Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: ΑRT

 
   Σας έχει τύχει να μαθαίνετε ότι το φιλαράκι σας, ο κολλητός σας, έχει αγοράσει κάτι υπερβολικά ακριβό χωρίς να το σκεφτεί, ξοδεύοντας άσκοπα τα χρήματά του; Αν ναι, πώς αντιδράσατε; Τον κάνατε να καταλάβει το λάθος του ή σταθήκατε στωικά απέναντί του και επιβραβεύσατε την αγορά χωρίς να παρουσιάσετε τις αντιρρήσεις σας;
 
art0053

   Τρεις φίλοι έρχονται σε σύγκρουση (οι δυο βασικά, διότι ο τρίτος, μην παίρνοντας θέση επί του θέματος, αντί να ηρεμήσει τα πράγματα, ρίχνει λάδι στη φωτιά). Η αφορμή, ο λευκός πίνακας (ναι, με γραμμές όμοιου χρώματος) που αγοράζει ο ένας εξ αυτών (Θοδωρής Αθερίδης). Είκοσι χιλιάδες ευρώ το λευκό έργο τέχνης… Μα καλά, είναι έργο τέχνης; Ενώ εκείνος θριαμβολογεί για την απόκτηση ενός τόσο αριστοτεχνικού πίνακα (αλήθεια τώρα, το πιστεύει αυτό, το άκουσα με τα αυτιά μου), οι δύο φίλοι του…

   Από την άλλη όμως βρίσκεται αντιμέτωπος με την οργή του κολλητού του (Άλκι Κούρκουλου), που δεν μπορεί να καταλάβει πως ο φίλος του έκανε μια τέτοια άκυρη αγορά. Τα υπογλώσσια πάνε και έρχονται στην παράσταση, για να μπορέσει να κρατηθεί ευγενικός και συγκαταβατικός.

   Σε άλλο κόσμο κατοικεί ο τρίτος της παρέας (Γιώργος Πυρπασόπουλος). Τον έχει εξαντλήσει η προετοιμασία του γάμου του και γενικότερα δεν είναι στο χαρακτήρα του να δημιουργεί εντάσεις. Κρατά ουδέτερη στάση (όπου μπορεί). Όταν ο «πόλεμος» ξεκινά, καθώς τα επιχειρήματα τελειώνουν, αντί να βρει μια συμφιλιωτική κίνηση, συμφωνεί μια με τον έναν και μια με τον άλλο (σ.γ.δ.: κοίτα να δεις που μου κάνει εντελώς σε “A mission from ‘arry” όλο αυτό). Αυτό πυρπολεί εντάσεις στους διαφωνούντες και όπως είναι αναμενόμενο τον παίρνει και κείνον η μπάλα.
 
art0259

   Τρεις άνδρες βγάζουν τα εσώψυχα τους, μιλούν για τις ανησυχίες και τους φόβους τους. Κατηγορούν και απολογούνται «πάνω» από τον άσπρο πίνακα. Η τέχνη άραγε ενώνει ή χωρίζει; Πώς μπορεί ένας άσπρος πίνακας να μιλά μέσα σου; Τι γίνεται όταν πέφτουν οι μάσκες και έρχεσαι αντιμέτωπος με την αλήθεια; Μπορεί να αντέξει μια φιλία μετά από όλα αυτά;

   Το «ART» είναι μια πολύ ζωντανή κωμωδία, που στόχο έχει να αφυπνίσει συνειδήσεις καθώς μιλά μέσα από την τέχνη για τη διαφορετικότητα των ανθρώπων. Τον τρόπο που σκέφτονται και πράττουν. Το τρόπο που αντιλαμβάνονται το κόσμο γύρω τους. Τρεις άνδρες που πορεύονται με διαφορετικό ψυχισμό.

   Είναι μια υπέροχη κωμωδία, όπου ο κάθε ηθοποιός προσδίδει τη δική του καλλιτεχνική πινελιά. Ο χειμαρρώδης μονόλογος του Πυρπασόπουλου, το «ξέσπασμα του ουδέτερου φίλου», ήταν το highlight της παράστασης. Ο Άλκις Κούρκουλος με μαεστρία απέδωσε το ρόλο. Κωμικός αλλά και δραματικός, όπου αυτό χρειαζόταν. Ο Θοδωρής Αθερίδης, που πήρε πάνω του και σκηνοθετικά την παράσταση, ήταν εκπληκτικός.

   Η Γιασμίνα Ρεζά είναι μια από τις σημαντικότερες συγγραφείς της εποχής της. Το «Αρτ» έχει κερδίσει βραβείο Tony και έχει μεταφραστεί σε 35 γλώσσες. Μέσα από τα βιβλία της εξερευνά τον ανθρώπινο χαρακτήρα και τις αλήθειες του.

   Μια εξαιρετική παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
art0303
 
Συντελεστές
Μετάφραση: Σταμάτης Φασουλής
Σκηνοθεσία & Μουσική επιμέλεια: Θοδωρής Αθερίδης
Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου
Κοστούμια: Άγις Παναγιώτου
Σχεδιασμός φωτισμού: Χρήστος Τζιόγκας
Βοηθός σκηνοθέτη: Αγνή Χιώτη
 
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:
Θοδωρής Αθερίδης, Άλκις Κούρκουλος, Γιώργος Πυρπασόπουλος
 
Παραγωγή: ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΘΕΑΤΡΑ Α.Ε.
 
Joomla Social by OrdaSoft!