Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Διγενής Ακρίτης, στα όρια

 
   Ο Βασίλειος Διγενής Ακρίτης δεν είναι ένας τυχαίος ήρωας μιας περασμένης εποχής. Είναι ο πιο ξακουστός από όλους τους ήρωες των ακριτικών τραγουδιών. Αποτελεί σύμβολο ηρωισμού και ανδρείας. Ο πατέρας του, ο Μουσούρ, ήταν Σαρακηνός εμίρης, του Αμυρά της Συρίας. Αγάπησε τη γυναίκα του Ειρήνη και την έκλεψε. Παράλληλα ασπάστηκε το χριστιανισμό και έφερε όλη την οικογένειά του να εγκατασταθεί σε βυζαντινό έδαφος.
 
digenis213
 
   Η παράσταση «Διγενής Ακρίτης, στα όρια» είναι μια παραλλαγή του έπους του Διγενή Ακρίτα, η οποία βασίζεται στην απόδοση ενός έμμετρου ποιήματος του 11ου – 12ου αιώνα, αγνώστου συγγραφέα. Σε μια εποχή όπου ο φόβος κυριαρχεί και η υποταγή μας έγινε συνήθεια, τι πιο διαχρονικό και χρήσιμο από παραστάσεις ηθικής επαγρύπνησης και ατρόμητου δυναμισμού;

   Μια παρτίδα σκάκι ανάμεσα στο Διγενή Ακρίτη και το Θάνατο, ως οντότητα, υπό προϋποθέσεις φυσικά. Όσο θα παίζεται η παρτίδα στις σκιές, ο θνητός θα παραμένει ζωντανός και αν κερδίσει θα του χαριστεί η ίδια η ζωή. Μπορεί κανείς να νικήσει άραγε τον ίδιο το Χάροντα;

   Και όμως ο Διγενής Ακρίτης δεν διστάζει να τον προκαλέσει ξανά και ξανά. Με τόλμη, ζωντάνια και περισσή ανδρεία παρακολουθούμε τη ζωή του, τα κατορθώματά του από παιδί, τις μάχες και τον έρωτα για την ποθητή του. Μέσα από μια παράσταση, η οποία διατηρεί ανέπαφη τη δημώδη ελληνική μεσαιωνική γλώσσα του αυθεντικού κειμένου, γνωρίζουμε ξανά από την αρχή αυτό το χαρακτήρα - σύμβολο. Τα ανδραγαθήματά του περιλαμβάνουν τη μάχη του με δυο αρκούδες, ένα λιοντάρι, ένα δράκο και τριακόσιους ληστές που ήθελαν να κλέψουν την όμορφη γυναίκα του. Αποκαλύπτεται δε πως υπήρξε και λιγάκι άτακτος, αφού κοιμήθηκε με την αμαζόνα Μαξίμω, την οποία είχε νικήσει σε μάχη.
 
digenis212
   Η διασκευή που παρακολουθούμε από τη θεατρική ομάδα Gaff, αποδίδει με γρήγορο και έξυπνο τρόπο τα κατορθώματα, τις μάχες και τη ζωή του Διγενή Ακρίτη. Με λυρικότητα και χιούμορ και μια σκηνοθεσία που δεν γίνεται να σας αφήσει αδιάφορους, οι πρωταγωνιστές μεταμορφώνονται σε ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, προσδίδοντας στο σωματικό θέατρο μια άλλη διάσταση. Τρεις ραψωδοί υιοθετούν όλους τους ρόλους του έπους του Διγενή Ακρίτα και ατρόμητοι, όπως και ο ίδιος, τα βάζουν με τα θηρία της σκηνικής παρουσίας, της ερμηνείας και της μουσικής και τα δαμάζουν το ένα μετά το άλλο. Αν ο Διγενής μέσα από τους άθλους του κέρδισε την αιωνιότητα, τότε σίγουρα και η παράσταση αυτή κέρδισε τις εντυπώσεις και μια θέση στην καρδία μας. Με λιτά σκηνικά, απλά ρούχα, μόνο τρεις ηθοποιούς και μια ομάδα με φαντασία και διάθεση αρκούν για να κάνουν θαύματα.

   Και στο τέλος τόσο ωραίων και απλών θεατρικών παραστάσεων είναι να σκέφτεται κανείς πόσο «γλυκειὰ ἡ ζωή κι᾿ ὁ θάνατος μαυρίλα».
 
digenis214
   Δύο ακόμα παραστάσεις απομένουν, τη Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Ιανουαρίου, οπότε σπεύστε να την απολαύσετε και να γνωρίσετε και εσείς έναν ήρωα σύμβολο και κάποιους συντελεστές πολυμηχανήματα.

Καλή σας θέαση!
Χάρις Μολυβιάτη
 
Συντελεστές
Σκηνοθεσία/ Δραματουργική Επεξεργασία: Σοφία Καραγιάννη
Επιμέλεια Κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Διαμόρφωση Ηχητικού Τοπίου: Ρηνιώ Κυριαζή
Σκηνικός Χώρος - Κουστούμια: Σοφία Καραγιάννη, Βάσια Μίχα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βάσια Μίχα
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης
Σχεδιασμός Αφίσας: Βασίλης Σελιμάς
Δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Πασσάς, Αλέξανδρος Τούντας
 
digenis211
 
Πληροφορίες
Παραστάσεις: Από 10 Δεκεμβρίου έως 22 Ιανουαρίου, για 12 παραστάσεις
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη στις 21.15

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική Είσοδος: 12€
Φοιτητικό, ανέργων άνω των 65, ΑΜΕΑ): 10 €
Ατέλειες ηθοποιών: 5€
 
Θέατρο 104
Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα (μετρό Κεραμικός)
Τηλ. 2103455020
 
Προπώληση εισιτηρίων:
Viva.gr:
Διάρκεια παράστασης: 80’
Facebook Page: https://bit.ly/2r72LmY
Η θεατρική ομάδα Gaff επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Joomla Social by OrdaSoft!