλεσμα της επιμονής του η μια κωμική κατάσταση να ακολουθεί την επόμενη, με κύριο αποδέκτη των δινών τον καημένο Σάντσο. Ένα έργο αριστούργημα και άκρως διδακτικό ως προς την αποδοχή της διττής μας φύσης.
 
donkihotis2015
   Το σκηνικό ήταν λιτό, χωρίς να αποσπάει την προσοχή από την υπόθεση του έργου και εξυπηρετώντας τις πολλές εναλλαγές των χώρων. Ο φωτισμός, τα κουστούμια και η μουσική δημιουργούσαν μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα και μας ταξίδεψαν σε μια εποχή μακρινή, ξεχασμένη και από τον χρόνο. Σκηνοθετικά δόθηκε προσοχή στις ερμηνείες και τους συμβολισμούς του έργου. Οι ηθοποιοί απέδωσαν το κείμενο με σεβασμό και αξιοπρέπεια, διατηρώντας το ύφος του κειμένου και της ποιητικής γραφής του. Οι ερμηνείες ήταν ολοκληρωμένες και μεστές. Τέσσερις άνθρωποι επί σκηνής με τους δύο να εμφανίζονται ως οι κεντρικοί ήρωες και τους υπολοίπους δύο να τους πλαισιώνουν, αλλάζοντας μορφές και ρόλους.

   Μια παράσταση στα όρια του ονείρου και της φαντασίας. Παρά τις αποτυχίες ή ακόμα και το χλευασμό από τρίτους, χωρίς μια ιδέα να πιστεύουμε και ένα όνειρο να προσπαθούμε να αγγίξουμε, ποιος ο σκοπός της περιπέτειας που ονομάζεται ταξίδι ή ζωή;

Καλή σας θέαση!
Χάρις Μολυβιάτη

Θέατρο Φούρνος
Μαυρομιχάλη 168
Παραστάσεις: Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 21:00
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 6460748
 
donkihotis2016
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Μιγκέλ ντε Θερβάντες
Σκηνοθεσία: Άγγελος Χατζάς
Σκηνικά: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας
Κοστούμια: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας
Μουσική: Βασίλης Χρηστακέας
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας

Παίζουν: Αργυρώ Λογαρά, Γιάννης Νικολάου, Διονύσης Ποταμίτης, Άγγελος Χατζάς

Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά

Τιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 12 ευρώ, Άνω των 65: 10 ευρώ, Φοιτητικό: 8 ευρώ, Άνεργοι, ΑΜΕΑ, ατέλειες: 5 ευρώ

Διάρκεια Παραστάσεων: Από το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 12 Απριλίου 2020
 
Φωτογραφίες: Αναστασία Λουκρέζη
Διασκευή: Άγγελος Χατζάς
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις