Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: ART

 
   Μια κωμωδία για την ποικιλομορφία στην τέχνη, στη φιλία και στους ανθρώπους. Έξυπνο κείμενο, καλογραμμένο, με κεντρικό σημείο αναφοράς τη δύναμη του Λόγου. Τρεις φίλοι, ο Σερζ, εύπορος ιατρός, ο Μaρκ, αεροναυπηγός και ο Ιβάν, πωλητής ειδών γραφείου, συγκρούονται με αφορμή έναν αμφιλεγόμενο πίνακα, αντιπροσωπευτικό της σύγχρονης τέχνης.
 
art2057
   Ο Σeρζ ξοδεύει ένα υπέρογκο πόσο για την αγορά ενός ολόλευκου πίνακα, με ελάχιστες γραμμές σε αποχρώσεις του άσπρου. Το γεγονός αυτής της αγοράς προκαλεί φοβερή αναστάτωση στο Μαρκ, ο οποίος ταυτίζει τον πίνακα με την απομάκρυνση του φίλου του, αλλά και την ελάττωση της επιρροής που ο ίδιος του ασκούσε. Με φόντο το λευκό, οι δύο τους θα προβάλουν τους πιο μαύρες πλευρές του εαυτού τους. Η ρήξη στις ανθρώπινες σχέσεις μπορεί να επέλθει μέσα από θέματα πολύ πιο απλά από την τέχνη. Ποιος ορίζει την αξία της, ποιος μπορεί να πει με ακρίβεια τι μπορεί να θεωρηθεί τέχνη και τι όχι;

   Οι συγκρούσεις τους αναφέρονται φαινομενικά σε είδη και τεχνικές ζωγραφικής, αντιπαραβάλλοντας ταυτόχρονα διάφορους χαρακτήρες ανθρώπων. Ο Σερζ είναι ανοιχτόμυαλος, μορφωμένος και ο πίνακας λειτουργεί μέσα του ως τεκμήριο της κοινωνικό-οικονομικής του καταξίωσης. Ο Μαρκ είναι απόλυτος και αυταρχικός. Καλλιεργημένος και ο ίδιος, λάτρης του παραδοσιακού και ό,τι έχει χαρακτηριστεί ως κλασικό. Ο Ιβάν είναι ο λιγότερο εκλεπτυσμένος της παρέας, με κύριο χαρακτηριστικό του την ανοχή. Συνήθως αναλαμβάνει το ρόλο του ισορροπιστή και κυματοθραύστη.

   Ένοχες σκέψεις και ανείπωτες αλήθειες βρίσκουν το δρόμο προς το φως, ενώ η φιλία όλων τους κλονίζεται από τα θεμέλιά της. Το εύρος των θεμάτων που αναφέρονται είναι ασύλληπτο. Ταξικές διαφορές, η αλληλεξάρτηση από την οικογένεια, η πίστη, ο έρωτας, η αμφιβολία, η επιρροή και η επιβολή, οι φοβίες. Με όπλο το χιούμορ και το σαρκασμό, το κοινό γίνεται μάρτυρας σε ένα γαϊτανάκι συναισθημάτων πόνου και γέλιου, αγάπης και απόρριψης. Μα στο τέλος της ημέρας, όταν έχουν όλα πια ειπωθεί, το μόνο που μένει είναι το πόσο κοστίζει η πραγματική αλλαγή, πόσο το τέλος είναι αναπόφευκτο ή αν αξίζει μια δεύτερη δοκιμαστική περίοδο.
 
art2058
   Ο φωτισμός, τα σκηνικά και η μουσική αναδείκνυαν μια παράσταση χαρακτήρων, φωτίζοντας όλες τις πλευρές τους, λευκές ή μαύρες. Ο γρήγορος ρυθμός της σε παρέσυρε από το τραγικό στο κωμικό, χαρίζοντάς μας ένα αίσθημα λύτρωσης. Σκηνοθετικά πρόκειται για μια ανθρωποκεντρική παράσταση. Ερμηνευτικά, και οι τρείς τους ήταν υπέροχοι!

   Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ως Σέρζ, αποτέλεσε την εναρκτήριο δύναμη του έργου. Το συναντάμε ως χωρισμένο, σε μια φάση αλλαγής της ζωής του. Είναι ο ιδιοκτήτης του πίνακα που θα φέρει τα πάνω κάτω στη σχέση με τους φίλους του. Ήρεμη δύναμη, ακολουθεί τους δικούς του κανόνες, χωρίς να παρασύρεται εύκολα από τις συναισθηματικές εξάψεις των αντισυμβαλλόμενων του. Υπήρξε πράος και καθηλωτικός.

   Ο Θανάσης Κουρλαμπάς είναι ο Μαρκ. Νάρκισσος, αυτάρεσκος, ειρωνικός, καυστικός και τέρμα κυνικός. Μας χάρισε μερικές από τις πιο αστείες σκηνές του έργου και κάποιες από τις πιο ανατριχιαστικές. Η κορύφωση και η μεταστροφή του χαρακτήρα του προς το τέλος της παράστασης ήταν εξαιρετικές.

   Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης ήταν συγκλονιστικός ως Ιβάν. Πρόκειται για τον πιο κωμικοτραγικό χαρακτήρα, εγκλωβισμένο μέσα στα πρέπει και τους φόβους του. Απόδωσε τέλεια την ελαφρότητα και τη βαρύτητα που τον χαρακτηρίζει, χρησιμοποιώντας σε απόλυτη ισορροπία και χωρίς ίχνος υπερβολής τα εκφραστικά του μέσα.

   Σίγουρα μια παράσταση που θα σας χαραχθεί στη μνήμη και θα σας θυμίσει κάτι δικό σας. Ίσως ακόμα και τον ίδιο τον εαυτό σας, όταν υπήρξατε αδικαιολόγητα απόλυτοι ή υπερβολικά ανεχτικοί ή όταν κάνατε κάτι ριζοσπαστικό σύμφωνα με τη γνώμη του περίγυρού σας. Γέλιο με την καρδιά μας και τροφή για το μυαλό μας, αποτελεί την τέλεια καλοκαιρινή θεατρική επιλογή. Μην τη χάσετε!

Καλή σας θέαση!
Χάρις Μολυβιάτη
 
art2056
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Σκηνικά : Μαρία Φιλίππου
Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Καβαλλιεράκης
Βοηθός Σκηνοθέτη : Παύλος Σαχπεκίδης
Παραγωγή: ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΘΕΑΤΡΑ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Θανάσης Κουρλαμπάς.

Διάρκεια παράστασης: 80’
Εισιτήρια : 17 € & Προπώληση 14 €
Κρατήσεις - Προπώληση: www.viva.gr

Πρόγραμμα περιοδείας:
ΙΟΥΛΙΟΣ
Τετάρτη 15 Ιουλίου Πετρούπολη, Θέατρο
Πέτρας
Παρασκευή 17 Ιουλίου Ηλιούπολη,
Δημοτικό Θέατρο Άλσους «Δημήτρης
Κιντής»
Δευτέρα 20 Ιουλίου Λαμία, Τόπος Τεχνών
«Χώρα», Λελέικα Υπάτης
Τρίτη 21 Ιουλίου Βόλος, Cine Εξωραϊστική
Παρασκευή 24 Ιουλίου Παπάγου,
Κηποθέατρο Παπάγου
Κυριακή 26 Ιουλίου Ρέθυμνο, Θέατρο
Ερωφίλη (Φρούριο Φορτέτζας)
Δευτέρα 27 & Τρίτη 28 Ιουλίου Ηράκλειο,
Κηποθέατρο «Ν.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ»
Τετάρτη 29 Ιουλίου Χανιά, Θέατρο
Ανατολικής Τάφρου

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Σάββατο 1 Αυγούστου Πειραιάς, Βεάκειο
Θέατρο
Δευτέρα 3 Αυγούστου Μαρκόπουλο, Ανοικτό
Θέατρο Σάραs
Τετάρτη 5 Αυγούστου Αρτέμιδα
Πέμπτη 6 Αυγούστου Αίγιο, Πολιτιστικό
Κέντρο Αιγίου «ΑΛΕΚΟΣ ΜΕΓΑΡΗΣ»
Παρασκευή 7 Αυγούστου Αρχαία Ολυμπία,
Θέατρο Φλόκα
Σάββατο 8 Αυγούστου Κεφαλονιά Ληξούρι,
Α' Δημοτικό Σχολείο
Κυριακή 9 Αυγούστου Κεφαλονιά
Αργοστόλι, Αύλειος Χώρος «ΞΕΝΙΑ»
Δευτέρα 10 Αυγούστου Καβάσιλα, Θέατρο
Καβάσιλων
Τρίτη 11 Αυγούστου Πρέβεζα, Δημοτικό
Κηποθέατρο «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ»
Πέμπτη 13 & Παρασκευή 14 Αυγούστου Ρόδος,
Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου
Δευτέρα 17 Αυγούστου Κέρκυρα, Θέατρο Μον
Ρεπό «ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ»
Τρίτη 18 Αυγούστου Ηγουμενίτσα, Πρώην
Μαθητική Εστία
Παρασκευή 21 Αυγούστου Σίβηρη,
Αμφιθέατρο Σίβηρης
Σάββατο 22 Αυγούστου Μουδανιά,
Αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών
Κυριακή 23 Αυγούστου Αλεξανδρούπολη,
Θέατρο Αντιναλμάζη
Δευτέρα 24 Αυγούστου Θεσσαλονίκη,
Δημοτικό Θέατρο Κήπου
Τρίτη 25 Αυγούστου Καβάλα, Θέατρο
Κάστρου
Παρασκευή 28 Αυγούστου Βύρωνας, Θέατρο
Βράχων
Δευτέρα 31 Αυγούστου Γιάννενα, Υπαίθριο
Θέατρο ΕΗΜ - Φρόντζου

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου Κοζάνη, Υπαίθριο
Δημοτικό Θέατρο
Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου Γιαννιτσά,
Ανοιχτό Θέατρο Γιαννιτσών
Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου Καστοριά, Θέατρο Βουνού
Joomla Social by OrdaSoft!