= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Άρης
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Άρης

 
   Άρης Βελουχιώτης… Ένα όνομα που ακόμα και σήμερα διχάζει αλλά κανείς δεν μπορεί να μη δεχτεί το μεγάλο ρόλο που έπαιξε στην απελευθέρωση. Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, η συμφωνία της Βάρκιζας, το ΕΑΜ και το ΕΛΑΣ, αλλά και πολλά ακόμα θίγονται στην παράσταση «Άρης».
 
aris1945 
   Ένας μονόλογος, με παρεμβολές από εκπομπές ραδιοφώνου, πολύ δυναμικός, με στιγμές έντασης και ηρεμίας, σε κράταγε προσηλωμένο στη σκηνή. Λιτά σκηνικά, με έμφαση σε μια ντουλάπα στο βάθος της σκηνής, όπου προβάλλονταν σκηνές-ντοκουμέντα από βιντεοσκοπημένο υλικό της εποχής. Μια λάμπα πετρελαίου, ένα παλιό γραφείο και πολλές εφημερίδες σου έδιναν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι κι εσύ στον προσωπικό χώρο του Άρη. Οι πολλές ανατροπές, τόσο σκηνικές όσο και σεναριακές, έδεναν με τη μουσική των Villagers Οf Ioannina City, δίνοντας τη δυναμική της ροκ μουσικής και την ελληνική παράδοση του κλαρίνου που ήθελε ο σκηνοθέτης.

   Το κείμενο, πιστό στα γεγονότα, έδινε την αίσθηση ότι παρακολουθείς τον Άρη Βελουχιώτη από μια μεριά του δωματίου του να αναλογίζεται όλα όσα είχαν συμβεί τα τελευταία χρόνια, χωρίς να σου περνάει από το μυαλό ότι αυτό που βλέπεις είναι κάτι ψεύτικο και φτιαχτό. Είχε πολύ γρήγορη ροή και δεν άφηνε ούτε στιγμή ανεκμετάλλευτη. Βέβαια, αν δεν έχεις κάποιες λίγες γνώσεις επί του θέματος, ίσως δυσκολευτείς λίγο να ακολουθήσεις την πλοκή, χωρίς αυτό να σε εμποδίσει από το να απολαύσεις μια ωραία παράσταση.
 
aris1946
   Ο Τάσος Σωτηράκης, σαν άλλος Άρης Βελουχιώτης, σου έδινε την εντύπωση πως όντως έχεις μπροστά σου τον Άρη, θυμίζοντάς τον όχι μόνο εμφανισιακά αλλά και υποκριτικά. Αλληλοεπιδρούσε με το ραδιόφωνο και αυτά που διάβαζε στην εφημερίδα και δε δίστασε στιγμή να φτάσει στα όριά του. Ευφάνταστη η είσοδός του, αλλά άκρως φορτισμένη και συγκινητική η έξοδος.
 
   Ο Άρης ήταν μία μορφή-σταθμός στην ελληνική ιστορία και το όνομά του άργησε πολύ να αποκατασταθεί. Πάλεψε για τα ιδανικά του μέχρι τελευταία στιγμή και προσπάθησε να ζήσει με επιλογές άλλων πιστεύοντας σε αυτούς, το ένστικτό του όμως αποδείχθηκε αληθινό. Είναι ίσως από τους λίγους ανθρώπους που όλα αυτά που διαβάζεις πως έζησε και έκανε, σου δείχνουν μία συγκεκριμένη ιστορική περίοδο αρκετά σφαιρικά, ώστε με λίγη προσπάθεια ακόμα να μπορέσεις να σχηματίσεις τη δική σου οπτική γωνία για τα γεγονότα και να αναρωτηθείς αν είχαν γίνει αλλιώς τα πράγματα πώς θα είχε εξελιχθεί η ιστορία. Αυτό όμως είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε πολύ προσεκτικά για να μην αλλοιωθούν τα γεγονότα από στόμα σε στόμα.

   Ο «Άρης» είναι μία παράσταση πολύ δυνατή, που ακόμα και να μην ξέρεις πολλά πράγματα για τη συγκεκριμένη περίοδο, η σκηνοθετική προσέγγισή της, με πολύ ισορροπημένη τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων, σε κάνει να θέλεις να μάθεις κάτι παραπάνω για την πλούσια ιστορία που μας έχει αφήσει αυτός ο τόπος. Σπεύσατε λοιπόν!
 
Σοφία Κοτσαλάρα
 
aris1947
 
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μπισμπίκης
Στον ρόλο του Άρη ο Τάσος Σωτηράκης
Συγγραφέας: Σοφία Αδαμίδου
Ο ηθοποιός Θοδωρής Τσουανάτος και ο μικρός Πέτρος Φλωράκης «έδωσαν» τις φωνές τους
Σκηνικά – κοστούμια: Ομάδα Cartel
Μουσική: Villagers Of Ioannina City (VIC). Το τραγούδι «Άρη μου», σε στίχους Αγλαΐας Κλάρα, μελοποίησε και ερμηνεύει η Ερωφίλη. Το μουσικό κομμάτι της έναρξης και του τέλους είναι του Βασίλη Καραγιάννη
Κινησιολογία: Αγγέλα Πατσέλη
Φωτισμοί: Λάμπρος Παπούλιας
Επιμέλεια video: Ηλίας Φλωράκης
Ειδικά Εφέ: Προκόπης Βλασερός
Φωτογραφίες: Δήμητρα Ψυχογυιού
Σκίτσο αφίσας: Γιώργος Γούσης
Σχεδιασμός αφίσας: Νικολέτα Διολή
Εκτέλεση Παραγωγής: Φαίη Τζήμα
Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου
Μέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή
Ώρα Έναρξης: 19:00
Τιμές εισιτηρίων:
12 ευρώ γενική είσοδος, 8 ευρώ μειωμένο, 5 ευρώ για ανέργους.
Προπώληση: www.viva.gr

Τόπος:
Τεχνοχώρος Cartel Μικέλη 4 & Αγ. Άννης Βοτανικός, Στάση μετρό Ελαιώνας
Τηλέφωνο 693 989 8258
Facebook page: https://www.facebook.com/CartelTexnoxoros
Website: http://www.carteltexnoxoros.com
 
Joomla Social by OrdaSoft!