= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Dark Romance + Edgar Allan Poe
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Dark Romance + Edgar Allan Poe

 
   Μια πολυεστιακή παράσταση-φόρος τιμής στον ποιητή και πεζογράφο Έντγκαρ Άλλαν Πόε και στην περίοδο του ρομαντισμού. Η παράσταση εξελίχθηκε σε τρία διαφορετικά στάδια υπό την μορφή ντοκιμαντέρ, δραματοποίησης κειμένων και χορογραφίας, με κύριο άξονα το “Κοράκι”, αλλά και αναφορές σε άλλα κείμενά του.
 
dark563

   Πρώτη επαφή με το κίνημα του ρομαντισμού γίνεται από το φουαγιέ, όπου η ιστορικός τέχνης, Μαρία Αθανασέκου, επεξηγεί στο κοινό την εποχή που έζησε και επηρεάστηκε ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε. Μια περιήγηση σε γνωστούς πίνακες σταθμούς της εποχής, μας εντάσσει στο πνεύμα της και στην εύθραυστη ψυχολογία του.

   «Ο θάνατος του Μαρά» από το Ζακ-Λουί Νταβίντ, «Η σχεδία της Μέδουσας» του Γάλλου ρομαντικού ζωγράφου Ζαν-Λουί-Τεοντόρ Ζερικώ, «Το κάρο του σανού» του Τζον Κόνσταμπλ, «Ο Εφιάλτης» του Γιόχαν Χάινριχ Φίσλι, «Ο Παλαιός των ημερών» του Ουίλλιαμ Μπλέηκ, «Ο Κρόνος καταβροχθίζει το γιο του» του Φρανθίσκο Γκόγια, «Το Τουρκικό Λουτρό» του Ζαν Ωγκύστ Ντομινίκ Ενγκρ, ο «Οδοιπόρος επάνω από τη θάλασσα της ομίχλης» και ο «Είσοδος σε κοιμητήριο» του Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ, είναι κάποια από τα έργα που ανακαλύψαμε μόλις λίγα λεπτά πριν εισχωρήσουμε στην αίθουσα. Ο ρομαντισμός είναι μια εποχή όπου η ζοφερότητα, η μοναξιά, η θλίψη και η απόγνωση ήταν τα κύρια συναισθήματα που την κατέκλυζαν. Επίσης όμως την κυρίευε και το πάθος, ο αισθησιασμός και η προσμονή. Στον πίνακα «Το Τουρκικό Λουτρό» του Γάλλου ζωγράφου Ζαν Ωγκύστ Ντομινίκ Ενγκρ, είναι σα να παρακολουθούμε μέσα από την κλειδαρότρυπα. Μέσα από τα έργα του ρομαντισμού παρατηρούμε μια έντονη αυταρέσκεια και έπαρση του ανθρώπου, που είναι καταδικασμένος να παλεύει μέσα του την αδικία, τη μοναξιά και το θάνατο. Παράλληλα υπάρχει και έντονος θαυμασμός προς την Ανατολή και τη γυναικεία παρουσία (Οριενταλισμός). Στον ρομαντισμό η ερώτηση κλειδί είναι «Πώς νιώθεις;» σε αντίθεση με το νεοκλασικισμό, που η ερώτηση διαμορφώνεται σε «Τι βλέπεις;». Αισθήσεις και ακραία συναισθήματα λοιπόν είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της εποχής που ο Πόε έγραψε το έργο του.
 
dark564
   Βαίνοντας προς το κύριο μέρος της παράστασης, το σκηνικό που αντικρίζουμε είναι λιτό και πολύ ατμοσφαιρικό. Μια πολυθρόνα και ένα τραπέζι αρκεί για την εξέλιξή της. Την παράσταση συμπλήρωναν βίντεο – ντοκιμαντέρ αναφερόμενα στο χρονικό της εποχής του ρομαντισμού, με κύριο σκοπό την ανάδειξη των χαρακτηριστικών στοιχείων του.

   Ο Ηλίας Γκογιάννος μεταμορφώθηκε σε Έντγκαρ Άλλαν Πόε και απήγγειλε τα κείμενά του απευθυνόμενος στην αγαπημένη του Βιργινία (Ξανθή Ταβουλαρέα), που έχασε μόλις δύο χρόνια μετά το γάμο τους. Η δραματοποίηση των κειμένων και η αφήγησή τους ήταν εξαιρετική και από τους δύο ηθοποιούς, οι οποίοι φάνηκε να έχουν μελετήσει καλά τόσο τον ίδιο τον ποιητή, όσο και την εποχή που έζησε εκείνος. Η performer Ευγενία Σιγαλού συμπλήρωνε την αφήγησή τους με τις χορευτικές της φιγούρες, προσδίδοντας πόνο και συναίσθημα. Τέλος, όλη η παράσταση ήταν ντυμένη μουσικά από το Νίκο Μαϊντά, ο οποίος μελοποίησε και τραγούδησε τα έργα που παρουσιάστηκαν.

   Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της παράστασης μεταβήκαμε ξανά στο φουαγιέ για να παρακολουθήσουμε ένα τελευταίο βίντεο αναφορικά με το κοράκι ως σύμβολο εποχής και την ανάλυση της φράσης «ΠΟΤΕ ΠΙΑ», που διαρκώς επαναλάμβανε στο ποίημα του Πόε. Η μετάφραση του ποιήματος «The Raven» είναι του Γιώργου Βαρθαλίτη.

   Μια παράσταση θεατρική και ταυτόχρονα ενημερωτική, η οποία για τους λάτρεις του μεγάλου ποιητή και τους θαυμαστές του κινήματος του ρομαντισμού, δεν θα πρέπει να χαθεί.

Καλή σας θέαση!
Χάρις Μολυβιάτη
 
dark565
 
Κείμενα: Δρ Μαρία Αθανασέκου , Edgar Allan Pοe (μτφρ. Γιώργος Βαρθαλίτης)
Σκηνοθεσία: Ξανθή Ταβουλαρέα
Βοηθός σκηνοθέτη: Βαρβάρα Πεντζερίδου
Ξενάγηση στο κίνημα του ρομαντισμού - επιλογή έργων Τέχνης: Δρ. Μαρία Αθανασέκου
VIdeo Art: Ζουάν Κούρτις
Φωτογράφος: Κωνσταντίνος Γρίβας
Σύνθεση - Ερμηνεία: Νίκος Μαϊντάς
Χορογράφος - Υπεύθυνος Κίνησης: Μαρίζα Βινιεράτου
Έντγκαρ Άλλαν Πόε: Ηλίας Γκογιάννος
Χορός-Performance: Ευγενία Σιγαλού
Απαγγελία: Ξανθή Ταβουλαρέα
 
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30 στο θέατρο Κνωσός (Πατησίων 195 και Κνωσού 11 Πλατεία Αμερικής ).
Πρεμιέρα 6 Νοεμβρίου
Γενική είσοδος: 12€ /
Προπώληση Viva.gr και στο ταμείο -Ανέργων - Φοιτητικό 10 €-
ΑΜΕΑ: δωρεάν
Joomla Social by OrdaSoft!