Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Το Δέντρο του Οιδίποδα

 
   Ο μύθος της καταραμένης γενιάς των Λαβδακιδών ξετυλίγεται μπροστά μας, μέσα από μουσική και ένα πέπλο μυστηρίου.

   Πρώτα ήταν ο Κάδμος, ο πρώτος άνθρωπος που ήταν μαριονέτα στα χέρια των θεών. Οι θεοί διέταξαν τον Κάδμο και έφτιαξε τη Θήβα. Γενιά με γενιά ερχόμαστε στον κόσμο του Οιδίποδα και στο δράμα που προϋπήρξε και τον ακολούθησε.
 
oidip555
   Οι μύθοι διατηρούνται ατόφιοι χωρίς να εμβαθύνουν σε περιττές λεπτομέρειες, δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε τραγωδία να εξελιχθεί και να ολοκληρωθεί.

   Ο Οιδίποδας σκότωσε τη Σφίγγα απαντώντας στο γρίφο της και έγινε βασιλιάς της Θήβας.

«Ποιο ον το πρωί στέκεται στα τέσσερα, το μεσημέρι στα δύο και το βράδυ στα τρία;».
«Ο Άνθρωπος! Στην αρχή της ζωής του κινείται στα τέσσερα, στο τελείωμά της στα τρία, με την βοήθεια του μπαστουνιού, ενώ στο μεσοδιάστημα κινείται με σιγουριά στα δυο».
 
oidip556
   Ο Οιδίποδας και ο Λάιος, η Αντιγόνη με τον Κρέοντα, ο Ετεοκλής και η διαμάχη του με τον Πολυνίκη. Μέσα από τους χαρακτήρες και τις αντιπαλότητές τους έρχονται στην επιφάνεια ηθικά διλήμματα που ακόμα μέχρι σήμερα ακούγονται επίκαιρα.

   Η αποκάλυψη της αλήθειας και το κόστος που είναι ο καθένας διατεθειμένος να πληρώσει. Το αίσθημα του δικαίου και τα όρια που θέτει ο οποιοσδήποτε προκειμένου να το αποδώσει. Η έννοια της αγάπης και του μίσους και της αμετάκλητης δύναμής του. Και φυσικά η έννοια της οικογένειας, της εστίας και της αλληλοϋποστήριξης. Όλα ανθίζουν και όλα μαραίνονται. Και αυτή είναι η τραγικότητα της ζωής του ανθρώπου που το έργο τονίζει. Πόσο θαυμάσιο ον να δημιουργεί και να χτίζει. Πόσο αποτρόπαιο τέρας να σκοτώνει και να καταστρέφει.
Ο Κώστας Γάκης χρησιμοποιώντας δέντρο από σχοινιά, μετέτρεψε τους ηθοποιούς σε ακροβάτες ενός ανθρώπινου τσίρκου, προσφέροντας στους θεατές έντονες εικόνες και συμβολισμούς. Οι κινήσεις τους, ο τόνος της φωνής τους και το εξαιρετικό τέχνασμα Flash Back ανάμεσα στις ιστορίες κράταγε το ενδιαφέρον του κοινού αμείωτο και πρόσφερε συνοχή στο έργο.
 
oidip557
   Ο Κωνσταντίνος Μπίμπης ήταν ο Οιδίποδας. Ήταν θαρρείς σαν τον κορυφαίο του χορού. Ο ίδιος απέδειξε ότι είναι ένας ταλαντούχος ηθοποιός με πολλές δυνατότητες.

   Η Μυρτώ Γκόνη ήταν η Ιοκάστη… Κατά την άποψή μου η ερμηνεία της ήταν συγκλονιστική. Μάνα και ερωμένη. Υποστηρικτική όσο είναι μια σύζυγος, παρηγορητική σαν μητέρα στο παιδί της. Το συναίσθημα ήταν πάντα όσο μοιρασμένο θα περίμενε κανείς και η τραγικότητά της τόση ώστε να σε ανατριχιάσει.

   Η Αθηνά Μουστάκα ήταν η Αντιγόνη. Άλλη μια παρουσία που ξεχώρισε μπροστά. Φρέσκια και θαρραλέα. Υποστήριξε τα πιστεύω της με ωριμότητα σοφού και χάρισε στιγμές συναισθήματος μικρής κοπέλας.

   Όλος ο υπόλοιπος θίασος (Μάρα Δαρμουσλή, Σταύρος Λιλικάκης, Κώστας Λώλος, Κώστας Μαγκλάρας, Ανθή Φουντά) είχε ένα μέτρο και έναν εσωτερικό αυτοέλεγχο στο παίξιμό του. Η ομάδα ονομάζεται ΙΔΕΑ και φαίνεται ότι τα μέλη που την αποτελούν θέλουν να ξεχωρίζουν και να εξελίσσονται. Η προσπάθειά τους είναι ομαδική και δουλεμένη.
 
oidip558
   Η μουσική παίχτηκε ζωντανά από τον Κώστα Γάκη, που είναι και ο δημιουργός της και από τον Κώστα Λώλο στο βιολί. Έδεσε εξαιρετικά με την παράσταση και της πρόσφερε μια συναυλιακή ατμόσφαιρα, χωρίς την οποία το έργο ίσως και να έχανε λιγάκι από την μαγεία του.

   Αποτελεί λοιπόν μια φρέσκια πρόταση των κλασσικών τραγωδιών. Βασίζεται στο σωματικό θέατρο, διατηρώντας το μέτρο και τις ισορροπίες των κλασσικών κειμένων.

   Είναι μόνο για τέσσερις παραστάσεις και απομένουν άλλες τρεις. Θα σας πρότεινα να μην το αφήσετε να σας ξεφύγει.

Χάρις Μολυβιάτη

Για 4 μόνο παραστάσεις 2, 9, 16 και 23 Οκτωβρίου

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης
Κείμενο: Ομάδα Ιδέα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ίριδα Κανδρή
Μουσική Σύνθεση: Κώστας Γάκης
Live Μουσική: Κώστας Γάκης και Κώστα Λώλος
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Εικαστική Επιμέλεια: Βασιλική Σύρμα
Δ/νση Παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης
Παραγωγή: K2L Άλφα . Ιδέα Ε.Ε

Ερμηνεύουν: Γάκης Κώστας, Γκόνη Μυρτώ, Δαρμουσλή Μάρα, Λιλικάκης Σταύρος, Λώλος Κώστας, Μαγκλάρας Κώστας, Μουστάκα Αθηνά, Μπιμπής Κωνσταντίνος, Φουντά Ανθή
 
Θέατρο Άλφα Ιδέα
Διεύθυνση: 28ης Οκτωβρίου 37, Αθήνα 104 32
Ώρες: 21:00

Τηλέφωνο: 21 0523 8742
Εισιτήριο : 15€
 

Θεατρικές Παραστάσεις