= Ανταπόκριση θαυμάσιας παράστασης: Η αρρώστια της νιότης
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θαυμάσιας παράστασης: Η αρρώστια της νιότης

 
Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ
ΤΟΥ ΦΕΡΝΤΙΝΑΝΤ ΜΠΡΟΥΚΝΕΡ

   Τετάρτη βράδυ. Όταν ήμουν μικρός, ανέμενα με ανυπομονησία εκείνα τα βράδια διότι είχε Τσάμπιονς Λιγκ. Τι καλύτερο θα μπορούσα να κάνω τέτοια μέρα, σκεφτόμουν. Που να ήξερα ο καημένος τι μου επιφύλασσε το μέλλον. Να καβαλάω την τράτα μου και να ξανοίγομαι στα όμορφα θέατρα της Αθήνας για να ανακαλύψω θησαυρούς, των οποίων δεν γνώριζα την ύπαρξη. Να περπατήσω σε μονοπάτια άγνωστα για μένα. Μια τέτοια περίπτωση ήταν κι η σημερινή λοιπόν, όπου ο αέρας με κατεύθυνε στο Tempus Verum – Εν Αθήναις, στο Γκάζι, για να παρακολουθήσω το έργο του Μπρούκνερ «Η αρρώστια της νιότης». Δεδομένα δεν κρυφοκοίταξα καθόλου στα site για το έργο, ώστε τα συναισθήματα να είναι άμεσα και παρθένα. Ένας ζεστός χώρος με πέτρα λοιπόν με περίμενε, ξαναβρήκα χαμογελαστούς ανθρώπους (ευχάριστη συνήθεια Θα μου γίνει) και έκατσα στη θέση μου ώστε να απολαύσω την παράσταση. Οι ηθοποιοί ήδη στέκονταν στο κέντρο της σκηνής, μια ανάσα απ’ τα καθίσματα (καλό κι αυτό), τα οποία μπορούσαν να φιλοξενήσουν γύρω στους εκατό θεατές και ήταν όλα σχεδόν κατειλημμένα.
 
arrostia1946

   Την εισαγωγή έκανε ο Δημήτρης Λάλος, που προσπάθησε να περιγράψει το έργο με λίγα λόγια, αναφέροντας ότι μιλάει για μια νεολαία που είναι χαμένη ανάμεσα σε δυο πολέμους και ψάχνει να βρει την ταυτότητά της (όπως εγώ κατάλαβα) και πως το είχε ανεβάσει ξανά πριν δυόμισι χρόνια και το ξανανέβασε γιατί… δεν ξέρει γιατί! Έβγαλα το μπλοκάκι μου και ετοιμάστηκα για τη συνέχεια… δεν ήμουν έτοιμος όμως γι’ αυτό!

   Ένας καταιγισμός από ατάκες, γέλια και ειρωνείες, κατέκλυσε τη σκηνή και οι επτά ηθοποιοί άρχισαν να μας βάζουν στο νόημα. Μια παρέα φοιτητών πολύ κοντά στην αποφοίτηση βρίσκεται σε ένα χώρο μαζεμένη. Ερωτικά τρίγωνα (και παραπάνω κάποιες φορές), παιχνίδια εξουσίας με τη μία ειρωνεία να διαδέχεται την άλλη, μεγάλοι προβληματισμοί να καλύπτονται απ’ τη μεγαλύτερη αφέλεια και τούμπαλιν, σε ένα παιχνίδι που ισορροπεί μεταξύ ευφυίας και παράνοιας σε τεντωμένο σχοινί. Η υπηρέτρια στο ρόλο του ερωτικού αντικειμένου, υποχείριο του κυρίου Φρέντερ (η σκηνή στην οποία την «ικανοποιεί» με το χέρι του είναι η μετουσίωση της λέξης «υποταγή» και με άφησε άφωνο με το φοβερό τρόπο που εκτυλίχθηκε μπρος στα έκπληκτα μάτια μου), ο οποίος έχει το ρόλο του «κακού» (αν μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο σε αυτό το έργο), ο κύριος Πέτρελ – Μπούμπης (!) που έχει δεσμό με τη Μαρί, αλλά ερωτοτροπεί και με την Ειρήνη, η οποία ερωτοτροπεί και με τη Μαρί, η οποία… αλλά δεν θα σας πω και όλο το έργο! Ως συνήθως όμως, θα αναφέρω κάποιες ατάκες που μου έμειναν, ώστε να σας βάλω λίγο μέσα στο κλίμα του έργου.
 
arrostia1945

- Πήγε με τον κύριο Φρέντερ.
- Πού το κατάλαβες;
- Κουτσαίνει.
- Τί σημαίνει αυτό;
- Όταν μια γυναίκα πάει με έναν άνδρα που δεν είναι στα μέτρα της, κουτσαίνει!

 Άλλες στιγμές ο προβληματισμός είναι έντονος, όπως:
«Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να αυτοπυροβολούνται στα δεκαεπτά, μετά όλα είναι μάταια».

   Κι ενώ βιώνεις τις εντάσεις στο απόλυτο, τους τσακωμούς, τους χωρισμούς και τις δολοπλοκίες, ξαφνικά η λογική ξαναπάει περίπατο και οι πρωταγωνιστές αφήνονται σε ένα λουτρό… κοκαΐνης (!) και μπερδεύονται μεταξύ τους δίχως όρια και ειρμό. Εκεί ομολογώ ότι χάθηκα. Αλλά είχα καλυφθεί απολύτως απ’ το θέαμα που αντίκρυζα. Καταπληκτικοί ηθοποιοί, πειστικότατοι σε αυτό που έκαναν, με κέρδισαν απ’ την αρχή και δεν με έχασαν ποτέ. Πολύ καλή σκηνοθεσία, τα ρούχα μας μετέφεραν στην εποχή του μεσοπολέμου, γενικά η ατμόσφαιρα ήταν αντάξια της εκπληκτικής αυτής παράστασης. Αν ψάχνετε κάτι ανάλαφρο δεν θα σας το πρότεινα. Αν όχι, κατηφορίστε προς την Ιάκχου. Δεν θα χάσετε. Και μπορεί και να ακολουθήσετε τη συμβουλή του κυρίου Φρεντερ. Η ζωή συνεχίζεται…φάε!

Νάσος Κονίτσας
 
arrostia1944
 
Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο: Φέρντιναντ Μπούκνερ
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λάλος
Σκηνικός χώρος-Κοστούμια:Μάριος Ράμμος
Φωτισμοί:Περικλής Μαθιέλης
Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας
Παίζουν: Ξένια Αλεξίου, Τάσος Δέδες, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Κρίστελ Καπερώνη, Χριστίνα Μαριάνου, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Ουσίκ Χανικιάν.
Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will
 
Έναρξη: 20 Μαρτίου (για δέκα μόνο παραστάσεις)
Πού: Tempus Verum-Εν Αθήναις, Ιάκχου 19, Γκάζι, τηλ.: 210 3425170
Πότε: Κάθε Τετάρτη στις 21:00 έως και 8 Μαΐου
Διάρκεια: 75’
Εισιτήρια: 15 € (κανονικό), 12 € (μειωμένο)
Προπώληση από 10 € στο www.viva.gr
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις