Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Δεν τη γνώρισα ποτέ

 
   Ο Άλκης Τσαλίκης γράφει, σκηνοθετεί και ερμηνεύει ένα έργο για την μοναχικότητα της ανθρώπινης φύσης και τον πόνο που προκαλεί η εξάρτηση από τον έρωτα. Συναντάμε τον ήρωα – Αντώνη - δέσμιο σε ένα κλουβί ψυχιατρικής κλινικής, να παραμιλάει με ό,τι και όποιον μπορεί να του κρατήσει συντροφιά. Εκείνη είναι πάντα μέσα στο μυαλό του, άλλοτε τρυφερή και με κατανόηση, άλλοτε θυμωμένη να το δικάζει και να τον καταδικάζει σε αιώνιο μαρτύριο.
 
dentingnorisa1967

   Μέσα από τραγούδια, ξεσπάσματα και παιχνίδια φαντασίας, γινόμαστε κοινωνοί μιας αφήγησης καρδιάς για την ώρα που ο άνθρωπος αυτός έφτασε στο σημείο μηδέν και πέρασε στην αντίπερα όχθη. Οι απογοητεύσεις, οι αποτυχίες και η ανημποριά να αντιδράσει στην ώρα του, τον έκανε έρμαιο της απόγνωσης.

   Όλα τα έχασε στη ζωή και εκείνη - η δική του Σοφία - τον εγκατέλειπε στην πιο άσχημη στιγμή του ή τουλάχιστον αυτή ήταν η αρχική της πρόθεση. Ο άνθρωπος που ερωτεύθηκε, που αγάπησε και παντρεύτηκε προσπάθησε να τον αφήσει μόνο του. Στο μυαλό του δεν υπήρχε άλλη λύση. Έπρεπε να βρει έναν τρόπο να παγώσει τον χρόνο, ή τουλάχιστον να μην έχει άλλες απώλειες. Και αν όλα μέχρι σήμερα δεν τα όριζε ο ίδιος, αλλά τυχαία γεγονότα ή αποφάσεις τρίτων, την οικογένειά του θα κατάφερνε να την κρατήσει ενωμένη. Ακόμα και σε αυτό όμως στάθηκε άτυχος και τώρα, με δεμένα χέρια, προσπαθεί να βρει την άκρη του νήματος. Άραγε την γνώρισε ποτέ του τη Σοφία; Ακόμα και στη δική του θάλασσα, στο μέρος όπου ξαποσταίνει η σκέψη του, εκείνη εμφανίζεται σαν άγρια φουρτούνα για να ταράξει την ηρεμία του μυαλού του. Πάντα της θέτει ερωτήματα και πάντα εκείνη τα αφήνει αναπάντητα. Άραγε την γνώρισε ποτέ του τη Σοφία;

   Μια παράσταση για τη σύνδεση του χρόνου και του αθέατου με το πραγματικό. Οι θάνατοι είναι μέσα μας, η ζωή συνάμα. Όταν φωλιάζει ο πόνος και η αγάπη γίνεται τρέλα, ο φόβος της εγκατάλειψης φαντάζει πελώριο βουνό. Πόσο εύκολο είναι να καταλαγιάζει κανείς την ορμητικότητα του πάθους;

   Η Ελίζα Σπηλιοπούλου είναι η Σοφία. Εμφανίζεται στην σκηνή με ποικίλα πρόσωπα, άλλοτε σαν ανάμνηση, άλλοτε σαν ερινύα. Υπάρχουν στιγμές που είναι τρυφερή και στιγμές που γίνεται θηρίο έτοιμη να κατασπαράξει. Η Εβελίνα Ξαρχάκου είναι η νοσοκόμα. Αντιπροσωπεύει περισσότερο την αδιαφορία των ανθρώπων προς τον πόνο του άλλου. Δεν την νοιάζει ο ασθενής, ούτε και να τον κατανοήσει είναι σε θέση, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να φάει όσο περισσότερο μπορεί. Και οι δυο κοπέλες στάθηκαν στους ρόλους τους με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Δημιουργούσαν ένα αίσθημα απόκοσμο και η παρουσία τους τόνιζε τη μοναχικότητα του Αντώνη.
 
dentingnorisa1966

   Ο Άλκης Τσαλίκης, ως Αντώνης, έδωσε μια ερμηνεία αξιομνημόνευτη. Οι ψυχολογικές του διακυμάνσεις ήταν ανατριχιαστικές. Τα περάσματα στην αφήγησή του, από την παιδική του ηλικία στην παράνοια του σήμερα, καθήλωσαν το κοινό. Μέσα στο κείμενό του κατάφερε να αγγίξει όχι μονάχα το θέμα του έρωτα, αλλά ζητήματα της εποχής, όπως η έλλειψη της ενσυναίσθησης και η σιωπή που απλώνεται ανάμεσα στους ανθρώπους και στα λοιπά έμβια όντα.

   Υπέροχη μουσική επένδυση και εξαιρετικοί φωτισμοί, ενίσχυαν ή αποφόρτιζαν την ένταση της σκηνής αναλόγως. Σκηνικά παγωμένα και σκοτεινά, ακριβώς όπως θα φανταζόταν κάποιος ένα δωμάτιο μιας ψυχιατρικής κλινικής. Μια μονάχα παράσταση απέμεινε και σας καλούμε να σπεύσετε να την παρακολουθήσετε.

Καλή σας θέαση!
Χάρις Μολυβιάτη

Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ
Αλκμήνης 8, Γκάζι, Αθήνα  
Τηλ.: 210-3428650
 
Συγγραφέας: Άλκης Τσαλίκης
Σκηνοθέτης: Άλκης Τσαλίκης
Ηθοποιοί: Άλκης Τσαλίκης, Ελίνα Σπηλιοπούλου, Εβελίνα Ξαρχάκου

Συντελεστές:
Σκηνικά: Εβελίνα Ξαρχάκου
Κοστούμια: Ελίνα Σπηλιοπούλου
Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης

Παραγωγή: ΑΛΚΜΗΝΗ
26 Ιανουαρίου 2019 - 30 Μαρτίου 2019
Κάθε Σάββατο στις 21:30
Διάρκεια: 70'
Διάλειμμα: Όχι

Εισιτήρια:
Γενική είσοδος 12 ευρώ, μειωμένη 8 ευρώ
Joomla Social by OrdaSoft!