Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Δείπνο ηλιθίων

 
   Η εξαιρετική κωμωδία του Francis Veber ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Κάππα, σε σκηνοθεσία του Σπύρου Παπαδόπουλου. Μια κωμωδία χαρακτήρων που πυροδοτούν καταστάσεις άλλοτε αστείες, άλλοτε στενάχωρες και σίγουρα αμήχανες.
 
deip555a
   Με δυο λόγια η ιστορία μας αναφέρεται σε έναν εύπορο μεγαλοεκδότη, τον Πιερ Μπροσάν, που θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να τα έχει μονά ζυγά στα χέρια του. Έχει την τέλεια γυναίκα, την παρορμητική ερωμένη, κάποιους σπάνιους πίνακες, αρκετά μετρητά και περίσσεια υπεροψία. Ο ίδιος και η παρέα του κάθε εβδομάδα οργανώνουν ένα δείπνο. Ένα δείπνο αλλιώτικο από τα συνηθισμένα. Κάθε μέλος της παρέας οφείλει να συνοδεύεται από έναν εκλεκτό «ηλίθιο». Μέσα σε αυτό το δείπνο νικητής της βραδιάς είναι αυτός που θα προσκομίσει τον μεγαλύτερο «ηλίθιο».

   Το βράδυ που τα φώτα της αυλαίας θα στραφούν πάνω στον κύριο Μπροσάν, πολλά από τη ρουτίνα της ζωής του θα αλλάξουν πορεία. Στη ζωή του θα εισβάλλει ο Φρανσουά Πινιόν, ο γλυκύτατος «ηλίθιος» συνοδός του για το δείπνο. Όμως το δείπνο απόψε θα αναβληθεί. Ο κύριος Μπροσάν πάσχει από λουμπάγκο και είναι αδύνατον να παραβρεθεί. Όπως ήταν φυσικό, παρέλειψε να ενημερώσει εγκαίρως τον καλεσμένο του και έτσι εκείνος βρέθηκε στο σπίτι του και εισχώρησε στη ζωή του.
 
deip557a
   Ένα έργο που θέτει στο κέντρο τις ανθρώπινες σχέσεις. Πώς οι πράξεις μας επηρεάζουν τους γύρω μας. Πώς η έπαρση καταστρέφει τους ανθρώπους εκ των έσω. Πότε νιώθουμε τεράστιοι ενώ είμαστε μικροί έως διάφανοι. Μια σκληρή απάντηση στο ενήλικο bullying, σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν και στα ιδανικά της επιφάνειας.

   Ο Σπύρος Παπαδόπουλος είναι ο κύριος Φρανσουά Πινιόν. Ένας ρόλος γνώριμος για τον ίδιο. Αφοπλιστικά ειλικρινής, αφόρητα αγαθός και συναισθηματικός μετατρέπει την έννοια της βοήθειας σε θανάσιμο αμάρτημα. Αν και βλέπουμε ερμηνευτικά τεχνάσματα από τα παλιά, αποφεύγει την επανάληψη και επιστρέφει ανανεωμένος. Μέσα από την καθαρή του ματιά καταφέρνει να τονίσει το κείμενο και να επικοινωνήσει τα μηνύματα του έργου στο κοινό. Αποφεύγει τις υπερβολές τόσο στον ίδιο, όσο και στους συμπρωταγωνιστές του και διατηρεί έναν σταθερό ρυθμό.

   Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης είναι ο Πιερ Μπροσάν. Καταφέρνει να μην γίνει αντιπαθής, αν και καλομαθημένος με «ηλίθια» υπεροψία. Αντιλαμβάνεται το πάθημά του και γίνεται ο δεκτικός μαθητής της ιστορίας. Στο τέλος της νύχτας μετράει απώλειες και αλλάζει επί της ουσίας όλη του την κόσμο-θεωρεία. O Δημήτρης Μαυρόπουλος υποδύεται τον εφοριακό-λαγωνικό. Έρχεται να βοηθήσει και βρίσκεται προ εκπλήξεως σε καταστάσεις που ο ίδιος ενδεχομένως να χρειαστεί βοήθεια. Ήρεμος και με ματιά άγρυπνη, ψάχνει και βρίσκει όσους προσπαθούν να ξεγελάσουν την εφορία, ακόμα και όταν η ζωή του ανατρέπει τις ισορροπίες του. Απλά απολαυστικός.
 
deip558a
   Στους υπόλοιπους ρόλους συναντάμε τους Βασίλη Ρίσβα ως φίλο, που αν και παθών και προδομένος από τον κύριο Μπροσάν, είναι πρόθυμος να το συγχωρέσει και να το βοηθήσει. Η Ξανθή Γεωργίου υποδύεται την κυρία Μπροσάν, αγέρωχη στη θέση της και εξαιρετικά αποφασισμένη να δώσει τέλος στις καταστάσεις που παρά τα συναισθήματά της, δεν μπορεί να ανέχεται άλλο πια. Η Άννα Μενενάκου, θυελλώδης, παρορμητική ερωμένη, έτοιμη να παραδοθεί στον έρωτα και στη στιγμή. Προσφέρουν και οι δυο τους με επιτυχία τη γυναικεία οπτική σε ένα έργο που εξελίσσεται στο κύριο μέρος του μεταξύ των ανδρών.

   Φυσικά δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο ωραίο σκηνικό, το σαλόνι στο εσωτερικό του σπιτιού του κυρίου Μπροσάν, που ανήκει στην Αθανασία Σμαραγδή. Το κείμενο, σε μετάφραση της Νικολέτας Κοτσαηλίδου, δεν αφήνει κενά στην υπόθεση και δημιουργεί ρυθμό και ροή σε όλη την διάρκεια της παράστασης. Φωτισμοί και κουστούμια από τους Χρήστο Τζιόγκα και Νικόλ Παναγιώτου αντίστοιχα, ολοκληρώνουν μια καλά δεμένη παράσταση.

   Εκατό λεπτά γέλιου και σκέψης για όσους αδικήσατε ή σας αδίκησαν κάποια στιγμή στη ζωή σας. Με ωραία μηνύματα μια ευχάριστη θεατρική επιλογή που θα σας διασκεδάσει προβληματίζοντάς σας αλλά χωρίς να βαρύνει την ψυχή σας.

Χάρις Μολυβιάτη
 
Οι συντελεστές
Σκηνοθεσία: Σπύρος Παπαδόπουλος
Μετάφραση: Νικολέτα Κοτσαηλίδου
Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή
Κοστούμια: Νικόλ ΠαναγιώτουΦωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Οι ηθοποιοί:
Σπύρος Παπαδόπουλος, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Βασίλης Ρίσβας, Αννα Μενενάκου, Χρήστος Σπανός, Ξανθή Γεωργίου και ο Δημήτρης Μαυρόπουλος

Τετάρτη 19.00, Πέμπτη, Παρασκευή 21.00, Σάββατο, Κυριακή 18.00 και 21.00
ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΠΠΑ
Κυψέλης 2, Κυψέλη, 210-8831068
 

Θεατρικές Παραστάσεις