= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Οι δανειστές
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Οι δανειστές

 
   Οι σχέσεις είναι ένα συνονθύλευμα εμπειριών και συναισθημάτων. Όλοι οι άνθρωποι αποτελούν ένα μίγμα από όσα έχουν ζήσει. Πρώτα είναι η σχέση με τους γονείς μας και σιγά - σιγά κάθε άνθρωπος που ερχόμαστε σε επαφή γράφει μέσα στο κουβάρι μας. Κάποιοι άνθρωποι είναι ανεξίτηλοι στο χρόνο και κάποιοι άλλοι ξεθωριάζουν στην πρώτη βροχή.
 
daneistes06
   Η ιστορία μας εξελίσσεται μέσα σε ένα ξενοδοχείο στο Βόρειο Πόλο και διαπραγματεύεται αυτό ακριβώς το θέμα των ανθρώπινων σχέσεων. Στην πρώτη σκηνή συναντάμε δυο άντρες που κάνουν παρέα. Συζητάνε, εξομολογούνται και εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται με την πρώτη ματιά. Τα φαινόμενα όμως πολλές φορές εξαπατούν.

   Στη συζήτηση υπάρχει έντονα σαν σκιά το όνομα και η παρουσία μιας γυναίκας, της Τέκλας. Ο Άντολφ είναι παντρεμένος μαζί της και εντελώς παραδομένος στην ακαταμάχητη γοητεία της, αρκετά νεότερός της, την έχει κατά κάποιο τρόπο θεοποιήσει. Ο Γκούσταβ από την άλλη πλευρά, έρχεται ως άγνωστος επισκέπτης και παρακολουθεί το ζευγάρι από κοντά. Κερδίζει την εμπιστοσύνη του Άντολφ και με μεθοδικότητα και υπομονή αποκτάει και εκείνος ένα μερίδιο στην ταραγμένη του ισορροπία. Ο Άντολφ είναι καλλιτέχνης-ζωγράφος και αρκετά εύθραυστος, παραδόθηκε στον έρωτά του για την Τέκλα άνευ όρων και τώρα νιώθει ανασφαλής και φοβισμένος. Άδειος από την αγάπη που πιστεύει ότι προσέφερε αλλά δεν πήρε σε ανάλογο βαθμό, άδειος από την έμπνευσή του που τον έχει εγκαταλείψει και ανήμπορος να ζωγραφίσει πλέον. Η Τέκλα είναι μια γυναίκα όμορφη, έμπειρη, που συνεχώς της αρέσει να αναπτύσσεται, να κυριαρχεί και να κυριαρχείται. Έχοντας στο βιογραφικό της δύο γάμους και ένα διαζύγιο, λειτουργεί με τους ανθρώπους της ως ξενιστής, απορροφώντας από αυτούς ό,τι πολύτιμο έχουν να της δώσουν. Έτσι λοιπόν μια μέρα επιστρέφουν οι δανειστές για να εισπράξουν, να της ζητήσουν ό,τι θεωρούν ότι έχουν επενδύσει και έχουν χάσει. Εκδίκηση, πόνος και ερωτήματα σε ένα ερωτικό τρίγωνο, με πρώτο πλάνο το συναίσθημα. Οι ρόλοι είναι ξεκάθαροι από την πρώτη κιόλας σκηνή και το μυστικό του Γκούσταβ δίνεται στους θεατές πολύ νωρίς, ώστε το ενδιαφέρον να επικεντρωθεί περισσότερο στα παιχνίδια του μυαλού που διαδραματίζονται σε όλη τη διάρκεια της παράστασης. Οι ρόλοι εναλλάσσονται διαρκώς, ο θύτης μετατρέπεται σε θύμα και αντίστροφα. Μια ατέρμονη πάλη ανάμεσα στα δυο φύλα και την ανάγκη τους να επικρατήσουν. Όλοι πονούν μέσα τους, αλλά και τους γύρω τους συνάμα και στο τέλος είναι όλοι ηττημένοι και γυμνοί.
 
daneistes05
   Το έργο έχει αρκετά κωμικοτραγικά στοιχεία και προκαλεί ένα γέλιο που σε παγώνει. Οι ήρωες περνούν μέσα από διαδοχικά στάδια θυμού, πίκρας, πόνου και απόγνωσης, ώστε να φτάσουν τελικά στην εξιλέωση και την κάθαρση. Το έντονο συναίσθημα σε συνδυασμό με το αφιλόξενο περιβάλλον του Βόρειου Πόλου μας φέρνει στο μυαλό παιχνίδια επιβίωσης της ίδιας της ζωής. Ερμηνευτικά ήταν άρτιο και όλοι οι ηθοποιοί απέδωσαν τους ρόλους τους με ψυχή και αξιοπρέπεια. Η Μαρία Σκαφτούρα, ως Τέκλα, απρόσιτη και σαγηνευτική, ο Τάκης Σακελλαρίου, ως Γκούσταβ, επιμελής στο στόχο του και μυστηριώδης και ο Δημήτρης Ντάσκας, ως Άντολφ, ανασφαλής και εγκλωβισμένος. Το σκηνικό ήταν λιτό και πρόσδιδε με ακρίβεια το παγωμένο κλίμα του Βόρειου Πόλου. Σκηνοθετικά δόθηκε μια μοντέρνα οπτική σε ένα κλασικό έργο, η οποία κατάφερε να το διαφοροποιήσει.

Καλή σας θέαση!
Χάρις Μολυβιάτη
 
daneistes04
Θέατρο Rabbithole 17 Δεκ - 1 Ιαν 2019
Κείμενο: Αύγουστος Στρίντμπεργκ
Μετάφραση: Μαρία Σκαφτούρα
Διασκευή: Μαρία Σκαφτούρα, Γρηγόρης Χατζάκης
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης
Σκηνικά: Ζωή Αρβανίτη
Μουσική: Βύρων Κατρίτσης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κική Μπαρμπαβασίλογλου
Φωτογραφίες: Φίλιππος Μαργαλιάς
Γραφιστική Επιμέλεια: Michelangelo Bevilacqua
Δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγγάνη
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Ντάσκας, Τάκης Σακελλαρίου, Μαρία Σκαφτούρα
Εισαγωγή παράστασης: Ginger Creepers Theater Band (Χρ. Καπενής, Γρ. Χατζάκης)
 
Joomla Social by OrdaSoft!