Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Αυγά Μαύρα

 
   Δύο αδέρφια, παιδιά ενός αντάρτη του εμφυλίου που χωρίστηκαν βίαια κατά τη διάρκεια του πολέμου, ξανασυναντιούνται και συζητάνε την πορεία της ζωής τους, αναμοχλεύοντας μνήμες από εκείνη την μαύρη σελίδα της ιστορίας, στην προσπάθειά τους να γιατρέψουν πληγές που ούτε ο χρόνος δείχνει να μπορεί να επουλώσει.
 
avgam258
   Το κείμενο του Διονύση Χαριτόπουλου, γραμμένο το 1994, δημιουργεί μία αβίαστη συγκίνηση δίχως να πέφτει σε μελοδραματικά ή ηθικοπλαστικά μονοπάτια. Κοιτάει τη φρίκη του εμφυλίου κατάματα, σκιαγραφώντας εικόνες εξαιρετικής έντασης. Με την πολιτική χροιά των γεγονότων σε δεύτερη μοίρα, αλλά τους ηθικούς και ιδεολογικούς προβληματισμούς διακριτικά παρόντες, παρουσιάζει τον άνθρωπο, το παιδί, την οικογένεια στο κέντρο των γεγονότων. Προτάσσει δύο όψεις ενός χαλασμένου νομίσματος, αφού όλοι σε αυτό το παιχνίδι είναι εκ προοιμίου χαμένοι.

   Ο Αντώνης Αντωνίου, στο σκηνοθετικό πηδάλιο, παρουσιάζει λιτά, βαθιά ανθρώπινα και ρεαλιστικά δύο ήρωες πληγωμένους από ενέργειες δυνάμεων πάνω και πέρα από αυτόυς. Ανεβάζοντας τα τελευταία τρία χρόνια, εν μέσω μίας περιόδου κοινωνικού διχασμού και έξαρσης ακραίων απόψεων και εθνικιστικών συμπεριφορών την παράσταση αυτή, φέρνει στο προσκήνιο ένα αμαρτωλό παρελθόν που φαντάζει παράλογα επίκαιρο.
 
avgam259
 
   Οι ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών είναι καθηλωτικές. Η Νατάσα Ασίκη στο ρόλο της Μαρίας, με τις προσεγμένες κινήσεις της και την εκφραστικότητά της αποδίδει όλο τον πόνο και τη θλίψη μιας γυναίκας που δεν γνώρισε παιδική ηλικία, γονική αγάπη και φροντίδα. Μεγάλωσε δίχως την παιδική ανεμελιά αφού στην παιδούπολη «κουδούνι για να γελάσουμε δεν χτυπούσε ποτέ»! Στον αντίποδα, ο Αντώνης Αντωνίου (Σπύρος), με την απαράμιλλη ερμηνευτική του δεινότητα, αφηγείται παραστατικά μια ολόκληρη εποχή διωγμών, μίσους, εθνικής διχόνοιας και αλληλοσκοτωμών. «Σκότωνε ο ένας τον άλλον» μας πληροφορεί. «Να μην ξαναγίνει τέτοιο κακό».

   Ένα προσεγμένο, λουστραρισμένο και όμορφο σκηνικό – σαλόνι με βαριά ξύλινα έπιπλα, διαχρονικό σημείο ένωσης της οικογένειας, στήνεται από το Νίκο Κασαπάκη, υπηρετώντας ιδανικά το σκοπό του. Την παράσταση «ντύνει» με τις μελωδικές της γραμμές η Ελένη Καραϊνδρου, οι οποίες σε καίρια σημεία, υποστηρίζουν και αναδεικνύουν τις ιστορίες των δύο πρωταγωνιστών.

Παντελής Κακαβάς
 
Του Διονύση Χαριτόπουλου. Σκηνοθεσία: Αντώνης Αντωνίου. Παίζουν: Νατάσα Ασίκη, Αντώνης Αντωνίου. Σκηνικά: Νίκος Κασαπάκης

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Νάξου 84, Κέντρο, 210-2236890
 
avgam260
 
 

Θεατρικές Παραστάσεις