= Ανταπόκριση εκπληκτικής παράστασης: Cowboy Mouth από τη θεατρική ομάδα "passenger"
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση εκπληκτικής παράστασης: Cowboy Mouth από τη θεατρική ομάδα "passenger"

 
   Το έργο Cowboy Mouth είναι μια σύμπραξη του Sam Shepard και της Patti Smith. Ο Sam Shepard, σεναριογράφος, ηθοποιός και σκηνοθέτης, θεωρήθηκε ο καλύτερος θεατρικός συγγραφέας της γενιάς του, με αρκετά βραβεία στο ενεργητικό του. Η Patti, με τεράστιες περγαμηνές, πέρασε τα δικά της λούκια, έγραψε βιβλία, ποιήματα, τραγούδια και επηρέασε πολύ την αμερικάνικη punk rock και όχι μόνο.
 
cowboy1977
   Στο έργο αυτό λέγεται ότι υπάρχει μεγάλο μέρος της κοινής ζωής τους. Ανέβηκε το 1971 στο The American Place Theatre και μετά την πρώτη παράσταση ο Shepard έφυγε με το πρώτο αεροπλάνο για New England και επανενώθηκε με τη σύζυγο και το παιδί του.

   Ταραχώδης η ζωή αυτών των δύο πολύ σημαντικών ανθρώπων, η οποία αποτυπώνεται πολύ ρεαλιστικά στο Cowboy Mouth. Υποδύονται τον Slim και τη Cavale αντίστοιχα, βουλιάζοντας τις ψυχές τους σε ένα μοτέλ. Αυτό το έργο ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ομάδα "Αρχή Workshop Theater", σε σκηνοθετική επιμέλεια της Νέλλης Καρρά. Το Slim υποδύεται ο Ονησίφορος Ονησιφόρου, ενώ την Cavale η Κατερίνα Χριστοδουλίδου. Σε ρόλο κλειδί-έκπληξη ο Γιώργος Λιάκος (δεν προτίθεμαι να πω περισσότερα, καθώς θα χαθεί όλη η μαγεία που δημιουργείται).

   Πρώτη σκηνή. Η Cavale αναστατώνει το δωμάτιο πετώντας πράγματα αριστερά δεξιά, φωνάζοντας στο Slim, ψάχνοντας το βαλσαμωμένο κοράκι της. Βλέποντας τις αντιδράσεις της καταλαβαίνεις ότι αυτό το κοράκι το έχει συνδέσει με πιο τρυφερές στιγμές στη ζωή της. Του φέρεται σαν να είναι ζωντανό, κάτι που φρικάρει το σύντροφό της. Εκείνος προσπαθεί να απαντήσει με λογική στο παραλογισμό, αλλά μέσα στη δίνη της όλης κατάστασης κυριεύεται πολλές φορές και ο ίδιος από αυτό. Ίσως να πιστέψεις ότι στην αρχή δεν βγάζει νόημα όλο αυτό. Ξεδιπλώνοντας όμως σιγά σιγά το κουβάρι, αντιλαμβάνεσαι πως εκείνη τη δεδομένη περίοδο ο Sam και η Patti περνούσαν μέσα από μια σκοτεινιά. Προσπαθούσαν να βρουν τη σημασία πίσω από όλα αυτά και να δικαιολογήσουν τις επιλογές τους. Το δωμάτιο στο μοτέλ ήταν το δικό τους «κουτί βασανιστηρίων». Το ζευγάρι, απομονωμένο σε ένα δωμάτιο, έχοντας αφήσει πίσω τον πολιτισμό, δημιουργεί μια δική του πραγματικότητα, πιστεύοντας πως έτσι θα έχει την πλήρη ελευθερία του.

   Ο Slim συνεχώς ζητά να ακούσει από την Cavale ιστορίες, καθώς νοιώθει ότι έτσι ηρεμεί και ξορκίζει το κακό. Σε φάσεις πλήρης διαύγειας αναρωτιέται τι ήταν αυτό που τον έκανε να παρατήσει γυναίκα και παιδί και να χωθεί στον αλλόκοτο και φανταστικό κόσμο της Cavale.
 
cowboy1978

   Η παράσταση έχει απίστευτα έντονες στιγμές. Πολιορκεί με ερωτηματικά που τις περισσότερες φορές έχουν στόχο εμάς. Μπορεί η κατάσταση που βιώνουν εκείνοι επάνω στη σκηνή να είναι τραβηγμένη, παρανοϊκή αν θέλετε, αλλά άνετα μπορεί να πλησιάσει δικές μας, μικρότερες ίσως, στιγμές παραφροσύνης. Το Cowboy Mouth είναι μια αναζήτηση για να βρεις τον άνθρωπο που κρύβεται μέσα σου. Μέσα από μια κοινωνία που πολτοποιεί ανθρώπινες ψυχές και καταστρέφει όνειρα και ελπίδες, οι δύο αυτοί ήρωες κάνουν το δικό τους ενδοσκοπικό ταξίδι προς τη λύτρωση.

   Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στη θεατρική ομάδα "passenger" για τη σωστή και σοβαρή ματιά που δόθηκε σε αυτό το έργο. Ο Ονησίφορος, η Κατερίνα και ο Γιώργος ήταν απίστευτοι στους ρόλους τους. Εξαιρετικές ερμηνείες, ακόμα και όταν δεν υπήρχε κείμενο. Μας έδωσαν στιβαρά και ρεαλιστικά την ατμόσφαιρα του έργου, χωρίς τραβηγμένες φανφάρες και τρικ εντυπωσιασμού. Είναι μια παράσταση που είμαι βέβαιη ότι θα χαράξει τη δική της πορεία και θα γίνει θέμα για συζήτηση. Εμείς τους ευχόμαστε τα καλύτερα!

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
cowboy1979
 
Συγγραφέας: Sam Shepard και Patti Smith
Μετάφραση: Κατερίνα Χριστοδουλίδου
Σκηνοθεσία: Νέλλη Καρρά
Μουσική: Ονησίφορος Ονησιφόρου
Φωτισμοί: Θωμάς Οικονομάκος
Χορογραφία: Πάρης Μαντόπουλος
 
Θεατρική ομάδα "Passenger"
Παίζουν: Ονησίφορος Ονησιφόρου, Κατερίνα Χριστοδουλίδου, Γιώργος Λιάκος
Επικοινωνία: Τίνα Παππά

Θέατρο ΦΟΥΡΝΟΣ: Μαυρομιχάλη 168 , τηλ.: 210-6460748
Τιμές Εισιτηρίων: 12 ευρώ (γενική είσοδος) | 10 ευρώ (άνω των 65 ετών) | 8 ευρώ (φοιτητικό) | 5 ευρώ (ατέλειες, άνεργοι)
Διάρκεια Παραστάσεων: Από Τετάρτη 13 Μαρτίου έως 11 Απριλίου 2019
Πληροφορίες: Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr
Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη & Πέμπτη, μέχρι τις 11 Απριλίου, στις 21.00
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις